Οι παραγγελίες tablets παγκοσμίως αναμένεται να μειωθούν για δεύτερο συνεχόμενο έτος το 2016, με τη μείωση να υπολογίζεται στο 9,6% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC.

Πλέον, η αγορά των tablet, τα επόμενα δύο χρόνια, θα εμφανίζει στοιχεία επιβράδυνσης, ενώ από το 2018 αναμένεται να επανακάμψει, κυρίως λόγω των detachable tablets. Αυτή τη στιγμή η κατηγορία των detachable αντιπροσωπεύει μόλις το 16% της αγοράς και η IDC αναμένει να αγγίξει το 31% μέχρι το 2020. Ο κύκλος ζωής των tablets είναι ανάλογος με αυτόν των Η/Υ πριν λίγα χρόνια και υπολογίζεται στα δύο χρόνια περίπου. Οι κατασκευαστές, τόσο μεγάλων όσο και μικρών tablets, σταδιακά εστιάζουν όλο και περισσότερο στα detacahbles.

Παράλληλα, πολλοί «παραδοσιακοί» κατασκευαστές Η/Υ θεωρούν την κατηγορία των detachable «φυσική επέκταση» της αγοράς των Η/Υ και ίσως τη θεωρούν δικαιωματικά δικιά τους. Πλέον, όμως, έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με μία πληθώρα νέων κατασκευαστών που έχουν δημιουργήσει τη δική τους αγορά μέσα από τις αγορές των smartphones και τα slate tablets. Η IDC αναμένει ότι μέχρι το 2020 οι παραγγελίες slate tablets θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 100 εκατ., κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους που συνδέεται με τις συσκευές με μικρότερες οθόνες.