Σύμφωνα με την έρευνα της Gartner, τα έσοδα από λογισμικό Business Intelligence (BI) πρόκειται, το 2013, να αυξηθούν παγκοσμίως κατά 7%, με την αγορά να αγγίζει τα 17,1 δις. δολ. μέχρι το 2016.

Η προτίμηση των CIO για το BI συμπληρώνεται από στρατηγικές αγορές στα business units, τόσο για χρήση και αναλύσεις από τα τμήματα, όσο και για προσωπικό BI. Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον, η ανάπτυξη αναμένεται και πάλι να μειωθεί, εξαιτίας κυρίως των υποτονικών μακροοικονομικών δεικτών, καθώς και λόγω των ελάχιστων συμφωνιών BI, υψηλής αξίας.

Συγκριτικά με την ανάπτυξη της τάξης του 16% το 2011, το 2013, καθώς και τα επόμενα χρόνια αναμένονται να είναι πιο υποτονικά. Η νέα τάση του data-as-a-service μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αγορά των BI και analytics. Προς το παρόν, το επιχειρηματικό μοντέλο επηρεάζεται κυρίως από τις δυνατότητες μίας επιχείρησης να δημιουργήσουν εφαρμογές analytics.

Ωστόσο, οι οργανισμοί θα αναζητούν συνεχώς industry-specific υπηρεσίες που περιλαμβάνουν ένα «στενό» σύνολο δεδομένων με ενσωματωμένες δυνατότητες BI και analytics. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, οι εταιρείες, άσχετα με το επιχειρηματικό τους μοντέλο, θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες data-as-a-service.