Η διάθεση του πρώτου netbook της Asus στην έκθεση Computex Taipei 2007, έφερε στο φως της δημοσιότητας μια ιδιαίτερη κατηγορία μνήμης που η ζωή της ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα Solid State Drives (SSD) χρησιμοποιούνται σήμερα σε ποσοστό 95% για εξοπλισμό φορητών υπολογιστών και ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων. Ωστόσο, ήδη αρκετές εταιρείες βλέπουν την επέκτασή τους και σε κρίσιμες επιχειρηματικές εφαρμογές.

<‘Σελίδα 1: Επιστροφή στα 80s’>
Ο Jieming Zhu, διακεκριμένο στέλεχος του τμήματος StorageWorks της Hewlett Packard, υποστηρίζει ότι η HP θα επεκτείνει τη χρήση των SSD σε αρκετές σειρές blade servers, καθώς οι επιδόσεις σε Input/Output Operations per second (IOPS), είναι πολύ ελκυστικές για εφαρμογές βάσεων δεδομένων. Ηδη η εταιρεία διαθέτει τον HP ProLiant BL495, ο οποίος προτείνεται για λύσεις virtualization και είναι εξοπλισμένος με SSD της Samsung. Παρόμοια είναι η στάση των Dell, Fujitsu Siemens, IBM και Sun, οι οποίες έχουν ανακοινώσει servers και storage units που θα χρησιμοποιούν SSD. Σύμφωνα με αναλύσεις, οι πωλήσεις SSD για επιχειρηματικές εφαρμογές θα ξεπεράσουν τα 60 δις δολάρια μέχρι το 2012.

Michael Cornwell: «Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 60 προμηθευτές SSD και περισσότεροι από 17 οργανισμοί που ασχολούνται με τη δημιουργία προτύπων. Ωστόσο, οι tier-one OEMs, δηλαδή 5 ή 6 εταιρείες, είναι αυτοί που τελικά θα καθορίσουν την αγορά»

Η ΙΒΜ δοκίμασε στα τέλη Αυγούστου έναν San Volume Controller που κατάφερε να παράγει 1 εκατομμύριο IOPS, δηλαδή ήταν 250% ταχύτερος από το RamSan-400 της Texas Memory Systems, το οποίο είχε αξιολογηθεί μέχρι τότε το ταχύτερο storage unit. Τα μεγέθη αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον αν προσθέσουμε ότι η SVC της IBM κατέλαβε το 1/5 της επιφάνειας και κατανάλωσε το 55% της ενέργειας που χρειάστηκε ο ανταγωνιστής του. Το κόστος του SVC εκτιμήθηκε κοντά στα 30 δολάρια/GB, δηλαδή 120.000 δολάρια για 4 TB αποθηκευτικού χώρου.

Προσέξατε το νούμερο πριν;
Ενας αρκετά γρήγορος δίσκος χωρητικότητας 1 TB που μπορεί να αγοράσει σήμερα ο καθένας από ένα κατάστημα λιανικής δεν κοστίζει περισσότερο από 150 ευρώ, δηλαδή για μια συστοιχία 4 TB χρειάζονται 600 ευρώ. Πόσο άραγε πρέπει να κοστίζει το ρεύμα και η ενοικίαση χώρου, ώστε να μπορεί να συγκριθεί αυτό το κόστος με τα 90.000 ευρώ του SVC της IBM; Ακόμα και αν η σύγκριση γίνει με Fiber Channel σκληρούς δίσκους, η διαφορά στο κόστος ανά Gigabyte παραμένει υψηλή.

Προφανώς, τα SSD δεν αποτελούν σήμερα πρωτεύουσα επιλογή αποθήκευσης για επιχειρηματικές εφαρμογές, αλλά κάθε κανόνας έχει και εξαιρέσεις. Η εταιρεία Almarai, με έδρα στη Σαουδική Αραβία (η TMS έχει και success stories εκτός Σαουδικής Αραβίας), χειρίζεται καθημερινά περισσότερους από 34.000 πελάτες από 1.000 σημεία πώλησης σε όλη την περιοχή του Κόλπου. Αυτό μεταφράζεται σε 1,5 εκατομμύρια εγγραφές κάθε μέρα, οι οποίες συλλέγονται για επεξεργασία από τα απομακρυσμένα σημεία στα κεντρικά γραφεία στο Riyadh. Προκειμένου να επιταχύνει την επεξεργασία των δεδομένων, η Almarai επένδυσε σε ένα RamSan-400 της TMS με χωρητικότητα 128 GB, επιτυγχάνοντας τελικά 18 φορές υψηλότερες επιδόσεις.

