Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκτόξευση του πυραύλου Proton Breeze M της ILS, ο οποίος μεταφέρει στο διάστημα τον δορυφόρο KA-SAT της Eutelsat Communications.

Η εκτόξευση του βάρους 6,1 τόνων δορυφόρου της Eutelsat πραγματοποιήθηκε στις 21.51 GMT της 26ης Δεκεμβρίου 2010. Ο KA-SAT, ο οποίος κατασκευάστηκε από την Astrium, για λογαριασμό του Eutelsat, με βάση την πλατφόρμα Eurostar E3000, αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά δορυφόρων που διαθέτουν πολλαπλές δέσμες εκπομπής. Το πρωτοποριακό του concept βασίζεται στην αξιοποίηση 82 δεσμών εκπομπής στενού φάσματος, οι οποίες τον συνδέουν με 10 επίγειους σταθμούς.

Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει ένα λόγο επαναχρησιμοποίησης συχνοτήτων ίσο με 20, εξασφαλίζοντας έτσι συνολική χωρητικότητα που ξεπερνά τα 70 Gbps. Το επίγειο δίκτυο χρησιμοποιεί την τεχνολογία SurfBeam της ViaSat, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για να προσφέρεται ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω δορυφόρου σε σχεδόν 450.000 οικιακούς καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική. Ο δορυφόρος KA-SAT θα βοηθήσει το σύστημα ευρυζωνικής επικοινωνίας Tooway της Skylogic να φτάσει σε ταχύτητες έως και 10 Mbps.

Τα δορυφορικά κάτοπτρα του συστήματος Tooway, εξοπλισμένα με διπλά LNB, θα μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίζουν ευρυζωνική επικοινωνία μέσω του KΑ-SAT, αλλά και να λαμβάνουν οποιοδήποτε τηλεοπτικό μπουκέτο εκπέμπεται από δορυφόρους που βρίσκονται μέχρι και 10 μοίρες μακριά από την τροχιακή του θέση (9° East). Ο KaSat θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα για την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.