Το επόμενο στάδιο ωρίμανσης του virtulization είναι ο μετασχηματισμός του σε ένα private cloud αρκετά έξυπνο ώστε να διανέμει δυναμικά και αποτελεσματικά το σύνολο των πόρων.
Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις ευρωπαϊκές χώρες, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των τμημάτων IT λειτουργούν καταλυτικά στην ανάπτυξη του virtualization. Σύμφωνα με την Gartner, η αγορά των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη των PCs και των servers αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 50% από το 2009 και έπειτα.
Η ανάπτυξη του λογισμικού που πρακτικά επιτρέπει στις επιχειρήσεις να τρέχουν στον ίδιο server εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν σε μια ποικιλία επεξεργαστών και λειτουργικών συστημάτων, έχει δημιουργήσει πλατύτερα χαμόγελα σε ορισμένους προμηθευτές σε σχέση με κάποιους άλλους.
Σύμφωνα με την IDC, ενώ εταιρείες, όπως η Vmware, θυγατρική της EMC, είδαν τα έσοδα τους να εκτινάσσονται, οι κατασκευαστές servers έχασαν μέχρι και 2,4 δισ. δολάρια σε πωλήσεις ή περισσότερο από 4,5 εκατομμύρια servers μέχρι και το 2010. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα με λιγότερο εξοπλισμό.
Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι απώλειες σε αριθμό servers αντισταθμίζονται από την αύξηση στις πωλήσεις επεξεργαστών ανά server, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης αποθηκευτικού χώρου και μνήμης, απαραίτητα συστατικά στοιχεία για πετυχημένο virtualization.
Σύμφωνα με τον Paul Maritz, CEO της VMware, το 70% των πελατών της εταιρείας αναβαθμίζουν τις υποδομές του σε ταχύτερες και μεγαλύτερης χωρητικότητας μονάδες αποθήκευσης, ενώ αρκετοί προχωρούν και στην αγορά ισχυρότερων servers.
Περικοπές από παντού
Αν και η τεχνολογία του virtualization έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και αρκετές δεκαετίες, η τρέχουσα συγκυρία είναι αυτή που τη φέρνει στο προσκήνιο, δίνοντάς της μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ενδεχόμενη μείωση των απαιτούμενων υποδομών είναι μεν ένα όφελος για τις επιχειρήσεις, αλλά έχει να κάνει με το CAPEX και έτσι γρήγορα χάνεται. Αντιθέτως, η μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία και ψύξη των data centers είναι ένα όφελος διαχρονικό, καθώς συνδέεται με το OPEX. Σύμφωνα με την IDC, το 2010 αντιστοιχούσαν 70 cents σε ενεργειακή δαπάνη για κάθε δολάριο εξοπλισμού. Το αντίστοιχο νούμερο το 1996 ήταν μόλις 15 cents και 50 cents το 2007.
Σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί ότι το virtualization συντελεί σε σημαντικές μειώσεις του λειτουργικού κόστους, άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι η υλοποίησή του είναι ανέφελη. Η κυρίαρχη θέση της VMware δημιουργεί κάποιες ανησυχίες, ειδικά από τον περσινό Ιούλιο, όταν η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο χρέωσης των αδειών του λογισμικού της.
Ενώ μέχρι τότε, η εταιρεία χρέωνε βάσει του αριθμού των CPUs, άρχισε να χρεώνει βάσει του αριθμού των VMs και του μεγέθους της μνήμης που ήταν δεσμευμένη για αυτά. Για πολλούς CIOs αυτή η αλλαγή σήμαινε σημαντική επιβάρυνση των προϋπολογισμών που σε αρκετές περιπτώσεις έφτανε και το 20%.
Ενα δεύτερο ζήτημα που εγείρει η ανάπτυξη του virtualization είναι η διαχείριση των virtual υποδομών. Το νέο Αγιο Δισκοπότηρο των CIOs είναι η υλοποίηση ενός ενοποιημένου περιβάλλοντος (private cloud) κάτω από την ομπρέλα του οποίου όλες οι virtualized υποδομές λειτουργούν ως ένα ενιαίο διαχειρίσιμο σύστημα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Forrester Research, το 80% των CIOs πιστεύουν ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν είναι η γεφύρωση εφαρμογών που λειτουργούν σε διαφορετικά data centers. Στόχος είναι οι εφαρμογές να μοιράζονται μια κοινή δεξαμενή από επεξεργαστική ισχύ, μνήμη και αποθηκευτικό χώρο και μάλιστα με αυτόματη και δυναμική ανάθεση των απαραίτητων πόρων ανά εφαρμογή και ανά χρονική περίοδο.
