Ο Δημήτρης Καραϊσκάκης, διευθυντής τεχνολογικών συστημάτων και υπηρεσιών του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, περιγράφει τις νέες απαιτήσεις των CEOs από το IT.

Τα τελευταία 10 χρόνια οι CEOs είδαν δραματικές αλλαγές σε αυτό που πίστευαν ότι πρέπει να εστιάσουν για την επιτυχία των επιχειρήσεών τους. Αναμένοντας εξαιρετικές προόδους στον τομέα της τεχνολογίας, παρόμοιες αλλαγές θα συμβούν και τα επόμενα χρόνια. Μετά τη φούσκα το 1999 των dot com (.com), η οποία ευθύνονταν για το 80% της αύξησης κατά 6 τρισ. δολ. της κεφαλαιοποίησης των αμερικάνικων επιχειρήσεων, οι CEOs εστίασαν εκ νέου στη μείωση του κόστους ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Περισσότερες από 340.000 θέσεις εργασίας περικόπηκαν στην «κοιλάδα της τεχνολογίας» από το 2000 έως το 2004.

Το εκκρεμές
Παρατηρώντας τις συμπεριφορές αυτές θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την άποψη που έχουν οι μάνατζερ σχετικά με τον ρόλο του ΙΤ στις επιχειρήσεις τους τα τελευταία 10 χρόνια σαν ένα εκκρεμές. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘90 οι παραδοσιακές επιχειρήσεις νιώθοντας ότι χάνουν το τρένο της τεχνολογίας άρχισαν να επενδύουν τεράστια ποσά στο ΙΤ με την πεποίθηση ότι θα έχουν εγγυημένες αποδόσεις (ROI) και ότι όποιος υλοποιούσε πρώτος νέα προϊόντα θα είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Όταν οι προσδοκίες των αποδόσεων διαψεύσθηκαν, κινήθηκαν κατευθείαν στο άλλο άκρο, δηλαδή στην πεποίθηση ότι το ΙΤ είχε γίνει πλέον μία ακόμα υποστηρικτική υπηρεσία, την οποία θα έπρεπε να την χειριστούν όπως τις υπόλοιπες, σταματώντας κάθε επένδυση, μειώνοντας τα έξοδα λειτουργίας και χωρίς επιπλέον προσδοκίες για κάποιο ανταγωνιστικό προβάδισμα.

Στην περίοδο που διανύουμε το εκκρεμές ισορροπεί στη μέση, όπου προσδοκούμε νέα ανάπτυξη στις επιχειρήσεις φέρνοντας πιο κοντά τις παραγωγικές διαδικασίες (business) με την τεχνολογία (ΙΤ). Μια νέα γλώσσα αναδύθηκε ως κοινό σημείο επικοινωνίας μεταξύ του business και του ΙΤ, όπου η ευελιξία είναι κυρίαρχο στοιχείο και οι τεχνολογίες SOA (Service Oriented Architecture) και SAAS (Software As A Service) υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα.

Καθώς νέες πρακτικές τεχνολογίες εμφανίζονται, οι CEOs αναζητούν τρόπους για το πώς το IT μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή τους (business processes) με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών τους. Η εφευρετικότητα, καινοτομία και ανανέωση είναι ζητούμενο σε όλους τους τομείς μίας επιχείρησης και όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά σε κάθε περίπτωση το ΙΤ θα πρέπει να ακολουθήσει και υποστηρίξει τις νέες ιδέες σε ικανοποιητικούς χρόνους.

Τα κλειδιά της επιτυχίας
Η ανάπτυξη εργασιών αναζητείται πλέον όχι μόνο σε νέα προϊόντα (οριζόντια ανάπτυξη), αλλά και σε νέες γραμμές παραγωγής και μοντέλα παροχής υπηρεσιών (business models). Είναι γνωστό ότι η διατήρηση για μακρύ διάστημα κερδοφόρας ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αλλά στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αυτό είναι το ζητούμενο. Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα φαίνεται να είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Η εταιρεία θα πρέπει να αντιδρά ταχύτατα και αποτελεσματικά στις συνεχόμενα διαφορετικές ανάγκες (business needs), εκμεταλλευόμενη το νέο δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ business και IT.

Σε πρόσφατη έρευνα του Economist, 450 CEOs από όλους τους κλάδους της οικονομίας παγκοσμίως ερωτήθηκαν για το ποιες είναι σήμερα οι κύριες επιδιώξεις στις επιχειρήσεις τους. Οι απαντήσεις κατά σειρά ήταν αύξηση εσόδων μέσω της ανάπτυξης, ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή και τρίτον οι δεξιότητες του προσωπικού. Η ανάπτυξη επέστρεψε στην ατζέντα των CEOs, αλλά πλέον θα πρέπει να αναζητηθεί σε νέους χώρους και τομείς εκτός από νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Θα πρέπει να επεκταθούν σε νέες αγορές και να ακολουθήσουν νέα μοντέλα λειτουργίας, καθώς και να ακούν πιο προσεκτικά και να αναλύουν τη συμπεριφορά των πελατών τους έτσι ώστε οι προτάσεις τους να είναι ανταγωνιστικές.

Πλέον προτεραιότητα των CEOs είναι, όχι πως θα αυξήσουν την αποδοτικότητα της επιχείρησής τους (όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια), αλλά πως αυτή θα γίνει τόσο ευέλικτη, ώστε όχι μόνο να ανταποκρίνεται και να ακολουθεί τις συνεχώς καινούργιες προκλήσεις και αλλαγές των αγορών, αλλά να συμμετέχει και να είναι βασικός συντελεστής στις αλλαγές αυτές και στις νέες πρακτικές στο επιχειρηματικό πεδίο.

Σήμερα η πλειοψηφία των CEOs βλέπει το ΙΤ σαν εμπόδιο στην προσπάθεια για μία ευέλικτη επιχείρηση και όχι σαν ένα μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να του χαρίσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη απαιτεί εφευρετικότητα και αλλαγές. Χωρίς την απαιτούμενη ευελιξία οι αλλαγές δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο χρόνο και το κόστος που απαιτούν οι καιροί. Έτσι λοιπόν, η ευελιξία και αποτελεσματικότητα του ΙΤ γίνεται κυρίαρχο ζητούμενο.