Πέρα από τα εκατομμύρια δωρεάν ερασιτεχνικά βίντεο που οι χρήστες "ανεβάζουν" στο YouTube, θα μπορούν -πλέον- από σήμερα να παρακολουθούν νοικιασμένες πάνω από 3.000 γνωστές κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ.

Το YouTube -που ανήκει στην Google- χρεώνει από 99 σεντς έως 3,99 δολάρια (τα νέα φιλμ) για κάθε ταινία, ενώ οι περισσότερες κοστίζουν 2,99 δολάρια, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Εκτός από τις διάσημες ταινίες του Χόλιγουντ, ο χρήστης θα μπορεί να νοικιάσει και ταινίες του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου, αλλά και άλλων χωρών. Το YouTube έχει συνάψει τις σχετικές συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, όπως Warner Bros, Sony Pictures, Universal Pictures κ.ά., τα οποία βλέπουν στα “κοινωνικά δίκτυα” μια νέα ευκαιρία εσόδων.

Ήδη το Facebook έχει μια ανάλογη συμφωνία με τη Warner Bros. O χρήστης έχει περιθώριο 30 μέρες να αρχίσει να βλέπει μια ταινία, που έχει νοικιάσει, και περιθώριο 24 ωρών να τη δει, από τη στιγμή που θα αρχίσει να την προβάλλει. Πολλές ταινίες θα αρχίσουν να διατίθενται στο YouTube αμέσως μόλις κυκλοφορήσει το σχετικό DVD στην αγορά.

Αρχικά, η νέα υπηρεσία -στη διεύθυνση youtube.com/movies- θα είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και των εξειδικευμένων online υπηρεσιών ενοικίασης βιντεοταινιών, όπως η Hulu και η Netflix (η τελευταία έχει πια 23,6 εκατ. συνδρομητές).