Αυτός ο χρόνος θα είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και μόνο αυτοί που θα κάνουν άμεσες κινήσεις και προσεχτικό σχεδιασμό θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το ρυθμό των εξελίξεων.
Αυτές τις μέρες μπορείτε να βρείτε τόνους πληροφορίας στο Διαδίκτυο όσον αφορά το Cloud. Ομως, η πληθώρα των υπηρεσιών και των παρόχων τους δημιουργεί το ερώτημα «ποιο είναι το κατάλληλο», ιδιαίτερα αφού όλοι υποστηρίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες «στο cloud» σαν να αποτελεί μια μαγική ιδιότητα, ή ονομάζουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν με κάποιο iName, ακολουθώντας την τακτική που λανσάρισε η Apple για το όνομα των προϊόντων της.
Τι ακριβώς θεωρούμε cloud; Είναι σαφές ότι το cloud είναι στην πραγματικότητα ένα μοντέλο όπου κάποιος παρέχει υπηρεσίες υποδομής σε κάποιον άλλο. Λέξη κλειδί εδώ είναι το κάποιος, γιατί αν αυτός είναι μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε κάποιαν άλλη εταιρεία, τότε αυτό μπορεί να ονομαστεί «Public Cloud». Από την άλλη πλευρά, αν μια εταιρεία παρέχει την υποδομή της ως υπηρεσία σε συγκεκριμένες υπηρεσίες στους υπαλλήλους της, τότε αυτό μπορεί να ονομαστεί «Private Cloud».
Ηδη πολλοί οικιακοί χρήστες κάνουν χρήση public cloud υπηρεσιών -όπως το email τους μέσω Yahoo, MSN,Gmail, αποθηκευτικό χώρο στο SkyDrive, Dropbox, Box, τις φωτογραφίες τους στο Facebook και Flickr και διάφορα άλλα αντίστοιχα sites που το καθένα υπόσχεται μοναδικές υπηρεσίες.
Αντίθετα, οι επιχειρήσεις το βλέπουν με σκεπτικισμό και, ενώ ήδη πολλές χρησιμοποιούν το Facebook σαν intranet και μέσο για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, το tweeter σαν τρόπο επικοινωνίας με τους πελάτες τους και το Google analytics για να βλέπουν την επισκεψιμότητα στο site τους, την απόφαση να κάνουν αλλαγή στην εσωτερική υποδομή τους και να την εντάξουν σε κάποιο νέο μοντέλο cloud δεν την παίρνουν.
SaaS, PaaS ή IaaS;
Τι μοντέλο υποδομής θα μπορούσαν να υιοθετήσει μια επιχείρηση; Το Software as a Service (SaaS), αν και με μεγαλύτερη ακρίβεια το προσδιορίζει το Application as a Service, είναι όταν εφαρμογές φιλοξενούνται από τον πάροχο και σου δίνονται για χρήση, με πιο συνηθισμένο παράδειγμα το CRM και το e-mail. Επιχειρήσεις όπως μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, θα μπορούσαν να κάνουν τη μετάβασή από το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού στο μοντέλο Software-as-a-Service (SaaS), ανοίγοντας το εύρος του πελατολογίου τους και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να έχουν το αρχικό κόστος δημιουργίας και αδειοδότησης της υποδομής, πληρώνοντας μόνο το κόστος χρήσης (per user).
Αντίστοιχες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το μοντέλο Platform as a Service (PaaS) όπου, εκτός από την υποδομή, σου παρέχονται όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως προγράμματα για ανάπτυξη λογισμικού, component libraries, APIs (Application Programming Interfaces) και το runtime περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή έχει πολλά οφέλη για τους πελάτες, υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα. Σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξεις πάροχο, πιθανά μεγάλο μέρος του κώδικά σου, λόγω αλλαγής πλατφόρμας, να χρειαστεί να ξαναγραφτεί -με το ανάλογο κόστος.
Ολα αυτά βέβαια, για να ανήκουν πραγματικά στο cloud, πρέπει να βασίζονται στο μοντέλο υποδομής Infrastructure as a Service, (IaaS), όπου το δίκτυο, οι servers, το storage, ο χώρος στο datacenter, αλλά και τα λειτουργικά συστήματα, καθώς και το εικονικό περιβάλλον (virtualization) σαν μέσο διαχείρισης των πόρων, ενοικιάζονται συνήθως με βάση τη χρήση και δυνατότητα κλιμάκωσης αν αυξηθεί η ζήτηση, καθώς και ένα εγγυημένο επίπεδο διαθεσιμότητας. Ενα μοντέλο σαν αυτό, υπόσχεται απλοποίηση διαχείρισης του hardware, μηδενισμό αρχικής επένδυσης και σταθερή ποιότητα υπηρεσίας που καλύπτεται από συμβόλαιο.