Με την άποψη αυτή συμφωνούν και τα αποτελέσματα της μελέτης της Symantec «2011 Virtualization and Evolution to the cloud survey», η οποία εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί σκοπεύουν να κινηθούν σε επιχειρηματικά κρίσιμες πρωτοβουλίες που αφορούν στη χρήση εικονικών ή υβριδικών cloud περιβαλλόντων. Η μελέτη εστίασε σε τομείς όπως server, client και storage virtualization, storage-as-a-service και τεχνολογίες που αφορούν το hybrid/ private cloud.
Οι CEOs και οι CFOs εκδηλώνουν μία ανησυχία για τη μεταφορά κρίσιμων εφαρμογών σε virtual ή cloud περιβάλλοντα, λόγω των προκλήσεων όπως η αξιοπιστία, η ασφάλεια, η διαθεσιμότητα και η απόδοση – η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις από περισσότερα από 3.700 στελέχη από 35 χώρες παγκοσμίως.
«Το Cloud computing αντιπροσωπεύει μία μεγάλη αλλαγή στον τομέα της Πληροφορικής – μεταλλάσσοντας το παραδοσιακό ΙΤ σε ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών. Η μεταφορά δεδομένων και εφαρμογών στο cloud αποτελεί μία σύνθετη εξέλιξη για πολλές επιχειρήσεις. Εξίσου σημαντικό παραμένει η σύμπνοια κοινής πορείας μεταξύ του ΙΤ και του business. Το Virtualization είναι εκείνο που μπορεί να ενεργοποιήσει τα private και hybrid cloud και η μελέτη της Symantec δείχνει ότι ο σχεδιασμός μίας απρόσκοπτης μετακίνησης είναι κρίσιμος για την επίτευξη της ασφάλειας, της αποδοτικότητας και της προσιτής λύσης που έχουν να προσφέρουν αυτά τα περιβάλλοντα», επισημαίνει. Χρήστος Βεντουρης, Διευθυντής Τεχνολογιών της Symantec Ελλάς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η υιοθέτηση του server virtualization είναι εκτεταμένη, με περισσότερο από το 75% των επιχειρήσεων να συζητούν ανάπτυξη σε private και υβριδικά cloud. Από τις τεχνολογίες που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι server και storage virtualization είναι οι πιο ώριμες με 45 και 43 τοις εκατό των επιχειρήσεων να διαθέτουν παρόμοιες υλοποιήσεις. Η τεχνολογία private Storage-as-a-Service είναι η λιγότερο ώριμη με μόνο 36% υιοθέτηση από τις εταιρείες.
Οι επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο αποκάλυψαν κενά μεταξύ των προσδοκιών και της πραγματικότητας, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της εκμάθησης για τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνοδεύουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Οπως προκύπτει από τη μελέτη:
• Τα projects που αφορούσαν server virtualization ήταν τα πιο επιτυχημένα, με ποσοστό μόνο 4% διαφορά ανάμεσα στους προσδόκιμους και τους πραγματοποιήσιμους στόχους. Οι μεγαλύτερες διαφορές ήταν στην προσαρμοστικότητα, στη μείωση των εξόδων κεφαλαίου και στη μείωση λειτουργικών εξόδων.
• Ο μέσος όρος ελλείμματος μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας στην τεχνολογία storage virtualization ήταν 33%, με την απογοήτευση να προέρχεται από την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την μείωση των λειτουργικών εξόδων.
• Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν μία διαφορά 26% μεταξύ των αναμενόμενων και των πραγματοποιήσιμων στόχων στο endpoint/desktop virtualization. Επικαλέστηκαν ως αιτία της απογοήτευσης τις νέες αναπτύξεις σε endpoint, την παροχή των εφαρμογών και τη συμβατότητα των εφαρμογών.
• 77% των επιχειρήσεων μελετούν το ενδεχόμενο μίας τεχνολογίας private Storage-as-a-Service, αλλά αυτά τα projects αποτελούν πρόκληση όσον αφορά στην υλοποίησή τους και υπολείπονται των προσδοκιών κατά 37%. Για παράδειγμα, η μείωση της πολυπλοκότητας ήταν ένας στόχος για το 84% των συμμετεχόντων, αλλά τελικά μόνο στο 44% των επιχειρήσεων κατάφερε τον συγκεκριμένο στόχο.
Καθώς οι τεχνολογίες virtualization και private cloud υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο, το κόστος και η απόδοση της αποθήκευσης βρίσκονται στην κορυφή των θεμάτων που απασχολούν τους υπεύθυνους. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (56%) απάντησαν ότι το κόστος της αποθήκευσης αυξήθηκε σε κάποιο βαθμό ή σημαντικά με την τεχνολογία server virtualization.
