Η επιχειρηματική κουλτούρα που τη διαπνέει, το πλήθος των κορυφαίων διεθνών συνεργασιών που διαθέτει, η απόλυτη και σε βάθος γνώση συγκεκριμένων τεχνολογικών τομέων, αλλά και το μοντέλο λειτουργίας που εφαρμόζει, έχει επιτρέψει στην Performance Technologies να είναι ευέλικτη και να καθοδηγεί τις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς προς το ψηφιοποιημένο μέλλον τους!

Οι Διονύσης Χιντζίδης, Chief Executive Officer και Ανδρέας Τσαγκάρης, Chief Technology Officer αναλύουν τις πιο σημαντικές πτυχές που χαρακτηρίζουν την παρουσία της Performance Technologies στα εγχώρια -και όχι μόνο- επιχειρηματικά δρώμενα.

NW: Πόσο και με ποιο τρόπο έχει αλλάξει η μορφή και ο “πυρήνας” της εταιρείας προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει αποδοτικά στο ευρισκόμενο σε διαρκή μεταβολή σύγχρονο επιχειρηματικό τοπίο;

Έχοντας διανύσει ήδη είκοσι και πλέον έτη λειτουργίας, η Performance Technologies αποδεικνύει διαρκώς και σταθερά στην πράξη, ότι βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, φροντίζοντας να αντιληφθεί έγκαιρα τα κελεύσματα των καιρών, προχωρώντας σε στρατηγικές συνεργασίες, αναπτύσσοντας συγχρόνως καινοτόμα προϊόντα, τα οποία είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι αλλαγές που επιβάλλεται να πραγματοποιεί η εταιρεία είναι διαρκείς, τόσο δομικές όσο και λειτουργικές. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία αποτελεί δομικό συστατικό της κουλτούρας της εταιρείας μας και συμβάλλει καταλυτικά στην ανανέωση της επιθυμίας και της θέλησής μας να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αγοράς.

Σήμερα, η Performance Technologies εδρεύει μεν στην Ελλάδα, διακρίνεται ωστόσο από μια διεθνοποιημένη λογική, καθώς λειτουργεί στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναφορικά με τον «πυρήνα» λειτουργίας μας, αυτός αφορά στον σχεδιασμό, υλοποίηση και παράδοση state of the art λύσεων και υπηρεσιών σε τρεις βασικές περιοχές: α) λύσεις που σχετίζονται με τις “core Datacenter” τεχνολογίες, όπως virtualization, DC computing, storage, DR, ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, και διαχείριση/έλεγχο IT υπηρεσιών σύμφωνα με ITIL πρότυπα, β) enterprise cloud υπηρεσίες και γ) business solutions για Digital Workplace, IoT, Mobile Engagement, Business Process Management, Asset Management, DevOps κα.

Ο καταλυτικός παράγοντας βεβαίως για τη διαγραφόμενη πορεία είναι οι άνθρωποί μας. Αυτοί που οδήγησαν και οδηγούν επιτυχώς την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την εξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου και την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες τη στιγμή που αυτές διαμορφώνονται.

Η Performance Technologies είναι μία εταιρεία που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί μέσα στη μακρόχρονη πορεία της από ανθρώπους που αγαπούν και προάγουν την τεχνολογία. Θέλουμε η εταιρεία μας να έχει ενεργό ρόλο στην εξελικτική πορεία της αγοράς, θέλουμε η πρόταση μας να είναι επίκαιρη και η σταθερή παρουσία μας να συνοδεύεται μόνιμα από world class προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας.

Πώς αντιλαμβάνονται οι οργανισμοί και επιχειρήσεις-πελάτες την έννοια του digital transformation και digital disruption;

