Με ένα άλμα 4%, η Google κατάφερε να φτάσει το μερίδιο της Microsoft σε λογισμικό για smartphones στις Η.Π.Α. (Πηγή: Comscore Mobillens).

Συγκεκριμένα, από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο του 2010, το Android βρέθηκε από το 9% στο 13% της αγοράς, ενώ τα Windows Mobile βρέθηκαν από το 15,1% στο 13,2%.

Πρόκειται για μια τάση που δημιουργεί θετικές σκέψεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του Android στην αγορά των smartphones, αλλά το ερώτημα είναι αν αυτή είναι μόνο η αρχή σε μια προσπάθεια επικράτησης του λειτουργικού συστήματος της Google και σε άλλες αγορές. Πριν από μερικές μέρες, ο Steve Ballmer, CEO της Microsoft, παραδέχθηκε σε ομιλία του στο Worldwide Partner Conference ότι η Microsoft έχασε μια ολόκληρη γενιά κινητών τηλεφώνων.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι θα παραδώσει εύκολα τα όπλα και το αναμενόμενο WindowsPhone 7 θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στον ανταγωνισμό. Όπως οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν, η μάχη των smartphones θα κριθεί στα applications. Αυτήν την περίοδο όλοι οι κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων για smartphones έχουν βάλει πολύ ενέργεια προκειμένου να αναπτύξουν τα Application Stores που διαθέτουν και να ανταγωνιστούν τον ηγέτη σε αυτήν την κατηγορία που είναι η Apple.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Microsoft έλαβε μια δύσκολη απόφαση για το σχεδιασμό του Application Store των Windows Phone 7, καταργώντας ουσιαστικά τη συμβατότητα των εφαρμογών που θα παρουσιαστούν εκεί με τα προηγούμενα λειτουργικά της.

Η κατάσταση στην αγορά των smartphones θεωρείται πολύ «ρευστή» και το ερχόμενο διάστημα είναι πιθανό να δούμε αρκετές ανατροπές στα μερίδια αγοράς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι αν η προέλαση της Google θα σταματήσει μόνο στα smartphones. Με τα Google Apps, πρακτικά η Google πέταξε το γάντι στη Microsoft σε ένα πεδίο μάχης που η υπεροπλία της δεύτερης δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία εταιρεία εδώ και δεκαετίες.

Μέσα από το περιβάλλον των Google Apps ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν με αρκετή ευελιξία όλους τους τύπους εγγράφων του Microsoft Office. Η Google επέλεξε να δείξει «σεβασμό» στα αρχεία Office αντί να δημιουργήσει ένα δικό της τύπο αρχείων ασύμβατων με το Microsoft Office.

Έτσι, οι χρήστες τωνGoogle Apps αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα οικείο περιβάλλον, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να μην έχουν το MicrosoftOffice στον υπολογιστή της. Βέβαια αυτό το συνειδητοποιεί πολύ καλά ο IT Manager όταν βγάζει των προϋπολογισμό αδειών και η Microsoft στις πωλήσεις της. Ακόμα όμως και αν θεωρήσουμε ότι Google θα καταφέρει στο μέλλον να αποσπάσει κάποιο μερίδιο από τη Microsoft με τα GoogleApps, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι θα έχει καταφέρει να απειλήσει τη Microsoft στα θεμέλια της που είναι το λειτουργικό σύστημα Windows.

Είναι δεδομένο ότι δισεκατομμύρια χρήστες υπολογιστών σήμερα, ανεξάρτητα από το browser ή τις εφαρμογές που έχουν επιλέξει, χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows. Η Google έχει ξεκινήσει τη διαδρομή της από το ρετιρέ προς το υπόγειο. Τα smartphones αποτελούν σήμερα ένα ελάχιστο κομμάτι της συνολικής αγοράς των κινητών τηλεφώνων.

Πιθανώς το επόμενο βήμα της Google θα είναι η αγορά των φορητών υπολογιστών, όμως όσο η πορεία θα προχωρά προς τη βάση της πυραμίδας, τόσο η αδράνεια της συνήθειας της μάζας των χρηστών θα γίνεται μεγαλύτερη. Οι αλλαγές θα είναι αργές και επίπονες και για τις δύο εταιρείες.

Η Microsoft για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά σχεδιάζει απολύσεις εργαζομένων. Ωστόσο, η πυραμίδα πατάει πολύ γερά στη βάση της και επομένως, ο μόνος ίσως τρόπος για να συμβούν γρήγορες και εντυπωσιακές αλλαγές είναι να αναστραφεί.