Back in ’80s
Οσοι περιμένουν να δουν τα SSD να ξεδιπλώνουν τις δυνατότητές τους σε επιχειρηματικό περιβάλλον, θα μπορέσουν να κάνουν καλύτερες προβλέψεις ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν της βιομηχανίας των σκληρών δίσκων. Τη δεκαετία του 1980, η βιομηχανία σκληρών δίσκων πέρασε από τα ίδια δύσκολα μονοπάτια που περνά τώρα η βιομηχανία των SSD. Ελλειψη προτύπων, πολλοί ανταγωνιστές και θέματα αξιοπιστίας.

Ο Robin Harris, αναλυτής της Data Mobility Group και συγγραφέας του StorageMojo blog, γράφει «η αντικατάσταση σκληρών δίσκων με SSD θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική επιλογή αυτήν την περίοδο, καθώς οι επιδόσεις και η αξιοπιστία των SSD δεν έχουν ουσιαστικά δοκιμαστεί σε “δύσκολες” συνθήκες».

«Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 60 προμηθευτές SSD και περισσότεροι από 17 οργανισμοί που ασχολούνται με τη δημιουργία προτύπων. Ωστόσο, οι tier-one OEMs, δηλαδή 5 ή 6 εταιρείες, είναι αυτοί που τελικά θα καθορίσουν την αγορά» δήλωσε πρόσφατα Michael Cornwell, επικεφαλής της μονάδας NAND flash της Sun Microsystems, κατά τη διάρκεια του Flash Memory Summit τον περασμένο Αύγουστο.
<‘here’>

Διαβάστε στο ένθετο αυτού του τεύχους:
Βαση-κή Οργάνωση Δεδομένων
Οι εξελίξεις στα Database Management Systems


<‘Σελίδα 2: Η ζήτηση θα καθορίσει την προσφορά και το παράδειγμα της Toshiba’>
Η αξιοπιστία είναι ένα θέμα
Ενα πρόσφατο δημοσίευμα της Avian Securities κάνει λόγο για μεγάλο κατασκευαστή φορητών υπολογιστών, ο οποίος είχε επιστροφές 20% έως 30% των προϊόντων με flash drives, είτε λόγω αστοχίας, είτε χαμηλής επίδοσης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το αντίστοιχο ποσοστό για φορητούς υπολογιστές με σκληρούς δίσκους κυμαίνεται από 1% έως 2%.

Οσον αφορά τα θέματα προτύπων, επιδόσεων και αξιοπιστίας αυτά αναμένεται να επιλυθούν, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως, με τη βοήθεια κάποιων πρωτοπόρων που θα αποφασίσουν να επενδύσουν, υποβοηθούμενοι από τη «συνεργασία» των κατασκευαστών

Εκπρόσωπος του κατασκευαστή, απαντώντας αναφέρει ότι «τα SSD δείχνουν την αναμενόμενη αξιοπιστία που περιμέναμε να δείξουν αποθηκευτικά μέσα χωρίς κινητά μέρη. Αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον εξίσου υψηλή αξιοπιστία με τους σκληρούς δίσκους» και συμπληρώνει «τα SSD που χρησιμοποιούμε δεν βασίζονται στην χαμηλού κόστους τεχνολογία multi-layer flash, αλλά στην τεχνολογία single-layer που είναι πολύ περισσότερο αξιόπιστη».

Οσον αφορά τις επιδόσεις, εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει ότι τα «flash drives σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλότερες επιδόσεις σε εφαρμογές που τα δεδομένα ανταλλάζονται σε μικρά πακέτα, όπως για παράδειγμα το Microsoft Outlook». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αυτό είναι προσωρινό, καθώς η Samsung έχει ήδη ανακοινώσει ένα flash drive που το αντιμετωπίζει.

Αν και η συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων αφορά κυρίως καταναλωτικά προϊόντα, οι επιδόσεις και η αξιοπιστία των flash drives είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τους CIO, κυρίως λόγω του ότι πρόκειται για μια πρώιμη τεχνολογία που δεν έχει προλάβει να αποδείξει την αξία της.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες από την πλευρά τους στηρίζουν τα SSD, εξίσου με παραδοσιακές λύσεις. Η EMC, για παράδειγμα, διαθέτει προϊόντα αποθήκευσης δεδομένων στις σειρές Symmetrix DMX-4 και CLARiiON CX4, τα οποία χρησιμοποιούν SSD και συνοδεύονται με τριετή εγγύηση, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της με σκληρούς δίσκους.

Η ζήτηση θα καθορίσει την προσφορά
Στελέχη των κατασκευαστών και αναλυτές συμφωνούν ότι τα SSD είναι μια πρώιμη τεχνολογία που έχει μέλλον. Η ταχύτητα επίλυσης των προβλημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα αποδοχής της. Οι τιμές των SSD είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερες από ότι ήταν πριν από 2 χρόνια και σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να φτάσουν πολύ κοντά στις τιμές των FB σκληρών δίσκων μέσα στην ερχόμενη τριετία, εφόσον υπάρξει η ανάλογη ζήτηση.

