Η αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX πήρε την έγκριση από την Ομοσπονδιακή Αρχή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ για την κατασκευή ενός τεράστιου ευρυζωνικού δικτύου από δορυφόρους.

Με αυτόν τον τρόπο ο ιδρυτής της εταιρείας Elon Musk σκοπεύει να καλύψει με το ευρυζωνικό δίκτυο της εταιρείας του όλο τον κόσμο, τοποθετώντας σε τροχιά 4.425 δορυφόρους, σε ύψος από τα 1.110 έως τα 1.325 χιλιόμετρα. Η FCC όρισε ως deadline για την υλοποίηση του δικτύου τις 29 Μαρτίου 2024, όπου θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν τεθεί σε τροχιά και να λειτουργούν οι μισοί από τους δορυφόρους. Το έργο έχει να κάνει με την κατασκευή ενός NGSO (Non-Geostationary Orbit) συστήματος, το οποίο θα προσφέρει σε όλο τον κόσμο σταθερές δορυφορικές υπηρεσίες (Fixed Satellite Services, FSS).

Η FCC έχει εγκρίνει γι’ αυτό το έργο, το οποίο έχει πάρει την ονομασία Starlink, τις μπάντες συχνοτήτων Ka (20/30 GHz) και Ku (11/14 GHz) για παγκόσμιες συνδέσεις στο Internet. Επιπλέον, η υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει την παροχή Internet υπερυψηλών ταχυτήτων στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η καλιφορνέζικη SpaceX σχεδιάζει μέχρι το 2024 την αποστολή επανδρωμένων αποστολών στον πλανήτη Άρη.