Το Supercomputing Center της Βαρκελώνης (BSC) ενέκρινε την αγορά του νέου υπερυπολογιστή MareNostrum4 που θα έχει την ικανότητα απόδοσης 13,7 Petaflop/s ήτοι θα είναι 12,4 φορές πιο ισχυρός από τον ήδη υπάρχον MareNostrum 3.

Η αγορά θα πραγματοποιηθεί από την IBM, η οποία θα ενσωματώσει σε ένα μόνο μηχάνημα δικές της τεχνολογίες μαζί με την τεχνολογία των Lenovo, Intel και Fujitsu. Η σύμβαση έχει ανατεθεί, κατόπιν δημόσιας διαδικασίας υποβολής προσφορών στην οποία συμμετείχαν δύο ακόμα εταιρείες. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 30€ εκατομμύρια περίπου. Με την συγκεκριμένη αγορά, το BSC-CNS έχει διπλό στόχο: να αποκτήσει μια μηχανή γενικής χρήσης, ικανή να εκτελεί όλους τους τύπους των επιστημονικών και μηχανικών εργασιών, και να παρέχει μόνη της cluster διαμορφωμένα με αναδυόμενες τεχνολογίες.

Αυτά τα cluster θα εξυπηρετούν τις ανάγκες κάθε χρήστη και με τη σειρά τους θα επιτρέπουν στο κέντρο να εξετάζει και να αναλύει την απόδοση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στο τομέα του supercomputing. Όπως και ο προκάτοχος του, MareNostrum 3, έτσι και ο νέος υπερυπολογιστής θα είναι μέρος του Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), ένα δίκτυο το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερυπολογιστή υψηλής απόδοσης.

Το MareNostrum 4 θα είναι επίσης μέρος του ισπανικού δικτύου ICTS της μοναδικής επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής στην Ισπανία και του Ισπανικού δικτύου Supercomputing (RES). Το νέο supercomputer θα αυξήσει την ικανότητα υπολογισμού του RES και θα αντικαταστήσει το MareNostrum 3, τα εξαρτήματα του οποίου θα κατανεμηθούν μεταξύ των διαφόρων κόμβων του δικτύου.