Το momentum που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα η αγορά φυσικού αερίου, μετά και τις εξελίξεις στο Ισραήλ και την Κύπρο, μεταβάλει άρδην τα δεδομένα τόσο για τους καταναλωτές που μπορούν να περιμένουν φτηνότερα κόστη ενέργειας όσο και για τη βιομηχανία που αναμένεται να γιγαντωθεί με την παραγωγή, διανομή και εκμετάλλευσή του.
Παράλληλα οι θετικές επιπτώσεις για την ηλεκτροπαραγωγή, τις επιχειρήσεις, την επαγγελματική και την οικιακή χρήση αναμένονται να έχουν καταλυτικό για την ανάπτυξη όφελος. Έτσι στο παρασκήνιο της κρίσης και πίσω από τις επικεφαλίδες των εφημερίδων μια νέα προοπτική για την εθνική οικονομία αναδύεται δυναμικά δημιουργώντας προσδοκίες ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα ικανά να βοηθήσουν ακόμα και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κοίτασμα αερίου που εντοπίστηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογονάνθρακα και το πρώτο σε χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Η εγγύτητά τους με τα υπό διερεύνηση υπεράκτια οικόπεδα του ελλαδικού χώρου εν γένει, στηρίζει τις εκτιμήσεις για σημαντικά ευρήματα.
Το μεγάλο άνοιγμα στην εξόρυξη και εκμετάλλευση
Η Λευκωσία και η αμερικανική Noble Energy με την οποία συνεργάζεται για την εκμετάλλευση του φυσικού αέριου από το κοίτασμα της Αφροδίτης εκτιμούν ότι μπορούν να βάλουν στην αγορά το αέριο ενδεχομένως ακόμη και εντός του 2015. Εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ πριν τις εξελίξεις στον Ελλαδικό χώρο μιλούσαν για ανάγκη υπερδιπλασιασμού των εισαγωγών αέριου της Ε.Ε. έως το 2020 μεταξύ άλλων και εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας. Τα ευρήματα όμως πλούσιων κοιτασμάτων αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η δρομολογούμενη διοχέτευση τους στην ευρωπαϊκή αγορά μεταβάλλουν άρδην το ενεργειακό ισοζύγιο της ΕΕ με πρώτους ωφελημένους την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ρεκόρ κατανάλωσης
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από το 2011 η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στα 4,5 δισ. κυβικά μέτρα αποκαλύπτοντας τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης της κατανάλωσης ενός φιλικού στο περιβάλλον και φτηνού καυσίμου. Σωρευτικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2011, αυξήθηκε κατά περίπου 11% σε σχέση με το 2008 και 20% σε σχέση με το 2010. Παράλληλα τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία και εκτιμήσεις από το 2012 δείχνουν ότι θα αποτελέσει επίσης χρονιά σταθμό αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα τονώσουν την διείσδυση του καυσίμου, τον διεθνή ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και θα φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα στην παραγωγή. Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου έχει δρομολογήσει το διαγωνισμό για την ίδρυση των 3 νέων Εταιρειών Παροχής που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά της ευρύτερης Στερεάς και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Εξαπλώνεται το δίκτυο διανομής
Tο συνολικό μήκος του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 1.750 χιλιόμετρα ενώ οι επενδύσεις που θα γίνουν με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων είναι της τάξης των 156 εκατομμυρίων ευρώ και θα συνοδευτούν από τη δημιουργία περί των 1.500 θέσεων εργασίας. Οι νέες αγορές που ανοίγουν με τις επενδύσεις αυτές είναι σε Θήβα, Λειβαδιά, Οινόφυτα – Σχηματάρι, Λαμία, Χαλκίδα (ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας) Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Έδεσσα, Γιαννιτσά (ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας) και Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη (ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Σε επόμενη φάση θα δρομολογηθεί η ίδρυση δύο ακόμα ΕΠΑ, της ΕΠΑ Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας και της ΕΠΑ Πελοποννήσου με στόχο την πλήρη, πρακτικά, κάλυψη της ηπειρωτικής χώρας με φυσικό αέριο.
Διεθνής ανάπτυξη
Η κλιμάκωση της χρήσης του φυσικού αέριου στην Ελλάδα είναι εν πολλής φυσική εξέλιξη αν αναλογισθεί κανείς ότι είχε μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα μέχρι την ίδρυση της ΔΕΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο, το 1950 το φυσικό αέριο κάλυπτε το 12% της καταναλισκόμενης παγκοσμίως ενέργειας, αυξήθηκε σε 14,6% το 1960 και σε 25% το 1980. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η κατανάλωση φυσικού αερίου υπερβαίνει πια την κατανάλωση άνθρακα και συνεχίζει να αποσπά ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια της ενεργειακής πίτας.
Υψηλή απόδοση
Η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου υποβοηθάται και από τις τεχνολογικές εξελίξεις και έτσι η χρήση του ως καύσιμο σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου ηλεκτροπαραγωγής έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Μεγάλα οφέλη
Λόγω δε της καθαρής καύσης του μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές χωρίς την παρεμβολή εναλλαγών που έχουν ως συνέπεια ενεργειακές απώλειες. Εξάλλου με την υποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση, δηλαδή στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, αποφεύγονται αυτονόητα οι απώλειες μετατροπής της πρωτογενούς πηγής ενέργειας σε ηλεκτρισμό όπως και οι απώλειες από τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δικτύων.