Σε περιόδους ισχνών αγελάδων για την οικονομία και το επιχειρείν -και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση είναι η χειρότερη που οι περισσότεροι από μας (αν όχι όλοι) έχουμε βιώσει- ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει στις πλάτες των Διευθυντών Πληροφορικής και των τμημάτων ΙΤ γενικότερα.

Σε δύσκολους καιρούς (ναι, ξέρω ότι όλοι έχουμε βαρεθεί να ακούμε αυτή τη φράση, αλλά δυστυχώς περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε) οι εταιρείες, το business, απαιτεί από το ΙΤ να συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας, να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να εισάγει καινοτομίες, να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης… και όλα αυτά μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά -αν όχι δραστικά- τις δαπάνες.

Καθώς το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βιώνει πρωτόγνωρες αναταράξεις, τα στελέχη της Πληροφορικής αντιμετωπίζουν διλήμματα με μυθικές διαστάσεις. Εκτός από τα αναμενόμενα και κατανοητά συναισθήματα αδυναμίας που δημιουργούνται, οι Διευθυντές Πληροφορικής πρέπει σε αυτή την κρίσιμη καμπή να διαλέξουν τη μοίρα τους. Αν θα βγουν από αυτή την κατάσταση ως «ήρωες» ή ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι», είναι δική τους επιλογή, όπως υποστηρίζει  ο πρώην CIO της General Motors Europe, Jose Carlos Eiras, σε άρθρο του στο cio.com.

O Eiras, με σημαντική εμπειρία σε διάφορες πολυεθνικές όπως η General Motors, η DHL, η General Foods και η Philip Moris, υποστηρίζει ότι πολλοί Διευθυντές Πληροφορικής θα βρεθούν παγιδευμένοι σε ένα λαβύρινθο χωρίς διαφαινόμενη ελπίδα εξόδου. Από τη μία θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση του κόστους, ενώ από την άλλη θα πρέπει να παράξουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την επιχείρηση. Στην προσπάθεια και τον αγώνα τους να επιτύχουν μείωση του κόστους, ο Eiras θεωρεί ότι συχνά οι αποφάσεις των CIOs υπαγορεύονται από τον πανικό και όχι τη λογική. Συνήθως, οι βιαστικές αποφάσεις δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Θεωρώντας τον εαυτό του «επιζήσαντα» τεσσάρων υφέσεων, έρχεται να καταθέσει την εμπειρία του και διαβεβαιώνει ότι οι δύσκολοι καιροί παρουσιάζουν επώδυνες επιχειρηματικές προκλήσεις. Ωστόσο, οι δύσκολοι καιροί παρέχουν και απίστευτες ευκαιρίες για το χτίσιμο των υποδομών που απαιτούνται για τη μελλοντική ανάπτυξη. «Οπότε έχετε την επιλογή. Να καθίσετε άτολμα και να περιμένετε τη μοίρα σας ή να αδράξετε την στιγμή και να δράσετε ως ήρωας», γράφει ο Eiras. Και μοιράζεται με τους συναδέλφους του Διευθυντές Πληροφορικής δύο πολύτιμες συμβουλές:

· Μειώστε τις δαπάνες του ΙΤ σημαντικά, αλλά μην ξεχάσετε να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα κεφάλαια για ανάπτυξη και ανανέωση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομής. Θεωρείστε αυτά τα κεφάλαια ως τον σπόρο για την ανάπτυξη του business.

· Οτι και αν κάνετε, διασφαλίστε ότι έχετε αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό σας για να κρατήσετε τα πιο ικανά στελέχη σας. Είναι αυτοί που θα «σας βγάλουν από τους δύσκολους καιρούς».