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η έννοια του digital transformation έχει διαφορετικό περιεχόμενο για κάθε πελάτη, ακόμη και για κάθε στέλεχος ξεχωριστά. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία αυτό αφορά και εκτείνεται από άκρη σε άκρη στο σύνολο των λειτουργιών και των τομέων μιας επιχείρησης. Σε αρκετές περιπτώσεις μία επιχείρηση μπορεί να έχει τον ρόλο του disruptor σε μία αγορά και παράλληλα σε μία άλλη, ένας «νέος», δυναμικός και φιλόδοξος ανταγωνιστής να διεκδικεί το μερίδιο που αυτή -η πρώτη- κατέχει. Έτσι λοιπόν ο οργανισμός αυτός μπορεί να βρεθεί τόσο σε θέση επίθεσης όσο και σε θέση άμυνας την ίδια στιγμή, σε δύο διαφορετικές περιοχές. Η τεχνολογία μεταβάλλει με ταχείς ρυθμούς το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων σήμερα. Και αυτή η μεταβολή φέρνει τον οργανισμό αντιμέτωπο με δύο καταστάσεις: στις αγορές που θέλει να είναι disruptor, ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτείται ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και να είναι μέρος του μετασχηματισμού της αγοράς, ενώ στις αγορές που έχει σημαντικό μερίδιο και οι νέοι disruptors «επιτίθενται» και διεκδικούν το μερίδιο του, πρέπει να διαχειριστεί σωστά τις τεχνολογικές αλλαγές, να προσαρμόσει το μοντέλο λειτουργίας του, να στηριχθεί στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ώστε να αντεπεξέλθει στην «επίθεση» και να βγει νικητής. Απαντώντας λοιπόν στην ερώτησή σας, πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις είναι αρκετά ώριμες και αντιλαμβάνονται πλήρως την έννοια του digital transformation.

Αυτό που απαιτεί προσπάθεια και αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσκολία-πρόκληση είναι να μπουν οι σωστές προτεραιότητες, καθώς η επιχείρηση καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία σε δύο «αντικρουόμενους» στόχους: από τη μία να «επιτεθεί» σε νέες αγορές και να αποτελέσει έναν πρωταγωνιστή αλλαγών στην αγορά που επιτίθεται, και από την άλλη να αμυνθεί και να εξασφαλίσει, ότι το μοντέλο της θα προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα και θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της. Και ασφαλώς στην προσπάθεια αυτή μπαίνουν διάφορες παράμετροι που η εταιρεία καλείται να σταθμίσει, όπως η υψηλή κερδοφορία έναντι μειωμένου κύκλου εργασιών, η χρηματοδότηση του νέου μοντέλου λειτουργίας, η δημιουργία νέων ρόλων κ.α. Οι δύο καταστάσεις που σας περιέγραψα αποτελούν κοινό τόπο σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις σήμερα. Και εμείς παράλληλα με τους πελάτες μας, βιώνουμε συνθήκες, στις οποίες καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας, ενώ ταυτόχρονα σε άλλες φιλοδοξούμε να γίνουμε εμείς disruptors, διεκδικώντας μερίδιο αγοράς από υφιστάμενους παίκτες.

Η Performance Technologies έχοντας αναπτύξει υψηλή κατάρτιση σε τεχνολογίες αιχμής βοηθάει τους πελάτες της τόσο σε επίπεδο presales και επιλογής της κατάλληλης τεχνολογίας όσο και στην εφαρμογή και υποστήριξη των τεχνολογιών αυτών.


Οι επιχειρήσεις-πελάτες σας εμπιστεύονται / επιλέγουν τις Cloud υπηρεσίες;

Όπως συμβαίνει σε κάθε τι το καινοτόμο και δη στον τομέα της πληροφορικής, όπου οι έννοιες είναι σύνθετες και το ρίσκο ιδιαίτερα μεγάλο, απαιτείται ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να ωριμάσει μια καινούρια τεχνολογία, να ξεπεράσει τις -όποιες- “παιδικές” ασθένειες, να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα των πρώτων εγκαταστάσεων και εφαρμογών στην πράξη, να τεθεί σε επεξεργασία το feedback που θα προκύψει και εν συνεχεία μία εταιρεία να αποφασίσει να επενδύσει σε αυτήν. Η ίδια -περίπου- διαδρομή ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των cloud υπηρεσιών. Πλέον, σήμερα, υπάρχει μια σταθερή ροή πελατών που τις εμπιστεύονται και τις υιοθετούν, απολαμβάνοντας τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από αυτές. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του outsourcing, κατά το παρελθόν η γραμμή αντίστασης είχε να κάνει με το-παρωχημένο πλέον- σκεπτικό της ασφάλειας, διαχείρισης και ιδιοκτησίας των πληροφοριακών συστημάτων και δη του περιεχομένου τους, ήτοι των πολύτιμων όσο και “ευαίσθητων” επιχειρηματικών δεδομένων.

Αντίληψη που έχει σήμερα ξεπεραστεί, καθώς ήδη ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί αντιλαμβάνονται τα οικονομικά, χρονικά και διαχειριστικά οφέλη που προκύπτουν από την επιλογή της λύσης του IT outsourcing. Με την επιλογή τους αυτή συγκεντρώνουν το σύνολο των πόρων, των δυνάμεων και των προσπαθειών τους στη κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα τους και όχι στην ανάπτυξη IT expertise για κάθε μία αυτοτελή λειτουργία. Η Performance Technologies παρέχει υπηρεσίες cloud, outsourcing και managed services τόσο απευθείας στους πελάτες της, όσο και μέσα από συνεργασίες με άλλους service και cloud providers.

Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να διευρυνθεί ή διαφοροποιηθεί η εστίαση που δίνεται στο τετράπτυχο “Τηλεπικοινωνίες – Τράπεζες – Οργανισμοί Παροχής Υπηρεσιών – Βιομηχανία”;

Το γεγονός ότι δίνουμε έμφαση στις προαναφερθείσες επαγγελματικές κατηγορίες δεν αποκλείει -φυσικά- τις υπόλοιπες. Απλά, οι λύσεις και υπηρεσίες που παρέχουμε απευθύνονται πρωτίστως σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιούνται σε αυτές. Εξάλλου, στο πελατολόγιο μας υπάρχουν εταιρείες που προέρχονται από κάθε τομέα της σύγχρονης οικονομικής δραστηριότητας. Στην Performance Technologies υποστηρίζουμε πως είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε εμπράκτως και σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της κάθε εταιρεία, η οποία ενδιαφέρεται να αλλάξει, να θωρακιστεί, να προετοιμαστεί, να καινοτομήσει, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις έντονες, πολλές όσο και δύσκολες προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Φαίνεται πως είστε “θιασώτες” της ρήσης: “Making technology work”. Πως γίνεται πράξη αυτό σήμερα;

Η τεχνολογία διακρίνεται από μια… μαγική ιδιότητα: Έχει απεριόριστες δυνατότητες και απλοποιεί σύνθετες λειτουργίες, ενώ ταυτόχρονα είναι και περίπλοκη! Για αυτό και αναζητείται ο κατάλληλος συνεργάτης, ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία προκειμένου να συνθέσει μια λύση που θα βασίζεται και θα απαντά στις απαιτήσεις και τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί, ότι η Performance Technologies διαθέτει πολυετείς συμφωνίες συνεργασίας με το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων κατασκευαστριών εταιρειών του ΙΤ κλάδου, όπως λ.χ. οι Dell EMC, HPE, IBM, VMware, Veritas, Microsoft, Red Hat, κ.ά., κάτι που της έχει επιτρέψει να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται σε πλήρη έκταση έναν εντυπωσιακά ευρύ “πλούτο” καινοτομίας, γνώσης, προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών, προς όφελος των πελατών της.

Η εταιρεία έχει επιλέξει στρατηγικά να ακολουθήσει μια πρωτοπορία σε ότι έχει να κάνει με έργα που ενσωματώνουν και αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες κορυφαίων διεθνών παικτών του ΙΤ οικοσυστήματος. Πόσο αποδοτική αποδεικνύεται η συγκεκριμένη στρατηγική;

Πράγματι, αποτελεί στρατηγική μας επιλογή να δραστηριοποιούμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο, όσον αφορά στην υιοθέτηση πρωτοποριακών τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών σε εξειδικευμένες περιοχές. Όσο για την αποδοτικότητα αυτής της στρατηγικής, εκτιμάμε πως αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους ίδιους τους πελάτες μας, καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρηστικό όσο και ενδεικτικό KPI. Για παράδειγμα, θα αναφέρω μια λύση που εγκαταστήσαμε πολύ πρόσφατα στην First Data Hellas και σχετίζεται με ένα ασφαλές, αυτοματοποιημένο, πλήρως διαχειρίσιμο σύστημα μεταφοράς αρχείων το οποίο συνδέει τα εσωτερικά της συστήματα με τους πελάτες και τους εμπορικούς της συνεργάτες.

Συγκεκριμένα, η First Data Hellas διακινεί περισσότερα από 12.000 αρχεία επιχειρηματικών δεδομένων σε καθημερινή βάση κατά μήκος πολλαπλών συνεργατών (Visa, Mastercard, American Express, Diners κ.ά.), εντός και εκτός των ορίων λειτουργίας της. Υπό αυτό το πρίσμα, αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη λύση η οποία εγγυάται την ασφαλή όσο και αξιόπιστη διαχείριση της ροής του συνόλου των κρίσιμων πληροφοριών κατά μήκος της First Data, των επιμέρους εσωτερικών τμημάτων της και των εξωτερικών συνεργατών της. Τα κέρδη που αποκόμισε μπορούν να συνοψιστούν στην ευκολία ελέγχου εκ μέρους των αρμόδιων εποπτικών Αρχών, στα υψηλά επίπεδα ασφάλειας, στην ανακτησιμότητα και την αξιοπιστία, στη συνδεσιμότητα πολλαπλών πλατφορμών, στην παρακολούθηση και την αποστολή σχετικών ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο. Μία δεύτερη πρόσφατη καινοτόμος εφαρμογή είναι η στέγαση πολλαπλών φορτίων Oracle DB σε Mainframe υπολογιστικό σύστημα με χρήση λειτουργικού συστήματος Red Hat στην Τράπεζα Eurobank. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μία τεχνολογία που εξελίσσεται εδώ και 65 χρόνια συνδυάζεται με ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα και εκμεταλλεύεται την υπολογιστική ισχύ του Mainframe μειώνοντας το συνολικό κόστος λειτουργίας.


