Το μέλλον του καπιταλιστικού συστήματος είναι εδώ, και δεν είναι όπως το περιμέναμε, υποστηρίζει η McKinsey. Με τους καταναλωτές να παρουσιάζονται εξαιρετικά δύσπιστοι και διστακτικοί, και την παγκόσμια οικονομία να εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης, οι επιχειρηματίες και τα ανώτερα στελέχη είναι αντιμέτωποι με το πιο βαθιά αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον που οι περισσότεροι έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει.

Ποιες είναι οι τρεις βασικότερες παράμετροι που σε τέτοιες εποχές αβεβαιότητας και οικονομικής αναταραχής θα επιτρέψουν σε μία εταιρεία να επιβιώσει, και γιατί όχι να αξιοποιήσει ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε όχι μόνο να βγει αλώβητη από την κρίση, αλλά και να «προπορευτεί» του ανταγωνισμού;

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής, οι εταιρείες, ανεξαρτήτως κλάδου, πρέπει να εστιάσουν σε τρεις βασικούς άξονες: να διασφαλίσουν τη ρευστότητα, να ενισχύσουν την αξία των πελατών τους και να αξιοποιήσουν κατάλληλα το σημαντικότερο asset, δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η τεχνολογία της Πληροφορικής διαθέτει λύσεις και εργαλεία και για τους τρεις αυτούς άξονες.

Χωρίς να διαφωνούμε με την παραπάνω άποψη, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα παραπάνω είναι πάγια επιδίωξη των εταιρειών ανεξαρτήτως λοιπών οικονομικών συνθηκών. Ισως, ακριβώς λόγω συνθηκών και συγκυριών, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή στη διαχείρισή τους, καθώς είναι πολύ εύκολο οι εταιρείες να παρασυρθούν από την μάλλον κοντόφθαλμη προσέγγιση που υπαγορεύει τη μείωση του κόστους μέσα από τη μείωση των επενδύσεων και του προσωπικού, χωρίς τον συνυπολογισμό του ρίσκου αφενός να τις ξεπεράσουν οι εξελίξεις (και φυσικά ο ανταγωνισμός) και αφετέρου να χάσουν πολύτιμους για την ανάπτυξή τους ανθρώπους.

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι εταιρείες; Επειδή θα ήταν μάλλον άτοπο και επιφανειακό να προσπαθήσουμε να δώσουμε σε αυτές τις λίγες γραμμές μια γενικευμένη απάντηση, ας εστιάσουμε στο τι «θετικό» μπορούν να διδαχτούν και να αντλήσουν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες από την τρέχουσα κατάσταση της αβεβαιότητας που διανύουμε.

Ευελιξία είναι η απάντηση. Αν κάτι μας διδάσκει αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή είναι, αν μη τι άλλο, ότι τίποτα δεν είναι σταθερό και δεδομένο στο οικονομικό-επιχειρηματικό περιβάλλον. Για αυτό το λόγο, οι εταιρείες πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να ακολουθήσουν μία ευέλικτη προσέγγιση τόσο στο σχεδιασμό των πολιτικών και στρατηγικών τους όσο και στα μοντέλα λειτουργίας τους. Και εδώ, η τεχνολογία της Πληροφορικής έχει σημαντική συμβολή, λύσεις και εργαλεία να προσφέρει.