Η οικονομική συγκυρία που οι επιχειρήσεις, αλλά και όλοι μας ως επαγγελματίες, βιώνουμε μας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η υιοθέτηση της κατάλληλης στρατηγικής από μια εταιρεία λογισμικού μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της απλής επιβίωσής της και της επικράτησης της έναντι των ανταγωνιστών της.

Εχοντας διατελέσει για πολλά χρόνια επικεφαλής Διευθύνσεων Πληροφορικής μερικών εκ των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρήσεων, πιστεύω ότι ανάμεσα στους παγκόσμιους παρόχους επιχειρηματικού λογισμικού, η Lawson διαθέτει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις της εποχής μας προσφέροντας λύσεις που υπερτερούν λειτουργικά.

Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης και εξειδίκευσης
Η Lawson υιοθετεί μια κάθετη και ολιστική προσέγγιση σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εχοντας θέσει σαν στόχο να καταστεί ο ηγέτης του επιχειρηματικού λογισμικού στους κλάδους που εξειδικεύεται, ενσωματώνει στις λύσεις της όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις αυτών των αγορών.

Η στρατηγική αυτής της κλαδικής εξειδίκευσης είναι σίγουρα επωφελής για τους πελάτες της, αφού το λογισμικό που έχουν είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες τους, γνωρίζουν επακριβώς τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λογισμικού τους και έχουν στη διάθεσή τους επαγγελματίες συμβούλους με βαθιά γνώση και εμπειρία στην αγορά τους. Οι πελάτες επιβραβεύουν τη στρατηγική αυτή, αφού τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς της σημαντικά με παρουσία σε πολλές από χώρες.

Με την προσήλωση του παρόχου στην καινοτομία, οι πελάτες απολαμβάνουν μεγαλύτερο return on investment από τις λύσεις λογισμικού, κερδίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγονται μεγάλα ονόματα όπως οι: Haribo, Arla Foods, Toyota Material Handling/BT Industries, Schiesser, Wolford, Rossignol, Zeppelin Baumaschinen, Aggreko, Pepperl+Fuchs, Bllhoff, Zodiac.

Πρωτοπορία και καινοτομία
Hδη από τη δεκαετία του 1990, η Lawson ήταν πρωτοπόρος και ανήκε στις εταιρείες που διέθεσαν επιχειρηματικό λογισμικό βασισμένο σε Java. Από τότε, με συνέπεια, προμηθεύει καινοτόμες λύσεις που υποστηρίζουν τους πελάτες της να εξελιχθούν στη βάση της service oriented αρχιτεκτονικής, ανεξάρτητα από πλατφόρμα hardware.

Πρόσφατα η ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα των λύσεών της μέσω Cloud Services, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο για τους πελάτες της να αποκτήσουν τις λύσεις της. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ενθουσιάσει τους Οικονομικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Πληροφορικής που είναι επιφυλακτικοί, και δικαίως, σε πολύμηνες και ακριβές υλοποιήσεις, οι οποίες «αναστατώνουν» ολόκληρη την εταιρεία.

Καθώς επίσης, θα ενθουσιαστούν και από το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να αποκτήσουν ότι δεν θέλουν: εξοπλισμό και datacenters που πρέπει να αγοραστούν και να υποαπασχολούνται στη συνέχεια. Με τις λύσεις της Lawson δεν θα ανησυχούν για κρυφά κόστη, όπως αναβαθμίσεις, συντηρήσεις, ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό κ.λπ.

Το λογισμικό γενικά θα πρέπει να αναπτύσσεται με βάση τις κλαδικές ιδιαιτερότητες και όχι το μέγεθος του πελάτη, κάτι που συνήθως κάνουν οι περισσότεροι προμηθευτές λύσεων λογισμικού. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με παρόμοια δραστηριότητα έχουν παρόμοιες ανάγκες πληροφοριακής υποστήριξης.

Η ολιστική προσέγγιση της Lawson βοηθάει την επιχείρηση να αξιοποιήσει την καλύτερη δυνατή τεχνολογία σήμερα και ταυτόχρονα να μεγαλώσει χωρίς καμία αναστάτωση που η ριζική αλλαγή λογισμικού συνεπάγεται. Κάτι τέτοιο εξυπηρετεί ιδιαίτερα την επιχειρησιακή συγκυρία, όπου κυριαρχούν συγχωνεύσεις, εξαγορές και τάσεις παγκοσμιοποίησης.

Η Aggreko, για παράδειγμα, διαθέτει παγκοσμίως λύσεις μίσθωσης εξοπλισμού στους τομείς ενέργειας ελέγχου θερμοκρασίας, πεπιεσμένου αέρα κ,λπ. Σύμφωνα με την Aggreko, η Lawson καταλαβαίνει καλύτερα από οποιονδήποτε τις ιδιαιτερότητες της μίσθωσης εξοπλισμού και τις συναφείς υπηρεσίες και έχει παγκόσμια παρουσία.

Σύμφωνα με το Aberdeen Group, η Lawson συνδυάζει τη σε βάθος γνώση των κάθετων αγορών και τον πλούτο των σχετικών best practices που υιοθετεί, με το χαμηλό κόστος κτήσης και λειτουργίας. Αυτό κάνει τις λύσεις της μοναδικές σε value for money όρους, ειδικά για αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που στο  σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, ενώ θέλουν να εκσυγχρονιστούν είναι επιφυλακτικές σε ακριβές επενδύσεις.

Τα τελευταία χρόνια η Lawson έχει επενδύσει σημαντικά στη διεθνή της επέκταση. Αυτή η επένδυση  αποδίδει καρπούς και στην Ελλάδα, όπου επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν λύσεις της Lawson. Η παρουσία διεθνών παρόχων λογισμικού, όπως η Lawson, είναι πολύ θετική ιδιαίτερα σε μια στιγμή αναδιάρθρωσης και εξαγωγικού προσανατολισμού, ιδιαίτερα σήμερα στη χώρα μας, αφού αυξάνει τις επιλογές των ελληνικών επιχειρήσεων και προσφέρει λύσεις που έχει ανάγκη η αγορά μας.