Τι συνεπάγεται η κατάρτιση προϋπολογισμού μειωμένων δαπανών και μηδενικών επενδύσεων; Ποια η πιθανή επίπτωση στον τρόπο λειτουργίας μίας επιχείρησης και, κατ’ επέκταση, σε έναν Ομιλο εταιρειών;

Η κοινή πρακτική που ακούγεται συχνά στην χρονική περίοδο που διανύουμε είναι οι «μηδενικές επενδύσεις». Προφανώς αυτό επηρεάζει όλες τις διευθύνσεις σε μία επιχείρηση, αλλά έχει αρκετές επιπτώσεις όταν αναφερόμαστε σε αυτήν της Πληροφορικής. Στο ποιες είναι οι επιπτώσεις θα αναφερθώ ευθύς αμέσως, κάνοντας μια αναφορά στην κατάσταση νεότητας ή παλαιότητας των πληροφορικών συστημάτων.

Θα μου πείτε, βέβαια, και αυτό τι επηρεάζει; Οταν στις επιχειρήσεις ο εξοπλισμός Πληροφορικής και το αντίστοιχο λογισμικό δεν έχουν ανανεωθεί μέχρι και λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, είναι δεδομένο ότι τώρα που υπάρχει μεγάλη στενότητα χρήματος και αβεβαιότητα επιβίωσης στο άμεσο μέλλον, οι επενδύσεις στην Πληροφορική δεν θα είναι στο πρώτο επίπεδο αναγκαιότητας. Η κατάσταση αυτή θεωρώ ότι ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων / οργανισμών. Βέβαια, το να μην επενδύσουμε καθόλου στην Πληροφορική ίσως και να μην είναι η καλύτερη ιδέα.

Παραθέτω χαρακτηριστικά σημεία που λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε, καθώς επίσης και τους πιθανούς κινδύνους που υποθάλπονται από αυτά:
• Η οικονομική κρίση θα έχει διάρκεια • Τα συστήματα Πληροφορικής παλαιώνουν και απαξιώνονται περισσότερο
• Οι εταιρείες που είχαν τα αντίστοιχα συμβόλαια συντήρησης αδυνατούν να παρέχουν κάλυψη, γιατί και αυτές οι ίδιες δεν υποστηρίζονται από τους αντίστοιχους κατασκευαστές (back to back)
• Οι εταιρείες Πληροφορικής συνεχίζουν να παράγουν και να λανσάρουν με τον ίδιο ρυθμό τις όποιες εφαρμογές τους, οι οποίες όμως δεν υποστηρίζονται από παλαιότερο εξοπλισμό και λειτουργικά συστήματα
• Θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη του λεγόμενου «πειρατικού» λογισμικού
• Ανανεώσεις συμβολαίων ακόμα και σε συστήματα λογισμικών που είναι σε ισχύ, «δοκιμάζονται.»

Τρία επείγοντα ζητήματα
Οι επιπτώσεις βέβαια ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία των συστημάτων. Αρχίζοντας από τη «ραχοκοκαλιά» της πληροφορίας, όπως λέμε, αναφέρομαι στα συστήματα του ενεργού εξοπλισμού Πληροφορικής (active equipments). Αυτά, όταν απαξιώνονται και λήξει η υποστήριξή τους από τους κατασκευαστές, ανάλογα με την κρισιμότητά τους στην δικτυακή υποδομή, επιφέρουν σταμάτημα των λειτουργιών τμημάτων της επιχείρησης -ή και όλων μαζί ταυτοχρόνως- και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα μου πείτε, βέβαια, και τι πειράζει; Η απάντηση που προτείνεται συνήθως είναι: «Να τα προμηθευτούμε άμεσα!». Στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία όμως επηρεάζονται όλες οι σχετικές με αυτό το αντικείμενο επιχειρήσεις και, κατά συνέπεια, οι τελευταίες δεν κρατούν αποθέματα που να είναι άμεσα διαθέσιμα προς πώληση!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η διακοπή λειτουργίας των συστημάτων Πληροφορικής της επιχείρησης για διάστημα μέχρι και δύο μηνών περίπου, ανάλογα την περίπτωση. Πραγματικά δεν γνωρίζω εάν έχουμε καταλάβει όλοι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη σημερινή εποχή η μη-λειτουργία των δικτυακών συστημάτων, άρα και των εφαρμογών Πληροφορικής.

Στους παλαιού τύπου «εξυπηρετητές» (servers), σε περίπτωση σταματήματός τους λόγω βλάβης, είναι δύσκολη -έως και αδύνατη- η εύρεση ανταλλακτικού. Στο πρόβλημα αυτό θα έλεγα ότι η λύση είναι η ύπαρξη ξεκάθαρης στρατηγικά αρχιτεκτονικής των συστημάτων και αντικατάστασή τους με εικονικούς virtual servers σε ευέλικτα Storage Area Networks (SAN). Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος και, ταυτόχρονα, η μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης των συστημάτων Πληροφορικής.

Καλώς ή κακώς, και τα διάφορα ERP συστήματα δεν θα έχουν καλύτερη τύχη εάν τα προηγούμενα δύο ζητήματα δεν επιλυθούν με επιτυχία και στην ώρα τους. Για όποιον προχωρήσει σε στρατηγικής σημασίας προμήθειες συστημάτων Πληροφορικής, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες προσφορών και με πολύ υψηλή απόδοση. Φανταστείτε τι θα συμβεί με την κατάσταση που ζούμε σήμερα, αν όλοι πούμε «άστο για αργότερα, όταν θα είναι καλύτερες οι μέρες…».

Το αποτέλεσμα θα είναι διπλό:
1. οι υπηρεσίες να έχουν μεγάλη αύξηση, λόγω προσφοράς και ζήτησης
2. το πότε θα λάβει ο καθένας τελικά τη σειρά του σε αυτή την αναγέννηση είναι και πάλι άγνωστο.

Θα πρέπει λοιπόν, με σύνεση και προοπτική, να κινηθούμε στις επιλογές μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αδράχνοντας των ευκαιριών που εμφανίζονται.