Οπως διαμορφώνεται πλέον το επιχειρηματικό πλαίσιο, οι CIOs φαίνεται ότι πρέπει να «ξανα-εφεύρουν» ή να «ξανα-φανταστούν» το ΙΤ, προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και να προσδώσουν στην εταιρεία τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

 Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας 2011 CIO Agenda που διεξήχθη από την Gartner Executive Programs (EXP). Οι Διευθυντές Πληροφορικής που συμμετείχαν δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όσον αφορά το κόστος και τις λειτουργικές αποδοτικότητες.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι προϋπολογισμοί για το τμήμα Πληροφορικής παραμένουν σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα. Αλλά αν και τα budgets δεν φαίνεται να επιστρέφουν στα επίπεδα του 2008 (στην πριν την κρίση εποχή δηλαδή), οι CIOs που δηλώνουν αύξηση στο budget τους για το 2011 ξεπερνάνε αυτούς που αναφέρουν μείωση, σε μια αναλογία σχεδόν τρεις προς έναν.

Με τους προϋπολογισμούς σε χαμηλά σχετικά επίπεδα και με τις απαιτήσεις να αυξάνονται συνεχώς, μήπως είναι οι CIOs και το ΙΤ εγκλωβισμένοι;

Ο Mark McDonald, Group vice president & Head of research για την Gartner Executive Programs, υποστηρίζει ότι «οι νέες ‘ελαφρύτερες’ τεχνολογίες -όπως το cloud computing, το Software as a Service και τα social networks- και μοντέλα ΙΤ, επιτρέπουν σήμερα στον CIO να επαναπροσδιορίσει το ΙΤ, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και το στρατηγικό αντίκτυπο. Αυτά είναι δύο πράγματα που λείπουν από πολλές εταιρείες».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το cloud computing και το virtualization είναι οι δύο τεχνολογίες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα των CIOs, αφού, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο ερευνητής της Gartner «ταιριάζουν στην τρέχουσα κατάσταση των προϋπολογισμών με την ταυτόχρονα αυξανόμενη ανάγκη για υιοθέτηση καινούργιων υποδομών και λειτουργικών τεχνολογιών».

Αναμένεται, λοιπόν, οι CIOs να υιοθετήσουν υπηρεσίες cloud πολύ πιο γρήγορα από ότι αρχικά περίμεναν. Σήμερα, μόλις ένα τρία τοις εκατό των CIOs δηλώνει ότι «τρέχει» το μεγαλύτερο μέρος του ΙΤ στο σύννεφο ή με SaaS τεχνολογίες, αλλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια αυτό το ποσοστό υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 43%.

Σε μία μάλλον θετική εξέλιξη που αποκαλύπτεται από την έρευνα, οι Διευθυντές Πληροφορικής φαίνεται ότι μπορεί πλέον να έχουν τη δυνατότητα να αναδιανείμουν τα χρήματα που εξοικονομούνται αντί να τα επιστρέψουν στην εταιρεία. Οι CIOs αναμένουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν αλλαγές στις υποδομές και νέα έργα, αναδιανέμοντας πόρους μέσα στο πλαίσιο του budget. Αυτή η προσέγγιση στη χρηματοδότηση θα αποτελέσει μονόδρομο το επόμενο διάστημα, καθώς η Gartner δεν προβλέπει επιστροφή των προϋπολογισμών του ΙΤ στα υψηλά επίπεδα του 2008 πριν από το 2014.

   Καλή ανάγνωση