Λίγους μήνες πριν, ο Don Rekko, Managing Director της Metri (εταιρεία management consulting) έθεσε το, μάλλον προβοκατόρικο ερώτημα «Τι κάνει τον CFO απαράμιλλα αρμόδιο να ηγείται του ΙΤ;», στα μέλη του CIO Forum στο LinkedIn.

Με μία πρώτη ματιά το ερώτημα μοιάζει με γενικότητα, που απλώς ανακινεί ένα παλιό θέμα μόνο και μόνο για να προκαλέσει ένα έντονο debate ανάμεσα στους CIOs, τους επαγγελματίες του ΙΤ και τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ. Είναι σαν να ρωτάει κανείς «Γιατί δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της Αθήνας όταν βρέχει;». Η απάντηση είναι ότι απλώς συμβαίνει, και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, παρόλο που δεν είναι κάτι που συμβαίνει οπωσδήποτε και σε άλλες πόλεις (και συνοδεύεται πάντα με ένα ελαφρό σήκωμα των ώμων)…

Ο Don Rekko ως σύμβουλος που έχει συνεργαστεί με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς και με systems integrators, και στην πορεία του έχει δει αρκετούς «δυνατούς CIOs» αλλά και πολλούς «αδύναμους CIOs», δηλώνει ότι η συγκεκριμένη ερώτηση έχει αποδειχτεί διαχρονικά πολύ ενδιαφέρουσα. Και για αυτό την έθεσε.

«Αυτό που δεν μπορώ να ερευνήσω είναι γιατί, ειδικά στην περίπτωση του “αδύναμου CIO”, αυτός καταλήγει να αναφέρεται στον CFO», λέει ο Rekko και συνεχίζει «σε τελική ανάλυση, ο COO θα ήταν μια πιο λογική επιλογή: το “τρέξιμο” ενός data center έχει περισσότερα κοινά, για παράδειγμα με το “τρέξιμο” των shared services λειτουργιών, παρά με τα οικονομικά, τα λογιστικά και τον έλεγχο». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι έθεσε το ερώτημα από περιέργεια για το πώς ένα παγκόσμιο κοινό -τα μέλη του CIO Forum- θα αντιδρούσαν.

Μερικούς μήνες και περισσότερα από 200 σχόλια μετά, το ερώτημα και οι απαντήσεις εξελίχθηκαν σε ένα αποκαλυπτικό και παρατεταμένο debate σχετικά με τις σύγχρονες δομές αναφοράς του CIO. Παρ’ όλα αυτά, μία απλή, σαφής και με ευρεία εφαρμογή απάντηση δεν βρέθηκε.

Ο μάλλον γενικά αποδεκτός λόγος γιατί οι CFOs έχουν τοποθετηθεί ως το de facto αφεντικό του ΙΤ είναι η παρακάτω: το ΙΤ είχε μπει στα οικονομικά τμήματα των εταιρειών για βοηθήσει στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των λογιστικών λειτουργιών, για αυτό και σε αυτές τις πρώτες μέρες το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών σε ΙΤ ήταν σε οικονομικές πληροφοριακές πρωτοβουλίες. Ηταν λοιπόν λογικό ότι εκεί θα τοποθετούνταν το ΙΤ στο οργανόγραμμα.

Και εκεί έμεινε το ΙΤ και οι de facto επικεφαλής του για δεκαετίες. Αλλά πού τελικά αναφέρονται οι CIOs ή που θα έπρεπε να αναφέρονται; (Απαντήσεις, σχόλια και απόψεις στο [email protected]).

Καλή ανάγνωση