Στις σύγχρονες συνθήκες, οι διακοπές είναι ίσως το λιγότερο που απασχολεί τους περισσότερους. Ωστόσο, το να παραμείνετε στο γραφείο είναι κοντόφθαλμο και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην απόδοσή σας

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται να επιλέξετε ένα μακρινό προορισμό ή να περιοριστείτε σε κοντινές αποδράσεις (από άγχος μήπως προκύψει κάτι στο γραφείο), είναι σημαντικό να αδράξετε τις μέρες. Για να επιτευχθεί ο στόχος της ξεκούρασης υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες τακτικές που βοηθούν στην αξιοποίηση του χρόνου μακριά από τη δουλειά.

Πριν τις διακοπές
1. «Συμμαζευτείτε».
Δεν θέλετε να έχετε ένα βουνό από εκκρεμότητες μόλις επιστρέψετε. Ενδέχεται μάλιστα να σας προσθέσουν ανεπιθύμητο βάρος και να μην σας αφήσουν να απολαύσετε τις διακοπές σας. Το να φύγετε με «καθαρό» γραφείο και μυαλό θα βοηθήσει στο να χαλαρώσετε αμέσως.

2. Προγραμματίστε σωστά και γλιτώστε το στρες.
Ζητήστε από κάποιον να σας «καλύψει». Αυτό το άτομο θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί σημαντικά θέματα όσο εσείς θα λείπετε. Ενημερώστε τον/ την για δυνητικές δυσκολίες.

3. Ετοιμαστείτε για ομαλή επιστροφή.
Ιδανικά προγραμματίστε την επιστροφή σας ημέρα Τρίτη, ώστε να έχετε μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό περάστε μία βόλτα από το γραφείο το Σαββατοκύριακο πριν την επιστροφή σας. Κανονίστε να μην έχετε σημαντικές συναντήσεις την πρώτη μέρα δουλειάς. Δημιουργήστε ένα αρχείο με πράγματα που πρέπει να γίνουν με την επιστροφή σας οπότε δεν θα «χαοθείτε».

Κατά τη διάρκεια των διακοπών
4. Καταρχήν πάρτε μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ότι πρόκειται για πραγματικό διάλειμμα.
Πείτε το σε όλους στο γραφείο. Οσο περισσότεροι άνθρωποι το ξέρουν τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να κρατήσετε τη δέσμευσή σας.

5. Οχι e-mail, voice mail ή επαγγελματικά τηλεφωνήματα.
Παίρνετε άδεια για να αποτοξινωθείτε από τη δουλειά. Δεν θα έχει αποτέλεσμα αν η αποτοξίνωση δεν είναι ριζική. Συχνά βέβαια υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αποκοπούν τελείως από τη δουλειά γιατί είναι σημαντικοί για την εταιρεία. Αν λέτε αυτά στον εαυτό σας, προσέξτε! Κινδυνεύετε να γίνεται ένας αυτάρεσκος και μονίμως διαμαρτυρόμενος προφήτης δεινών.

6. Κατανοήστε ότι για να γίνει πιο πολύτιμος ο χρόνος των διακοπών πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ανάπαυλα.
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι για να είναι αποδοτικές οι διακοπές πρέπει να μοιάζουν με τις βέλτιστες όψεις της δουλειάς: προκλήσεις, δεξιότητες και σημαντικές σχέσεις. Οι ίδιες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι διακοπές έχουν τη δική τους ιεραρχία. Στο κατώτερο επίπεδο είναι η απλή αλλαγή, στο ανώτερο είναι η αναζήτηση της ευχαρίστησης και στο ανώτατο είναι η αναζήτηση για ένα νόημα ζωής. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που αποκομίζουν τα μέγιστα από τις διακοπές τους έχουν υψηλότερα σκορ σε τεστ ευφυΐας. Ο τρόπος που κάνουμε διακοπές μας κάνει πιο χαζούς ή πιο έξυπνους.

7. Ξεκουραστείτε.
Πάλι σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δουλειά εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. Χρησιμοποιείστε τις διακοπές για να «φορτίσετε» τις μπαταρίες σας.

Η ώρα της επιστροφής
8. Ανακτήστε τον 24ωρο ρυθμό σας.
Το βιολογικό σας ρολόι πρέπει να επιστρέψει στην καθιερωμένη ρουτίνα του. Φροντίστε να έχετε επιστρέψει στο κρεβάτι σας και στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον δύο βράδια πριν την πρώτη μέρα στη δουλειά.

9. Επιδιώξτε η επιστροφή σας να είναι δυναμική.
Ρωτήστε λεπτομέρειες για το τι έχει γίνει κατά την απουσία σας. Ελέγξτε την αλληλογραφία σας. Βάλτε προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει να γίνουν αμέσως και στα άλλα που δέχονται μικρή ή μεγάλη αναβολή.

10. Αξιοποιείστε τη διαύγειά σας.
Αν κάνατε πραγματικές διακοπές θα έχετε καθαρότερη εικόνα της κατάστασης και θα έχετε επιστρέψει πραγματικό αποδοτικός.