Ο Στίβεν Κινγκ το ’χει πει: Τα βιβλία είναι μια μοναδική, φορητή μαγεία. Φυσικά σήμερα με τα e-books, η εν λόγω «φορητότητα» αποκτά και μια άλλη σημασία.

Ο τρόπος πρόσληψης της λογοτεχνίας αρχίζει και αλλάζει όπως -τουλάχιστον στην Ελλάδα- αλλάζει και το συνολικό τοπίο της βιβλιαγοράς.  Ακόμα και σε μια κοινωνία σε κρίση, το διάβασμα είναι από τα πιο φτηνά είδη «ψυχαγωγίας».  Παρόλα αυτά, ήταν αναμενόμενο η λαίλαπα της κρίσης να χτυπήσει και την αγορά του βιβλίου. Οι ειδικοί λένε ότι έπεσε κατά 30%.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα ωστόσο, υπάρχουν πρωτοβουλίες που κάνουν τη διαφορά. Πρωτοβουλίες οι οποίες, όπως αρμόζει στη σύγχρονη εποχή, περνάνε μέσα από τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Τα καταστήματα Public ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία του Public Book Face, μιας  καινοτόμου διαδικτυακής κοινότητας για το βιβλίο.

Το δίκτυο ως κόμβος συνάντησης βιβλιόφιλων; Κάποια χρόνια πριν θα ακουγόταν παράξενο, αλλά σήμερα, αν σκεφτεί κανείς τις πάμπολλες διαδικτυακές λέσχες ανάγνωσης που υπάρχουν στο εξωτερικό (όπου γίνονται ακόμα και σεμινάρια δημιουργικής γραφής online), η διαδικτυακή επικοινωνία του βιβλίου είναι κοινός τόπος.

Το facebook ως γνωστόν είναι η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει μια τέτοια προσπάθεια. Μια κοινότητα βιβλιόφιλων στο διαδίκτυο λοιπόν, που συζήτα με συγγραφείς, ανταλλάσσει ιδέες, προτείνει έργα, δημιουργεί «βιβλιοθήκες» και, το πιο σημαντικό, προωθεί την φιλαναγνωσία, είναι  μια από τις πιο δραστικές λύσεις σε μια χώρα όπου η πολιτική βιβλίου είναι παρά πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη (με το κράτος να έχει κόψει δραστικά την χρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου). Μια καινοτόμος εφαρμογή, που αλλάζει τη σχέση μας με την ανάγνωση.

Ο χρήστης μπορεί να συζήτα για το βιβλίο, να ακούει προτάσεις και, με λίγα λινκ, να βρίσκεται στην πηγή -δηλαδή στο ίδιο το προϊόν το οποίο να μπορεί να αγοράσει είτε σε «χάρτινη,» είτε σε ψηφιακή μορφή. Συζητάτε με μια ομάδα φίλων για βιβλία, ακούτε κάτι που σας κάνει «κλικ» και με λίγα «κλικ» το έχετε στον υπολογιστή ή στο iPad σας.

Η ανάγνωση δεν είναι απόδραση από τον κόσμο. Είναι ένας τρόπος να τον ξαναβρείς. Και σίγουρα, εκεί έξω, στον ωκεανό των σελίδων υπάρχει κάτι που σε ενδιαφέρει. Η διαδικτυακή επικοινωνία μόνο καλό μπορεί να κάνει στο βιβλίο. Ειδικά σε εποχές που όλοι θέλουμε κάτι να μας εμπνεύσει, κάτι που να μας κάνει να ξαναδούμε τους εαυτούς μας υπό μια άλλη γωνία.