Οσον αφορά τα θέματα προτύπων, επιδόσεων και αξιοπιστίας αυτά αναμένεται να επιλυθούν, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως, με τη βοήθεια κάποιων πρωτοπόρων που θα αποφασίσουν να επενδύσουν, υποβοηθούμενοι από τη «συνεργασία» των κατασκευαστών.

Κίνητρα για τους πρωτοπόρους θα μπορούσαν να είναι οι αυξημένες επιδόσεις σε επιχειρηματικές εφαρμογές, η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, καθώς και η μείωση του footprint που αποκτούν νόημα σε ευρείας κλίμακας εγκαταστάσεις.

Με 1 δις δολάρια η Toshiba νίκησε τη Samsung
Αίσιο τέλος για την Toshiba είχε η μάχη με τη Samsung για τη διεκδίκηση μέρους της παραγωγής της εταιρείας SanDisk, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή μνήμης NAND. Η συγκεκριμένη αγορά θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές κορεσμένη από προμηθευτές και διαθεσιμότητα προϊόντων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών. Σε ανακοίνωση της η Toshiba εκτιμά ότι η αγορά μνημών NAND θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 200% ετησίως, υποστηριζόμενη από τους παραγωγούς κινητών τηλεφώνων, ψηφιακών videocameras, αλλά και την αναπτυσσόμενη αγορά των SSD.
<‘here’>

Διαβάστε στο ένθετο αυτού του τεύχους:
Βαση-κή Οργάνωση Δεδομένων
Οι εξελίξεις στα Database Management Systems


<‘Σελίδα 3: Η πορεία των Solid State Drives’>
Χρονολόγιο
1976:
Η Dataram διέθεσε στην αγορά ένα SSD με την ονομασία Bulk Core, το οποίο συνδέονταν σε minicomputers της Modular Computer Systems και εξομοίωνε δίσκους που παράγονταν από τη DEC και τη Data General. Η χωρητικότητα του Bulk Core ήταν 2 megabytes.

1978: Η Texas Memory Systems προμήθευσε ένα SSD κόστους 1 εκατ. ευρώ και χωρητικότητας ενός gigabyte για ένα ερευνητικό οργανισμό που εργάζονταν σε συλλογή σεισμικών δεδομένων.

1987: H EMC παρουσίασε SSD για την αγορά των minicomputer.

1988: Ιδρυση της SanDisk.

2002: Ο Bill Gates μιλώντας για τα Tablet PCs είπε «υπάρχουν πολλά περιφερειακά που χρειάζεται να αναβαθμιστούν σε αυτή τη συσκευή. Τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια τα SSD θα αποτελούν τμήματα των τότε Tablet PCs».

2003: H Texas Memory Systems παρουσίασε το πρώτο SSD χωρητικότητας 1 terabyte.

2005: Η Samsung ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά των SSD.

2006: Η Samsung παρουσιάζει τον πρώτο μαζικής παραγωγής φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιεί SSD. Η Microsoft ανακοινώνει τα Vista, τα οποία υποστηρίζουν SSD.

Μάρτιος 2007: Η Intel εισέρχεται στην αγορά των SSD με ένα USB module των 8 gigabyte.

Απρίλιος 2007: H Fujitsu αποφασίζει να διακόψει την παραγωγή σκληρών δίσκων 1,8 ιντσών για φορητούς υπολογιστές, καθώς θεωρεί ότι τα SSD θα τους αντικαταστήσουν.

Σεπτέμβριος 2007: Η Texas Memory Systems παρουσίασε το RamSan-500, το οποίο ενσωμάτωνε SSD χωρητικότητας 2 terabytes σε ένα 4U rackmount κουτί.

Δεκέμβριος 2007: H Toshiba ανακοινώνει την είσοδό της στην αγορά των SSD.

Ιανουάριος 2008: H Samsung παρουσίασε το πρώτο 128 GB MLC flash SSD, το οποίο θα διέθετε σε μαζική παραγωγή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ιούνιος 2008: Η Sun Microsystems ανακοινώνει τη διάθεση προϊόντων βασισμένων σε SSD στο δεύτερο μισό του 2008.

Ιούλιος 2008: H Texas Memory Systems παρουσίασε το RamSan-440 με χωρητικότητα 512 GB και 4 Gbps fibre-channel interfaces.

Σεπτέμβριος 2008: H Toshiba παρουσίασε το πρότυπο ενός 256 GB 2.5 ιντσών SATA MLC flash SSD. Η Intel παρουσίασε μια σειρά από 1,8 και 2,5 ίντσες SATA flash SSD με χωρητικότητα 80 GB.

Νοέμβριος 2008: Η Seagate ανακοινώνει την είσοδο της στην αγορά των SSD.
<‘here’>

Διαβάστε στο ένθετο αυτού του τεύχους:
Βαση-κή Οργάνωση Δεδομένων
Οι εξελίξεις στα Database Management Systems