Το Υπουργείο Μεταφορών καταθέτει στη Βουλή, προς διαβούλευση, σχέδιο νόμου που προβλέπει την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, καταργώντας έτσι την ανωνυμία.

Ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα ενημερώσει για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που προωθεί και το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους τον επόμενο μήνα, από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Κατόπιν θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής περίπου ενός έτους και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου  13,5 εκατ. ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση όλων των μορφών εγκληματικότητας καθώς και η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των προμηθευτών ισχυρίζεται πως το κόστος θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ ενώ εκείνη του Υπουργείου ισχυρίζεται πως το ποσό είναι μικρότερο χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το νούμερο.

Επίσης, είναι ακόμα υπό συζήτηση αν η κάρτα ενεργοποίησης θα εξακολουθήσει να πωλείται από τα περίπτερα -το πιο πιθανό είναι πως όχι- ή θα πωλείται μόνο ο χρόνος ανανέωσης. Πάντως, ο Υπουργός δεν διέψευσε τους φόβους εκείνων που κάνουν λόγο για μη απόλυτα ασφαλές σύστημα και για δημιουργία μαύρης αγοράς.