Υποτίθεται ότι το κείμενο του editorial αποτελεί ουσιαστικά την «ταυτότητα» του εκάστοτε εντύπου στο οποίο φιλοξενείται, γενικά, και ειδικότερα την «ταυτότητα» του συγκεκριμένου τεύχους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα έπρεπε σήμερα να γράψω για το πολύ σημαντικό συνέδριο, το IT Service Management Conference που συνδιοργάνωσε πρόσφατα το netweek μαζί με το itSMF Hellas, του οποίου εκτεταμένη κάλυψη φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος (σελ. 34). Με ευρεία συμμετοχή στελεχών Πληροφορικής από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, το συνέδριο ανέδειξε τους προβληματισμούς των σύγχρονων εταιρειών γύρω από το IT Service Management, αλλά κυρίως απέδειξε τη ζωτική σημασία του θέματος. Και με χαρά, όλη η ομάδα του netweek, συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική αγορά Πληροφορικής ασχολείται και προβληματίζεται γύρω από τις σύγχρονες τάσεις του ΙΤ και δεν «βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω» όπως πολλοί υποστηρίζουν.
Θα έπρεπε επίσης να επισημάνω την πολύ σημαντική μελέτη της McKisney που προτείνει τρόπους με τους οποίους κάποιες επενδύσεις σε Πληροφορική μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αύξηση των εσόδων, και μάλιστα, με νούμερα πιο σημαντικά από την εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχτεί μέσα από τον περιορισμό των επενδύσεων (βλ. στήλη analyst corner).
Ή ακόμα να αναφερθώ στα δύο μεγάλα θέματα του τεύχους, στο Business Apps Insider. Το πρώτο καταπιάνεται με μία πολύ γνωστή σε όλες τις εταιρείες εφαρμογή. Το CRM είναι ίσως η πιο δημοφιλής μετά το ERP, και παρόλο που οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε αυτό τον τομέα είναι σημαντικές και η αξία των εφαρμογών αυτών αδιαμφισβήτητη, τα παράπονα για την ελλιπή αξιοποίησή τους ή τη μη ανταπόκριση στις προσδοκίες δεν είναι σπάνια.
Σε αυτό το τεύχος προσπαθούμε να εξετάσουμε τις επιλογές CRM για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποια είναι τα οφέλη τα οποία μπορούν να αποκομίσουν – πέρα από τα προφανή; Και το πιο σημαντικό, ποια είναι η βέλτιστη ή ενδεδειγμένη επιλογή; Η ανάπτυξη μιας λύσης in house ή η υιοθέτηση ενός μοντέλου on demand, στη λογική του software as a service;
Το δεύτερο θέμα μας αφορά στο Web 2.0 και την επιχειρηματική του αξιοποίηση. Ποιες οι προοπτικές που ανοίγονται για τις εταιρείες μέσα από το… κοινωνικό πρόσωπο του Διαδικτύου;
Χωρίς καμία πρόθεση να μειώσω την αξία όλων των παραπάνω θεμάτων -αυτό άλλωστε είναι το netweek- νιώθω μια σχετική αμηχανία μιλώντας για όλα αυτά, όταν στη χώρα μας, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Δευτέρα 8/12, ξημερώματα Τρίτης) θρηνούμε για το θάνατο ενός 15χρονου από απρόκλητα, αστυνομικά πυρά, ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα και άλλες πόλεις, βρίσκονται εκτός ελέγχου, σε μία κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί εμπόλεμη -έστω και με μια δόση υπερβολής.
Με ευχές για καλές (και κυρίως ειρηνικές) γιορτές…