«Γιατί η ηγεσία είναι το στοιχείο το οποίο βρίσκεται υπεράνω όλων και επιτρέπει στα άτομα, τις ομάδες και τους οργανισμούς να επιτύχουν», απαντά στο ερώτημα του τίτλου ο Steve Radcliffe, συγγραφέας και ένας από τους πιο επιτυχημένους coaches ηγεσίας στην Ευρώπη, και συνεχίζει:

«Εχω δει ανθρώπους να αποδίδουν τα μέγιστα και να νιώθουν ικανοποιημένοι, όταν η ηγεσία ανάβει τη φλόγα μέσα τους. Ταυτόχρονα, όμως, έχω γίνει μάρτυρας καταστάσεων όπου επικρατεί ο κυνισμός και η μετριότητα, επειδή η ηγεσία είναι ανύπαρκτη ή αδύναμη και το πηδάλιο απομένει να κινείται μόνο του».

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σήμερα σε μια συγκυρία όπου χρειάζεται την ηγεσία περισσότερο από ποτέ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες του IT Leadership Academy και του CIO Solutions Gallery, πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια τεράστια κρίση όσον αφορά την ενέργεια του ανθρώπινου δυναμικού. Οι εργαζόμενοι στο ΙΤ είναι πλέον εξαντλημένοι, αφού ο συνολικός αριθμός τους μειώνεται, ενώ ο όγκος της εργασίας τους -καθώς και οι προσδοκίες- αυξάνονται.

Ο CIO, λοιπόν, καλείται να «πάρει το πηδάλιο στα χέρια του» και να ηγηθεί της ομάδας του. Να «ανάψει τη φλόγα» στους «εξαντλημένους» ανθρώπους του τμήματός του. Με άλλα λόγια, να υπάρξει αποτελεσματικός ηγέτης, προκειμένου να επιτύχει ένα αποτελεσματικό ΙΤ τμήμα.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία αυτά που καθιστούν ένα άτομο αποτελεσματικό; Σύμφωνα με τον Steven Covey -μία από τις αυθεντίες στο κόσμο της ηγεσίας παγκοσμίως- οι 7 συνήθειες που καθιστούν έναν άνθρωπο αποτελεσματικό είναι: 1. Να παραμένει έτοιμος για δράση, 2. Να ξεκινάει έχοντας κατά νου τον τελικό στόχο, 3. Να τοποθετεί τα πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα στην πρώτη θέση, 4. Να είναι προσανατολισμένος σε μια λύση αμοιβαίου κέρδους, 5. Να προσπαθεί πρώτα να κατανοεί ο ίδιος και μετά να γίνεται αντιληπτός από τους άλλους, 6. Να δρα συγχρονισμένα και 7. Να «ακονίζει» την παραγωγικότητά. Τα παραπάνω όμως δεν είναι αρκετά.

Για αυτό το λόγο υφίσταται και η 8η συνήθεια, η οποία εγκαθιδρύει τους κανόνες με τέτοιο τρόπο που να ενσωματώνονται στις δομές, τα συστήματα και τις διαδικασίες. Και, αν μη τι άλλο, οι  Διευθυντές Πληροφορικής ξέρουν και από συστήματα και από διαδικασίες.