Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά θετικά βήματα προς την ευθυγράμμιση και τη συνεργασία μεταξύ των στελεχών Πληροφορικής και business, εξακολουθεί να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί όλους. Και αυτό γιατί εντέλει μόνο μέσω αυτής μπορεί μια επιχείρηση να ενσωματώσει την καινοτομία στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
<‘Σελίδα 1: Η ιδανικής κατάσταση συνεργασίας Πληροφορικής με τις επιχειρησιακές διαδικασίες και η καινοτομία της Toyota στην Πληροφορική’>
O Tom Koulopoulos, keynote speaker του IT Directors Forum της 10ης Οκτωβρίου στο Sofitel Athens Airport, εξηγεί με παραδείγματα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη και διαχείριση της καινοτομίας, καθώς και τη συμβολή του ΙΤ σε αυτή.
Net Week: Ποια είναι η ιδανική κατάσταση όπου η Πληροφορική συνεργάζεται απρόσκοπτα με τις επιχειρησιακές διαδικασίες και πόσο μακριά είμαστε από αυτή;
Τom Koulopoulos: Βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την ιδανική κατάσταση, αν θέλετε μια σύντομη απάντηση. Το ιδανικό σενάριο θέλει περισσότερη εμπλοκή από την πλευρά του business, και πολύ λιγότερη από την πλευρά του ΙΤ. Σήμερα συναντώ το ακριβώς αντίθετο στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζομαι.
Για να προβεί κανείς σε σημαντικές και σοβαρές ενέργειες ως προς την αλλαγή της αντίληψης που έχει σήμερα, ακόμα και αν αυτές αφορούν το re-engineering μιας διαδικασίας, θα πρέπει πραγματικά να καταφέρει να φέρει τους ανθρώπους του business να εμπλακούν στενά με το όλο project. Και υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν όταν προσπαθεί κανείς να εμπλέξει το business.
Καταρχήν, όλοι είναι απασχολημένοι. Δεύτερον, πιθανότατα δεν καταλαβαίνουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες και τόσο καλά. Καταλαβαίνουν κάποιο τμήμα τους, αλλά συνήθως δεν έχουν το εκτεταμένο και περιφερειακό όραμα για να κατανοήσουν το σύνολό τους. Τρίτον, υπάρχει αρκετή κληρονομιά, που αφορά τις επιχειρησιακές διαδικασίες, μερικές από τις οποίες δεν χρειάζονται καν να βρίσκονται εκεί. Συχνά μάλιστα δεν είναι σε θέση να δουν αν αυτή η κληρονομιά προσθέτει αξία ή όχι.
Πρέπει να εμπλακούν οι άνθρωποι του business και να δείξουν την επιθυμία να δεσμευτούν και να ξοδέψουν χρόνο για να εργαστούν πάνω σε όλα αυτά τα θέματα.
Net Week: Τι συμβαίνει όμως όταν δεν έχουν το χρόνο;
Τom Koulopoulos: Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι να επεμβαίνει η Πληροφορική και να λέει: «Έχουμε το χρόνο, είναι δουλειά μας, καθήκον μας. Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε με όλα αυτά». Είναι πράγματι μια ευγενική κίνηση, αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι του ΙΤ δεν καταλαβαίνουν τη διαδικασία.
Έτσι, καταλήγουν να κάνουν μια γενναία προσπάθεια να βγάλουν άκρη, τοποθετώντας αρκετά θέματα στη θέση τους. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν λαμβάνουν υπόψη τους την κληρονομιά και την πραγματική πληροφορία που απαιτείται για τη διαδικασία.
Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αρκετές εταιρείες για να επαναπροσδιορίσουν τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες δεν είναι απαραίτητα εκείνα που είναι εύληπτα από την πλευρά του business. Υπάρχουν εργαλεία Πληροφορικής, τα περισσότερα από τα οποία είναι αρκετά περίπλοκα.
Αντίθετα δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στελέχη του business χωρίς πολλή εκπαίδευση.
Net Week: Και πολλές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν μέχρι να αποκτήσουν μια σωστή δομή και γνώση για τις υπάρχουσες επιχειρησιακές διαδικασίες, πριν καταφέρουν να καινοτομήσουν. Πώς προχωρά κανείς μέσα από μια κατάσταση που πολλές φορές είναι σε αταξία;
Τom Koulopoulos: Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους τα στελέχη αντιμετωπίζουν την καινοτομία και τον επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών διαδικασιών. Ο πρώτος είναι ένας καταπληκτικός τρόπος: «Ας διαχωρίσουμε τα πάντα και ας το ξαναχτίσουμε πάνω σε ένα καθαρό χαρτί». Υπάρχουν όμως, πολύ λίγες ευκαιρίες στον κόσμο που να μπορεί κανείς να το καταφέρει αυτό. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι υπάρχουν στελέχη που συχνά κυνηγούν το παραπάνω ως το… Άγιο Δισκοπότηρο.
