Αν και οι φόβοι σχετικά με την ασφάλεια και την ενοποίηση της υποδομής εξακολουθούν να περιβάλλουν το cloud computing, η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται πλέον σαφώς ότι το σύννεφο είναι... φυγείν αδύνατο.

Πηγή: Plantronics, Απόδοση: Χριστίνα Ροζάκη / [email protected] 

Η έρευνα υιοθέτησης του Cloud Computing της Mimecast, εξετάζει τις περίπλοκες και συχνά αντιφατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ΙΤ σχετικά με το cloud, μέσα από μια δεξαμενή 565 συμμετεχόντων-στελεχών ΙΤ. Οι στατιστικές της δείχνουν ότι η ασφάλεια και η ενσωμάτωση παραμένουν οι μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας σχετικά με το cloud, κάτι όμως, που δεν έχει αποτρέψει τις εταιρείες από το να το εφαρμόζουν εντός της εταιρικής τους υποδομής.

We want more
Παρά τις ανησυχίες ασφάλειας, κόστους και ενσωμάτωσης που έχουν τα στελέχη ΙΤ σχετικά με τις υπηρεσίες cloud, αυτοί οι φόβοι δεν τους έχουν αποτρέψει από το να προχωρήσουν σε μια αξιόλογη επένδυση στο cloud. Στην ουσία, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις είναι τόσο ικανοποιημένες με το cloud που το 70% αυτών έχει στόχο να προσθέσει κι άλλες εφαρμογές σε αυτό – με την πλειοψηφία να σκοπεύει να το κάνει μέσα στο επόμενο έτος. Οι συμμετέχοντες που έχουν χρησιμοποιήσει λύσεις cloud έχουν αντιληφθεί την αξία του και θέλουν να το εφαρμόσουν και σε άλλους τομείς για μεγαλύτερη επιχειρησιακή επιτυχία. (Σχεδιάγραμμα 1)

Μόνιμος διάλογος μεταξύ cloud και ΙΤ
Οι εταιρείες συζητούν, εκτιμούν και εφαρμόζουν λύσεις cloud καθημερινά. Ανάμεσα στους ερωτηθέντες, μόλις το 36% χρησιμοποιούσαν ήδη cloud αλλά, ανάμεσα σε αυτούς που δεν το είχαν εφαρμόσει, το 62% το σκέφτονταν ή το έχει ήδη σκεφτεί.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων που επί του παρόντος χρησιμοποιεί cloud, είχε ήδη μεταφέρει εκεί το e-mail, με το CRM, την αρχειοθέτηση, και την αποθήκευση να ακολουθούν. (Σχεδιάγραμμα 3)

Ανησυχίες ασφάλειας και ενοποίησης
Οι εταιρείες παραμένουν διστακτικές όταν τίθεται το θέμα της μεταφοράς εφαρμογών στο cloud, λόγω των ανησυχιών τους για τα θέματα της ασφάλειας, των επενδύσεων στην παρούσα υποδομή του ΙΤ, και της ενσωμάτωσης. Ακόμη και αυτοί που εφάρμοσαν και υιοθέτησαν το cloud, αποκαλύπτουν στην έρευνα ότι υπήρχε έντονος φόβος και μεγάλη διστακτικότητα από μέρος τους. Καθώς είχε ήδη αφιερωθεί πολύς χρόνος και κόπος στη διαμόρφωση της δομής της υποδομής Πληροφορικής της εταιρείας, οι ανησυχίες στρέφονταν γύρω από το φόβο μήπως χαθεί ο έλεγχος, ή τα συστήματα μέσα στο cloud. (Σχεδιάγραμμα 4)

Μείωση κόστους, το κυρίαρχο κίνητρο υπέρ του cloud
Οπως ήταν αναμενόμενο, το κυρίαρχο κίνητρο για όσους υιοθέτησαν υπηρεσίες cloud ήταν η μείωση κόστους (54%). Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα στελέχη ΙΤ έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα, το 49% που μετακίνησε εφαρμογές στο cloud λόγω της ευελιξίας που προσφέρει. Επιπλέον, το 39% ανέφερε σαν κίνητρο την αποδοτικότητα και το 36% την ευθυγραμμισμένη διαχείριση.

Μερικές εταιρείες εξελίσσονται ταχύτερα από άλλες
Μερικοί επιχειρηματικοί κλάδοι είναι πιο γρήγοροι στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από άλλους. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του cloud computing. Οι τοπ τρεις κλάδοι που υιοθετούν cloud είναι η τεχνολογία (53%), οι οικονομικές υπηρεσίες (40%), και το νομικό δίκαιο (37%). Αντιθέτως, οι δημόσιες αρχές είναι εκείνες που υστερούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, όσον αφορά την υιοθέτηση λύσεων cloud. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία είναι ο μόνος κλάδος όπου οι χρήστες του cloud υπερβαίνουν τους μη χρήστες. (Σχεδιάγραμμα 2)