Η ζωή δεν ήταν ποτέ εύκολη για τους Διευθυντές Πληροφορικής και τα τμήματά τους, αλλά την περίοδο που διανύουμε οι απαιτήσεις δεν τους αφήνουν να πάρουν ανάσα, αφού η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα από το ΙΤ είναι περισσότερο έντονη παρά ποτέ.

Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, οι εταιρείες παρουσιάζονται μεν, κατά βάση ικανοποιημένες με τα IT τμήματα, ωστόσο, οι περισσότεροι οργανισμοί προσδοκούν περισσότερη αξία από τη λειτουργία του ΙΤ. Οι CEOs πιέζουν τα στελέχη του IT για περισσότερα κέρδη από νέες τεχνολογίες, όπως το cloud computing, και επιπλέον ζητούν από το IT να μετατρέψει τα βουνά των εταιρικών δεδομένων σε κατεργασμένη πληροφορία, η οποία θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Αυτά διαδραματίζονται σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν πρώτες και να εφαρμόσουν την τεχνολογία που θα τους δώσει το πλεονέκτημα. Ωστόσο, η τεχνολογία δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν που θα τη χρησιμοποιήσει πρώτος,
ο οποίος όμως μπορεί να είναι ο ανταγωνιστής.

Τα καλά νέα είναι ότι αρκετά διοικητικά στελέχη εκτός του IT αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το IT δεν είναι απλά μία πηγή εξόδων, αλλά κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της εταιρείας, με τους περισσότερους να προσδοκούν από το IT βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της απόδοσης.

Αν και οι πιέσεις για μείωση λειτουργικών εξόδων συνεχίζονται, το 55% των διοικητικών στελεχών αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις IT μέσα στο 2011.

Οι ηγέτες του IT θέτουν νέες απαιτήσεις για δύο σημαντικές καινοτομίες βασισμένες στην τεχνολογία: βελτιωμένη ενοποίηση δεδομένων και ανάλυσης στις επιχειρηματικές αποφάσεις και ευρύτερη αξιοποίηση των αναδυόμενων υπηρεσιών cloud computing.

Οι τομείς στους οποίους φαίνεται να κυριαρχεί η ανάλυση δεδομένων είναι το marketing και η ανάπτυξη νέων προϊόντων. Οσον αφορά στο cloud computing, περισσότερο από το 80% των στελεχών αναφέρουν ότι οι εταιρείες τους χρησιμοποιούν ήδη ή πειραματίζονται με τεχνολογία cloud. Μεταξύ των εμποδίων στη χρήση τεχνολογίας cloud, τα non-IT στελέχη θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα την ελλειπή ενημέρωση σε θέματα cloud και μικρότερο πρόβλημα την ασφάλεια και την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρείας τους. Αντίθετα τα στελέχη του IT ανησυχούν περισσότερο για θέματα ασφάλειας.