Οι χρήστες του θα χορεύουν στο σαλόνι, θα γρονθοκοπούν τον αέρα, θα αντιμετωπίζουν εικονικούς αντιπάλους, θα κάνουν χίλιες δυο πραγματικές κινήσεις που θα μεταφράζονται σε ψηφιακές ενέργειες στην οθόνη...

Το Kinect για το Xbox 360 της Microsoft μπορεί να σημαίνει χαράς ευαγγέλια στους απανταχού λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών, ωστόσο η επαναστατική του τεχνολογία, η οποία βασίζεται στις χειρονομίες, έχει κάνει και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων να τείνουν ευήκοον ους. To Kinect διαθέτει μια κάμερα, έναν ισχυρό αισθητήρα κι ένα υπερσύγχρονο computer vision λογισμικό που του επιτρέπει να ταυτοποιεί τους χρήστες και να αποτυπώνει τις κινήσεις τους.

Κίνησε το χέρι σου και το Kinect αποτυπώνει την χειρονομία και την αναπαράγει στην οθόνη, επιτρέποντας τον έλεγχο του «εικονικού» σου χαρακτήρα με φυσικές κινήσεις. Στην ουσία αλληλεπιδράς με ψηφιακά αντικείμενα μέσα από τη χρήση χειρονομιών.

Ομως πώς μπορεί η φυσική κίνηση ως εργαλείο για ψηφιακή οικιακή διασκέδαση να αφορά στον κόσμο των επιχειρήσεων; Οσα κάνει το Kinect με το user interface πρόκειται να είναι εξαιρετικά χρήσιμα και σ’ αυτόν τον χώρο. Ο αισθητήρας του περιέχει μικρόφωνο και λογισμικό αναγνώρισης φωνής έτσι ώστε οι χρήστες να ελέγχουν άμεσα τα media του Xbox:

Λες «next» και το Xbox πάει από το ένα video στο επόμενο, λες «pause» και το media playback σταματά. Αμα προσθέσει κανείς και την αναγνώριση των χειρονομιών – τη χρήση των χεριών για να αλλάξεις τα μενού στη οθόνη και να πατήσεις τα κουμπιά – το interface  του Kinect είναι πιο «κοντά στον άνθρωπο» από οποιοδήποτε TV remote control. Μια εξέλιξη που οι επιχειρήσεις δεν θα αγνοήσουν. Οσα περισσότερα επίπεδα τεχνολογίας ξεφορτώνεται ένα μηχάνημα τόσο περισσότερο εμπλέκεται ο χρήστης. Κάνε κάτι προσωπικό και ο κόσμος το αγκαλιάζει αμέσως.

Σκεφτείτε ένα μελλοντικό χώρο εργασίας όπου το ίδιο το γραφείο θα είναι μια multitouch υπολογιστική επιφάνεια και οι τοίχοι μια ψηφιακή προβολή που θα αλλάζει ώστε να δημιουργεί νέους χώρους εργασίας, να προβάλει φωτογραφίες ή λίστες υποχρεώσεων. Η χειρονομιακή διασύνδεση μπορεί σήμερα να διαφημίζεται ως οικιακό γκάτζετ, αλλά σύντομα θα αποτελεί βασικό εργαλείο για το μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον…