«Πρέπει να μειώσουμε το κόστος». «Πρέπει να προσφέρουμε το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος». Mε την οικονομία, σήμερα, να βρίσκεται να διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους της ποιος δεν έχει εκστομίσει ή ακούσει τις παραπάνω εκφράσεις;

<‘Σελίδα 1: Ολοκλήρωση και όχι ευθυγράμμιση’>
Tι υποστηρίζει η αυθεντία του Service Management
Ο Adrian Lowes, μια από τις παγκόσμιες αυθεντίες του IT Service Management και κεντρικός ομιλητής στο 2ο IT Service Management Conference στην Αθήνα, θέτει το παραπάνω ερώτημα και εξηγεί:

«Στο τέλος της ημέρας, η αξία μετράει. Σίγουρα υπάρχει κόστος σε κάθετι που κάνουμε, αλλά στην αξία πρέπει να εστιάζουμε. Πάρτε για παράδειγμα μια λύση ΙΤ που κοστίζει 1.000.000 ευρώ για να αναπτυχθεί και 100.000 ευρώ κάθε χρόνο για να λειτουργεί. Ο μόνος τρόπος για να κριθεί αν αξίζει είναι η συσχέτισή της με την αξία που επιστρέφει στην επιχείρηση. Οφείλουμε λοιπόν να κατανοήσουμε πιο επιτακτικά σήμερα και σε ακριβή μεγέθη τι είναι αυτό που προσφέρει η λύση στην επιχείρησή μας».

Ωστόσο το ζήτημα για τις περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι απλό. Κυρίαρχο θέμα στον εντοπισμό της αξίας της Πληροφορικής είναι ο εντοπισμός των συστατικών που δημιουργούν τελικά την αξία. Κι αυτό αλλάζει και ποικίλλει δραματικά από επιχείρηση σε επιχείρηση και εξαρτάται από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες, όπως πχ. το δίλημμα αν η πραγματική εστίαση είναι να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς ή να καταστεί η επιχείρηση πιο αποδοτική ως προς τα κόστη της; Θα μπορούσε η δυνητική μείωση κόστους (άρα και η μείωση σε ανάπτυξη) με το να μην προβεί μια επιχείρηση στην επένδυση αυτή να υπερκεράσει το πραγματικό κόστος; κ.ο.κ.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και όταν συμβαίνουν σχετικά μικρές αλλαγές, όπως «ποιο είναι το κόστος του να κάνει μια επιχείρηση κάτι καινούργιο, ποια είναι η αξία που αναμένει από την αλλαγή, ποιο είναι το δυνητικό κόστος να μην το κάνει, τελικά αξίζει ή όχι;» Ιδιαίτερα με τις λύσεις Πληροφορικής, πολλές φορές βρίσκουμε ότι προσφέρεται σταδιακή αξία σε πολλές εκφάνσεις του επιχειρείν. Κι αυτή τη σταδιακή και επιπρόσθετη αξία πρέπει να υπολογίζουμε στους αρχικούς υπολογισμούς μας. Για παράδειγμα, η αναβάθμιση ενός server ή δικτύου, αποδίδει τόσο σε μια εφαρμογή για την οποία αρχικά επιλέχθηκε όσο όμως και στις άλλες.

Ολοκλήρωση και όχι ευθυγράμμιση
«Τελικά, η αξία είναι αυτή που μετράει. Και πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τα κόστη παράδοσης της ΙΤ υπηρεσίας καθώς και τα κόστη αλλαγής κάποιων παραμέτρων αυτής. Στη συνέχεια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διενεργούμε έξυπνες συζητήσεις με το business ως προς το αν επιθυμούν να προμηθευτούν την υπηρεσία ή να κάνουν κάποιες αλλαγές, βάσει της αντίληψης της διαφοροποιού αξίας που προσφέρεται», υποστηρίζει ο Aidan Lawes.
Δυστυχώς, στην Πληροφορική συνήθως γνωρίζουμε τα πάντα για τα συστατικά του κόστους αλλά όχι το πραγματικό κόστος παράδοσης μιας ΙΤ υπηρεσίας έτσι ώστε το business να μπορέσει να το αναγνωρίσει και να το κατανοήσει ακριβώς.

Είναι παράλογο για τους business managers να είναι experts στην Πληροφορική ή ακόμα και να κατανοούν απλά τις βασικές αρχές, αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει. Εμείς θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε που αποδίδει ή τι υποστηρίζει κάθε υπηρεσία και την δυνητική επίδραση στο επιχειρείν. «Βασικότατο συστατικό για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αλλαγή της αντίληψης για την ευθυγράμμιση του ΙΤ με το business. Το κυνήγι της ευθυγράμμισης είναι η λανθασμένη διαδρομή. Δεν μιλάμε πλέον για ευθυγράμμιση αλλά για ενοποίηση, για ολοκλήρωση (integration)», καταλήγει ο Lowes.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Αidan Lawes, Service Management Evangelist & πρώην CEO, itSMF UK & International’>
Γνωρίστε τον Αidan Lawes, Service Management Evangelist & πρώην CEO, itSMF UK & International
O Aidan Lawes είναι μια από τις αυθεντίες του IT Service Management σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε ο πιο επιτυχημένος Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού itSMF UK & International από το 1999 έως και το 2007, ενώ είχε ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το Service Management τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε και ενεπλάκη με το ITIL και άλλες πρωτοβουλίες στο χώρο του ITSM από τα πρώτα τους βήματα. Πιστοποιήθηκε μάλιστα πρώτος στον κόσμο ως ISEB service manager, ενώ ηγήθηκε και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών.

Ο Lawes αναμείχθηκε ενεργά με τον οργανισμό ITIMF (σήμερα itSMF) από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του και έλαβε θέση στο Διοικητικό του Συμβούλιο το 1992. Το 1999 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του itSMF UK και International την οποία και διατήρησε για 8 χρόνια. Την εποχή που ηγείτο του itSMF, ο οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να τετραπλασιάσει τον αριθμό μελών και εσόδων του, ενώ αναπτύχθηκε πλήθος νέων υπηρεσιών και ωφελειών, με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί ένας ισχυρός παγκόσμιος οργανισμός.

Την ίδια εποχή, μέσω της ακούραστης υποστήριξης και διάθεσης για μετάδοση των εννοιών του IT Service Management, ο αριθμός των συνδεδεμένων οργανισμών itSMF αυξήθηκε από 7 σε περισσότερα από 40 σε όλο τον κόσμο. Ο Aidan έχει συνεισφέρει και συγγράψει πολλές εκδόσεις γύρω από το ITSM, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το ITIL και το πρότυπο BS 15000 (που μετέπειτα εξελίχθηκε στο ISO /IEC 20.000). Υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής μετεξέλιξης της 3ης έκδοσης του ITIL (ITIL v3), ενώ συμμετέχει σε σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να αναπτύξουν τα επαγγελματικά πρότυπα στον χώρο της Πληροφορικής. Το 2008 διακρίθηκε με το βραβείο Paul Rappaport για τη συνεισφορά του στο χώρο του Service Management.

Ένας ομιλητής με χιούμορ που όμως υποκινεί τους ακροατές με τις παρουσιάσεις του, ο Aidan παραδίδει τις γνώσεις και εμπειρίες του σε Συνέδρια σε περισσότερες από 50 χώρες ανά την υφήλιο. Kατά την τελετή παράδοσης του ρόλου του ως CEO στο itSMF UK & International, ο Aidan έδωσε έμφαση στην ισχυρή βάση που διαθέτει πλέον ο οργανισμός σε όλο τον κόσμο, κάτι το οποίο δεν υπήρχε καν σαν ιδέα το 1991 που ιδρύθηκε.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νέα Ζηλανδία, ξεκίνησε την καριέρα του στον ασφαλιστικό κλάδο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την Πληροφορική στη Διεύθυνση Πληροφορικής της βρετανικής κυβέρνησης. Έπειτα εργάστηκε για μια 20ετία στην ΙCL (σήμερα μέρος της Fujitsu) ως εκπαιδευτής και σύμβουλος για πολλούς κλάδους (όπως τράπεζες, επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, κυβερνήσεις) και χώρες.
<‘here’>