Το τμήμα Πληροφορικής και ο τρόπος που η υπόλοιπη εταιρεία το αντιλαμβάνεται έχει αρχίσει να αλλάζει και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Μήπως τελικά έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται από κέντρο κόστους, σε αποδοτικό κέντρο κόστους και σε στρατηγικό σύμμαχο;
Ίσως δεν έχουμε φτάσει ακόμη όλοι στο επίπεδο ώστε να μας αντιλαμβάνονται σαν στρατηγικό σύμμαχο, αλλά σίγουρα αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες, οργανικά, κατατάσσουν την Πληροφορική κάτω από τη Γενική Διεύθυνση, και όχι την Οικονομική. Πιστεύω ότι και αυτή είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι η αντίληψη αλλάζει.
Μέχρι να αρχίσει η ανάκαμψη στην οικονομία το «do more with less» θα γίνει «do less with much less»
Στο κοντινό παρελθόν
Παλαιότερα, τα συστήματα Πληροφορικής εστίαζαν κυρίως στην απλή αυτοματοποίηση διαδικασιών και η αντίληψη των υπολοίπων στελεχών μιας επιχείρησης ήταν ότι η Πληροφορική αποτελούσε ένα αναγκαίο κακό. Τώρα πια, που τα συστήματα αποτελούν την καρδιά της κάθε σύγχρονης επιχείρησης και είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αναδύεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη οι άνθρωποι της Πληροφορικής να συνεργάζονται στενά τόσο με την διοίκηση όσο, και με τα υπόλοιπα τμήματα της επιχείρησης.
Ποιος θυμάται την εποχή προ του email, του Internet, της αυτοματοποίησης; Είναι ανέφικτο να επιστρέψει κανείς στους προγενέστερους τρόπους δουλειάς. Ολα αυτά τα βήματα έχουν όμως ολοκληρωθεί. Ακόμα και αν η αναβάθμιση στην αναβάθμιση και η αλλαγή στην αλλαγή έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον περίπλοκο, τώρα πια έχουν ολοκληρωθεί.
Νέος ρόλος
Ο ρόλος του σύγχρονου Διευθυντή Πληροφορικής είναι ποικιλόμορφος και πολυδιάστατος. Ο Διευθυντής Πληροφορικής 2.0 πρέπει να είναι πρώτα διπλωμάτης και μετά manager, ή τεχνικός. Οι ευθύνες είναι γνωστές. Να φροντίζει για την ασφάλεια των δεδομένων, των συστημάτων και του δικτύου. Να έχει συνεργάτες ευέλικτους και όχι απλά προμηθευτές. Να παρουσιάζει την αξία και τη δουλειά του τμήματος ξεκάθαρα και αποτελεσματικά. Να εκπαιδεύει διαρκώς τόσο το προσωπικό του, όσο και τον εαυτό του. Και, φυσικά, πρέπει να παρακολουθεί στενά το κόστος και τη δραστηριότητα του τμήματος. Ειδικά με δεδομένο το παρόν οικονομικό κλίμα και τη ρευστότητα στην αγορά να περιορίζει την έκταση των νέων επενδύσεων, οι κινήσεις για την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον από τους περισσότερους Διευθυντές Πληροφορικής, σχεδιάζονται με βραχυπρόθεσμους στόχους και εναλλακτικά σενάρια. Μέχρι τώρα, όλοι είχαν την απαίτηση από τη διεύθυνση Πληροφορικής να δίνει περισσότερα με λιγότερους πόρους. Μέχρι να αρχίσει η ανάκαμψη στην οικονομία το «do more with less» θα γίνει «do less with much less».
Η απάντηση της τεχνολογίας
Ισως η λύση για εμάς να ξεπροβάλει ξανά από το χώρο της τεχνολογίας. Καθώς το virtualization έχει αρχίσει και γίνεται πρακτική, και όχι καινοτομία, η νέα τάση έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της. Το λεγόμενο Cloud Computing και Software as a Service (SaaS) είναι όλο και πιο συχνά το επίκεντρο της συζήτησης σε συνέδρια, εκδηλώσεις και forums. Οπως πολύ εύστοχα παρουσίασε ένας εισηγητής σε πρόσφατο συνέδριο της Microsoft στη Βαρκελώνη, το ταξί είναι Car as a Service. Δεν μας ενδιαφέρει η μάρκα του, δεν μας νοιάζει πόσο κόστισε η αγορά του, δεν μας νοιάζει τι χρώμα θα έχει ή αν θα έχει καλό κασετόφωνο. Μας ενδιαφέρει να μας μεταφέρει στον προορισμό μας με ασφάλεια, σε μία λογική τιμή. Αντίστοιχη φιλοσοφία θα πρέπει να αποκτήσουμε όταν μελετάμε την υιοθέτηση του Software as a Service. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αν η μάρκα του server είναι η μία ή η άλλη, δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αν είναι εγκατεστημένο στην Ευρώπη ή την Ινδία. Θα πρέπει μόνο να μας ενδιαφέρει αν θα αποκτήσουμε τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία που χρειαζόμαστε σε τιμές που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.
Τα επόμενα χρόνια θα δούμε αυτή τη μορφή outsourcing να αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και, αντίστοιχα, θα δούμε μειώσεις στις επιμέρους υποδομές που χτίζει η κάθε εταιρεία για να υποστηρίξει τις δραστηριότητές της.
Ο ρόλος του Διευθυντή Πληροφορικής αλλάζει τόσο συχνά όσο αλλάζει και η τεχνολογία. Σίγουρα υπάρχει μεγάλος βαθμός αλήθειας στην πρόταση αυτή ακόμη και αν δεν είναι απολύτως ακριβής. Το σίγουρο είναι ότι οι ευθύνες επεκτείνονται και αγγίζουν περισσότερο θέματα στρατηγικής, και λιγότερο θέματα απλής υποδομής.