Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, οι δαπάνες IT σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA) πρόκειται το 2013 να αγγίξουν τα 1,154 τρις δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4% συγκριτικά με το 2012.

Παρά τις συνεχείς οικονομικές δυσκολίες, η Gartner προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη του IT στην περιοχή EMEA, κυρίως λόγω της ανάπτυξης νέων συσκευών και λογισμικού, καθώς επίσης και της εξάπλωσης του big data, το οποίο θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο Peter Sondergaard, senior vice president της Gartner Research, σε περισσότερους από 4.000 CIOs και ηγέτες του IT στο Gartner Symposium/ITxpo 2012, στη Βαρκελώνη.

Η Gartner υπολογίζει πως οι δαπάνες για φορητές συσκευές θα φτάσουν τα 136 δις. δολάρια το 2012 και τα 188 δις. μέχρι το 2016. Στη Δυτική Ευρώπη, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν καθημερινά, όλο και περισσότερο, φορητές συσκευές – αυξάνοντας το μερίδα αγοράς τους μέσα στο 2012 κατά 8%. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση της τάξης του 5% που παρουσιάζεται στην αγορά των φορητών υπολογιστών στην ίδια περιοχή. Στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι παραγγελίες κινητών τηλεφώνων θα κυριαρχήσουν στην αγορά, με την υιοθέτηση των tablet να αυξάνεται συνεχώς μέχρι το 2016. Μέχρι τότε, τα 2/3 του εργατικού δυναμικού θα διαθέτουν ήδη smartphone ή κάποια συσκευή tablet.

Αυτό φυσικά πρόκειται να αλλάξει και τον τρόπο που οι καταναλωτές αγοράζουν λογισμικό και να μεταμορφώσει την αγορά. Η Gartner υπολογίζει ότι στην περιοχή οι δαπάνες για λογισμικό θα αυξηθούν 3,1% μέσα στο 2013, αγγίζοντας σχεδόν τα 100 δις. δολ. μέχρι το 2016. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η EMEA, μαζί με την Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, θα είναι οι πιο ενεργές περιοχές όσον αφορά στη χρήση big data. Μέχρι το 2015, θα δημιουργηθούν παγκοσμίως 4,4 εκατ. θέσεις εργασίας για να υποστηρίξουν το big data, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας στην EMEA, συμπεριλαμβανομένου 1,2 εκατ. IT θέσεων, μόνο στη Δυτική Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση των στελεχών, ως έχει τώρα, δεν αρκεί για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Όπως δήλωσε ο Peter Sondergaard οι οργανισμοί θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να καλύψουν τις ανάγκες τους και στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται ότι μόνο το 31% των θέσεων θα καλυφθεί. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, πως τα εκπαιδευτικά συστήματα και οι οργανισμοί πρέπει να αρχίσουν να εκπαιδεύουν τα στελέχη του γι’ αυτούς τους ρόλους.