Τι θέση κατέχει το Λιανεμπόριο στο customer και product mix σας;

Αναμφίβολα το λιανεμπόριο με την ευρεία έννοια του όρου αποτελεί μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά στην εγχώρια οικονομική πραγματικότητα. Μάλιστα, εκ της φύσεώς του, είναι συνυφασμένο με τις διαρκείς αλλαγές, την αναζήτηση της πρωτοπορίας και καινοτομίας, την επίτευξη υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εξυπηρέτησης προς τους πελάτες, την παροχή μιας συνολικής εμπειρίας, που θα “μεταφραστεί” σε πολλαπλάσια επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση σε πωλήσεις. Στην Performance Technologies αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε λύσεις ειδικά για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη «λιανική αγορά».

Τέτοιο παράδειγμα είναι λύσεις για location based services, βασισμένες σε τεχνολογία της Aruba με χρήση της πλατφόρμας Meridian για ανάπτυξη mobile εφαρμογών. Η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να μπορεί να συλλέξει τα δεδομένα της κίνησης και της θέσης των πελατών/υπαλλήλων/επισκεπτών της, με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή τους για την παροχή προσωποποιημένων/στοχευμένων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μιας επιχείρησης (καταστήματος, εστιατορίου, ξενοδοχείου, μουσείου κτλ) έχει τη δυνατότητα – κατά τη σύνδεσή του στο Wi-Fi δίκτυο, να κατεβάσει από την προσωπική του συσκευή τα κατάλληλα διαμορφωμένα applications – τα οποία σε επικοινωνία με συσκευές – αισθητήρες Bluetooth Beacons, επιτρέπουν να εντοπίζεται με ακρίβεια η φυσική τοποθεσία του χρήστη στο χώρο, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα εξατομικευμένων υπηρεσιών όπως:

  • Οδηγίες κατεύθυνσης προς τα εγγύτερα σημεία ενδιαφέροντος για φαγητό, ψώνια, διασκέδαση, συνεδριακούς χώρους κ.α
  • Σύνδεση των παραπάνω εφαρμογών με mobile web-sites, loyalty programs και social media.
  • Ειδοποιήσεις σχετικές με προσφορές που άπτονται του ενδιαφέροντος του χρήστη – με βάση τις εκάστοτε προτιμήσεις του.

Πόσο έτοιμες θεωρείτε ότι είναι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR);

Έχουμε διαπιστώσει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει οποιαδήποτε διεργασία, έστω και ελάχιστης συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποσκοπώντας στην εναρμόνιση της τήρησης και της ασφάλειας δεδομένων, με ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κανονισμός GDPR απαιτεί μεγαλύτερη και αυστηρότερη εποπτεία σχετικά με το πού και πώς τα ευαίσθητα δεδομένα -συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών, των πιστωτικών καρτών, των τραπεζικών πληροφοριών και πληροφοριών για την υγεία- αποθηκεύονται και μεταφέρονται, καθώς και πώς η πρόσβαση σε αυτά εποπτεύεται και ελέγχεται από τους οργανισμούς.

Εμείς στην Performance Technologies σε συνεργασία με την εταιρεία Priority και έχοντας ως core business μας την προστασία και την ασφάλεια, διοργανώνουμε ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την επιμόρφωση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Data Protection Officers) βάσει του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Έχουμε σχεδιάσει από κοινού το πλέον καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 40 ωρών -ένα από τα ελάχιστα προσφερόμενα στην Ευρώπη- που κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις οδηγεί σε απονομή πιστοποιητικού από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης TÜV AUSTRIA “DPO Certification”, συμμορφούμενο με το ISO 17024.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκπαιδεύσεις μας σε GDPR μπορείτε να βρείτε στο www.gdprexcellence.gr