Γιατί καθυστερεί το cloud;
Ωραία ακούγονται όλα αυτά. Αφού είναι καλύτερα, γιατί τόσο δυσκολία στην αλλαγή; Ενας λόγος θα μπορούσε να είναι το παράδειγμα της Google που κέρδισε ένα μεγάλο συμβόλαιο με την πόλη του Los Angeles για να παρέχει τα Google Apps σε όλες τις υπηρεσίες της πόλης. Οταν ήρθε η στιγμή για τη μετάβαση της αστυνομίας του Los Angeles από το παλιό email GroupWise σύστημα στο email της Google, σταμάτησαν γιατί το Google email δεν κάλυπτε τους κανονισμούς ασφαλείας. Αναγκάστηκε η Google μάλιστα, να πληρώνει το κόστος συντήρησης του GroupWise σε όλη τη διάρκεια του συμβολαίου της.
Αρα, προσφέρουν ότι υπόσχονται; Ενας τρόπος για να το δούμε είναι να κοιτάξουμε τι λένε διάφοροι άλλοι φορείς και να πάρουμε κάποια απόφαση. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που είχε τον Απρίλιο του 2011 η IaaS του Amazon Web Services (AWS), ρίχνοντας κάτω υπηρεσίες όπως το Reddit, Foursquare και Quora, δεν εμπόδισαν τη Gartner να την τοποθετήσει στην κορυφή του Magic Quadrant for public cloud IaaS, με SLA 99,95%.
Οι επενδύσεις σε υποδομή συνεχίζονται
Και τι γίνεται όμως με τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν επενδύσει σε υποδομές, έχουν τα ανάλογα τμήματα για τη συντήρησή τους και ήδη προσφέρουν υπηρεσίες στους χρήστες τους; Δυστυχώς για όλα αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Και, καθώς είναι κρίσιμη για την επιτυχία οποιασδήποτε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ,μια αποδοτική, αξιόπιστη και ευέλικτη υποδομή Πληροφορικής, κάνει πολλές επιχειρήσεις να ψάχνουν πώς θα απομακρυνθούν από τα κλασικά μοντέλα λειτουργίας των τμημάτων Πληροφορικής τους και να αξιοποιήσουν τις καινούργιες τάσεις που έχουν παρουσιαστεί.
Η Microsoft έκανε μία έρευνα ανάμεσα στους συνεργάτες της και τους ζήτησε να βαθμολογήσουν τα προϊόντα της. Οι συνεργάτες ήταν σε θέση να βαθμολογήσουν κάθε προϊόν ως «πολύ σημαντικό» (3 βαθμούς), «σημαντικό» (2 βαθμούς), «αρκετά σημαντικό» (1 βαθμό) και «δεν έχει σημασία» (κανένα βαθμό). Η μέγιστη δυνατή βαθμολογία ήταν 3, και το ελάχιστο μηδέν.
Συνολικά, 550 συνεργάτες απάντησαν στην έρευνα η οποία και έδειξε ότι, παρά το ότι όλοι θεωρούν το cloud σαν ένα κομμάτι από το μέλλον, ακόμα επενδύουν και θεωρούν σημαντικά τα προϊόντα υποδομών, ειδικά τα λειτουργικά και τις βάσεις δεδομένων.
Και ενώ όλοι διαφημίζουν το public cloud, οι ίδιες εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα προϊόντα τους σχετικά με τη διαχείριση υποδομών private cloud, καταλαβαίνοντας ότι το βάρος πέφτει ακόμα στις υποδομές και την ανάπτυξη του private cloud.
Αποτίμηση της ετοιμότητας
Είμαστε πραγματικά έτοιμοι για το cloud; Για να το δούμε, πρέπει να απαντήσουμε στον εαυτό μας πού βρισκόμαστε όσον αφορά τα παρακάτω ερωτήματα:
• Πόσο ευέλικτη είναι η υπάρχουσα υποδομή μας;
• Ποια είναι η αρχιτεκτονική στη πληροφοριακή υποδομή μας;
• Ποιο είναι το κόστος της υπάρχουσας υποδομής;
• Πώς θα χειριστούμε πιθανά θέματα ασφάλειας;
• Πόσο συχνά αλλάζει η στρατηγική η επιχείρησή μας; και, τελικά,
• Πώς θα πάμε στο επόμενο βήμα;
Πιστεύω ότι αυτός ο χρόνος θα είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και μόνο αυτοί που θα κάνουν άμεσες κινήσεις και προσεχτικό σχεδιασμό θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το ρυθμό των εξελίξεων, τοποθετώντας τις επιχειρήσεις τους μαζί με τους πρωτοπόρους.