Για εκείνους που βρίσκονται σε διαδικασία να υλοποιήσουν storage virtualization, οι τρεις κύριοι λόγοι για τη συγκεκριμένη υλοποίηση περιλαμβάνουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους (55%), την βελτίωση της αποθηκευτικής απόδοσης (54%) και τη βελτίωση της ετοιμότητας disaster recovery (53%).
Το 76% των επιχειρήσεων που έχουν υλοποιήσει server virtualization ανέφεραν ότι η ασφάλεια ήταν σε κάποιο βαθμό / εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που τους απέτρεψε να εκθέσουν διάφορα εμπιστευτικά στοιχεία, τοποθετώντας κρίσιμες εφαρμογές σε virtualized servers.
Το 72% των επιχειρήσεων που έχουν υλοποιήσει hybrid/private clouds ανέφεραν την απόδοση ως μία σημαντική πρόκληση.
Η μελέτη της Symantec καταλήγει σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση σε ένα virtualized περιβάλλον:
Εξασφάλιση κοινής γραμμής μεταξύ του IT και της διοίκησης σχετικά με τις πρωτοβουλίες virtualization και cloud: Είναι σημαντικό να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τις ανησυχίες των υψηλόβαθμων στελεχών, όπως η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα. Να είσαι σε θέση να κατανοείς την σπουδαιότητα των ανησυχιών, οι οποίες όμως μπορούν να ξεπεραστούν με επιτυχία αν αξιοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές και ολοκληρωμένες λύσεις που διασφαλίζουν προστασία και διαθεσιμότητα των ευαίσθητων πληροφοριών και των κρίσιμων εφαρμογών.
Το cloud δεν θέλει στεγανά: Οι πρωτοβουλίες Virtualization και cloud είναι επιτυχημένες όταν υλοποιούνται ως ολοκληρωμένες και καθολικές τεχνολογίες Πληροφορικής. Επειδή εμπλέκουν όλες τις διαστάσεις του IT (servers, αποθήκευση, δίκτυο, εφαρμογές, κ.λπ.) μπορεί να αποτύχουν αν λειτουργούν ως «ειδικά projects». Αντ’ αυτού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το cloud ως μια ευρεία IT πρωτοβουλία με όλα τα τμήματα να εμπλέκονται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση.
Αξιοποίηση και εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας υποδομής: Πριν υλοποιήσετε την τεχνολογία hybrid/private cloud, εξασφαλίστε ότι έχετε αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή για να επιτύχετε επάρκεια και έπειτα εκσυγχρονίστε την υποδομή όπου αυτό χρειάζεται. Μετατρέψτε τους static servers, τα αποθηκευτικά μέσα και τη δικτύωση σε μία virtualized «αποθήκη» πόρων. Αντικαταστήστε το static provisioning με self-service provisioning και εξασφαλίστε την υλοποίηση ελέγχου και μέτρησης, έτσι ώστε να προσφέρετε αξία στην επιχείρησή σας.
Ρεαλιστικές προσδοκίες και έλεγχος των αποτελεσμάτων: Θυμηθείτε ότι παρά την τάση, το cloud παραμένει μία νέα και όχι ώριμη τεχνολογία στην αγορά. Μελετήστε προσεκτικά και θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες, μετά παρακολουθείστε τα αποτελέσματα για να εντοπίσετε τρόπους να βελτιώσετε την αποδοτικότητα του project στη συνέχεια.
Το desktop virtualization έχει τις δικές του ανάγκες
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των CIOs που σκέφτονται την εφαρμογή του desktop virtualization είναι οι επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των χρηστών. Το ιδανικό είναι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης να εργάζονται από οποιοδήποτε χώρο σα να βρίσκονταν στο γραφείο τους και να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εφαρμογών με ταχύτητα και το πλήρες φάσμα λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο επικοινωνίας εκτός από επαρκές bandwidth θα πρέπει να είναι δομημένο με τρόπο που να αποφεύγονται καθυστερήσεις στα αιτήματα των clients.
Σύμφωνα με έρευνα της Riverbed με τίτλο «The CIOs Guide to Optimizing Virtual Desktops», σχεδόν τα μισά από τα έργα desktop virtualization ξέφυγαν από τον προϋπολογισμό τους επειδή το bandwidth που είχε αρχικά υπολογιστεί, αυξήθηκε στη συνέχεια μέχρι και 50%. Επιπλέον, το 36% των χρηστών που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα, δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την απόδοση των εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν σε σχέση με την απόδοση που είχαν οι ίδιες εφαρμογές στο χώρο της επιχείρησης.