Πωλήσεις 58,5 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μέγεθος μειωμένο κατά 16% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Gartner.

Την ίδια στιγμή, στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 -χρονική περίοδος που παραδοσιακά εμφανίζει ενισχυμένα μεγέθη και ρυθμούς- οι πωλήσεις PCs ανήλθαν στα επίπεδα των 16,3 εκατομμυρίων τεμαχίων, εμφανίζοντας πτώση της τάξεως του 16% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζει πτωτική πορεία.

Καθοδική είναι και η πορεία που εμφανίστηκε στις πωλήσεις των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς στο δ’ τρίμηνο του 2011 κινήθηκε στα επίπεδα του -17,5%, τη στιγμή κατά την οποία η αγορά των desktop PC στην ίδια γεωγραφική περιοχή εμφάνισε μειωμένες πωλήσεις της τάξεως του 12,1%. Σε επίπεδο ανάλυσης των πωλήσεων Η/Υ, ο επαγγελματικός τομέας εμφάνισε πτώση 13,5% στο δ’ τρίμηνο του 2011, ενώ καθοδική ήταν η πορεία και στην αγορά των τελικών χρηστών, με την μείωση να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 18%.

Αγορές όπως αυτές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας βλήθηκαν σκληρά, καθώς η μέση ετήσια μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ξεπέρασε το 30%! Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους υπήρξε “επιθετική” τιμολογιακή πολιτική σε συνδυασμό με ειδικές προσφορές στην ευρύτερη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, εντούτοις όμως η προσοχή των καταναλωτών έδειχνε να βρίσκεται μακριά από τα PCs, στρεφόμενη προς άλλες συσκευές, όπως λ.χ. smartphones, media tablets και ηλεκτρονικούς αναγνώστες.