Περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μιας ήδη παραγωγικής συνεργασίας με την υπογραφή ανανέωσης της διμερούς στρατηγικής τους συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον ελληνικό συνεργατικό σχηματισμό διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών si-Cluster, που υποστηρίζεται από το Corallia και την ΕΒΙΔΙΤΕ και το γαλλικό οργανισμό Aerospace Valley, το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με περισσότερα από 890 μέλη, μεταξύ των οποίων κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως η Airbus και η Thales.

Η επισφράγιση της ανανεωμένης συνεργασίας έλαβε χώρα σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron στη χώρα μας, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και στελεχών της Γαλλικής Πρεσβείας. Τη συμφωνία υπέγραψαν η Agnes Paillard, Πρόεδρος του Aerospace Valley και ο Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., Πρόεδρος του si-Cluster. H συνεργασία των δύο φορέων μετρά ήδη τρία χρόνια και στο πλαίσιο της έχουν υλοποιηθεί εμπορικές συνεργασίες και σημαντικά τεχνολογικά και ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των φορέων αρωγών των clusters και των μελών τους (Space2ID, Neptune, FabSpace, AactInSpace, κ.λπ.).

Η ανανέωση της συνεργασίας, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής, την από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές διεθνώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, έρχεται να εδραιώσει και μία κοινή προσπάθεια των δύο gold-labeled clusters για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συνεργατικού σχηματισμού (Space4Globe), που στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής καινοτομίας έναντι του παγκοσμίου ανταγωνισμού, με προγραμματισμένες δράσεις σε χώρες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την ανάπτυξη κέντρων αριστείας στην αεροδιαστημική στη Γαλλία και στην Ελλάδα και την υποστήριξη ίδρυσης νέων startups αεροδιαστημικής αλλά και μεταφοράς τεχνολογίας από το διάστημα σε άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την ψηφιακή υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η διαδικασία για την ψηφιακή υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.