Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων κατά το γ’ τρίμηνο του 2012 άγγιξαν τα 428 εκατ., μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του ’11.

Ωστόσο, οι πωλήσεις των smartphones, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 39,6% της συνολικής αγοράς, αυξήθηκαν κατά 46,9%. Οι πωλήσεις τους έδωσαν ανοδική ώθηση στις συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως, αγγίζοντας τα 169,2 εκατ., με κυρίαρχες εταιρείες την Samsung και την Apple. Η Nokia βρέθηκε στην έβδομη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις smartphone, ενώ η RIM (Blackberry) ανέβηκε στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την HTC. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner, κατά το δ’ τρίμηνο, που περιλαμβάνει και την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές φαίνονται είτε επιφυλακτικοί στις αγορές τους είτε στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε νέα gadgets, όπως τα tablets.

Όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα, το Android αύξησε το μερίδιο του στην αγορά, αγγίζοντας το 19,9%, ενώ η RIM, αν και έχασε έδαφος βρέθηκε στην τρίτη θέση, αφού υπήρξε μείωση των αποθεματικών της λόγω της προετοιμασίας για νέα λανσαρίσματα, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, και ως αποτέλεσμα έφτασε τις 8,9 εκατ. πωλήσεις. Με το λανσάρισμα του iPhone 5, οι αναλυτές αναμένουν το μερίδιο του iOS να αυξηθεί σημαντικά κατά το δ’ τρίμηνο, ενώ τα μερίδια των Windows Phones μειώθηκαν, μετά την ανακοίνωση για το επικείμενο λανσάρισμα του Windows Phone 8.