Δείτε, για παράδειγμα, εταιρείες όπως η Toyota και τι τις κάνει ξεχωριστές στις επιχειρησιακές τους διαδικασίες. Τέτοιες εταιρείες δεν κοιτάνε τα “big bang” έργα. Εστιάζουν την προσοχή τους σε εκατομμύρια διαφορετικές καινοτομίες κάθε χρόνο, οι οποίες προέρχονται από τα πιο διασκορπισμένα σημεία του οργανισμού. Το μυστικό μπορεί να εκφραστεί μέσα από μια ερώτηση: «Έχετε πλάνο βάσει του οποίου να μπορείτε να αδράξετε όλες αυτές τις καινοτομίες και να τις ενορχηστρώσετε;»
Net Week: Τι κάνει η Τoyota όσον αφορά την καινοτομία στην Πληροφορική;
Τom Koulopoulos: Τα θεμέλια είναι η ηγεσία και η κουλτούρα. Ωστόσο, από τη σκοπιά της Πληροφορικής, εταιρείες όπως η Toyota διαθέτουν ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης της καινοτομίας. Ουσιαστικά εντοπίζουν τις καινοτομίες σε απελπιστικά μεγάλο βαθμό λεπτομέρειας. Η Toyota υποστηρίζει ότι σε ένα οποιοδήποτε έτος, εξάγει περισσότερες από ένα εκατομμύριο καινοτομίες, τις οποίες μπορεί να τεκμηριώσει.
Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι: «Τεκμηριώνετε αυτές τις μεγάλες ιδέες που εξάγουν οι άνθρωποί σας;» Χωρίς την τεχνολογία, δεν μπορείτε να το κάνετε. Διαφορετικά δεν θα μπορέσετε ποτέ να τις συντονίσετε.
<‘here’>
<‘Σελίδα 2: Οι δεξιότητες Πληροφορικής των στελεχών στο μέλλον και οι πιο επιτυχημένες στρατηγικές για έναν CIO ώστε να καταστεί πιο σημαντικός για το business’>
Net Week: Κατά πόσο βλέπετε τις δεξιότητες Πληροφορικής να διεισδύουν σε στελέχη πέρα από την Πληροφορική τα επόμενα 5-10 χρόνια, και πόσο θα επηρεάσει μια τέτοια εξέλιξη τις λειτουργίες που σήμερα βρίσκονται στις διευθύνσεις ΙΤ;
Τom Koulopoulos: Το επιθυμητό επίπεδο θα έπρεπε να είναι σαφώς μεγαλύτερο, γιατί υπάρχει μεγάλη προοπτική αν πραγματοποιηθεί. Στην πραγματικότητα πάντως ακόμα, τα δύο επαγγέλματα είναι τελείως διαφορετικά.
Οι επαγγελματίες της Πληροφορικής ακόμα εστιάζουν στα τεχνολογικά θέματα και τα στελέχη του business διστάζουν να εμπλακούν περισσότερο, παρόλο που έχουν ήδη αναγκαστικά αναπτύξει κάποιες γνώσεις πάνω στην τεχνολογία. Βλέπω περισσότερους ανθρώπους του business να γνωρίζουν ολοένα και πιο πολλά για την τεχνολογία, παρότι ανθρώπους της τεχνολογίας να γνωρίζουν καλά το business. Και υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν και οι δύο κοινότητες για να γεφυρώσουν το χάσμα.
Πάντως, δεν πιστεύω ότι πρόκειται για αστοχία της κοινότητας της Πληροφορικής, αλλά της πλευράς του business. Εκτιμώ ότι οι άνθρωποι του business τείνουν να είναι υπερπροστατευτικοί και εγωκεντρικοί για όσα γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να τείνουν να μην αφήνουν πολλές ευκαιρίες σε άλλους να κατανοήσουν τις διαδικασίες. Έτσι, παρόλο που απομονώνουν το ΙΤ από τη γνώση, το εμπιστεύονται παράλληλα ότι θα καταφέρει να λύσει σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο στην πραγματικότητα, δεν μπορεί κανείς να λύσει προβλήματα αν δεν γνωρίζει πρώτα τη διαδικασία.
Αν πάρετε για παράδειγμα το κλασικό μοντέλο εκπαίδευσης πιλότων αεροπλάνων, θα δείτε ότι οι πιλότοι καταλαβαίνουν τις συμπεριφορές της μηχανικής την ώρα που πετάνε, και αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις ανάλογα με τις συνθήκες που λειτουργεί η μηχανή. Αν μιλήσετε όμως, με τους μηχανικούς που έφτιαξαν τη μηχανή, θα διαπιστώσετε ότι δεν γνωρίζουν απαραίτητα πώς να πετάνε.
Αυτό που εντοπίζεται στις καταστάσεις αυτές είναι ένας αμοιβαίος σεβασμός και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων που πετάνε και αυτών που συντηρούν, φτιάχνουν και λειτουργούν τη μηχανή. Μεταφέρετε τώρα το παραπάνω παράδειγμα στις επιχειρήσεις. Θα διαπιστώσετε ότι χρειάζονται πολλά παραπάνω.
Πιστεύω ότι αυτό που μπορεί να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση είναι η μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων και των δύο κοινοτήτων.
Net Week: Εστιάζοντας τώρα στο επίπεδο του Διευθύνοντος Συμβούλου ή του Διευθυντή Λειτουργιών, πόσο συχνή είναι η υψηλού βαθμού κατανόηση από πλευράς τους όσον αφορά στην Πληροφορική;
Τom Koulopoulos: Έχω εντυπωσιαστεί από το βαθμό που υψηλόβαθμα στελέχη γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τις τάσεις στην Πληροφορική, αν και δεν τις εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις τους.
Η σχέση μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου και του CIO μεταβαίνει σε μια πολύ θετική κατεύθυνση. Η εισαγωγή της θέσης του Γενικού Τεχνικού Διευθυντή (CTO), καθώς και η κατανομή εργασίας έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα σε αρκετές εταιρείες που τα εφάρμοσαν. Ενισχύω μια τέτοια μορφή οργάνωσης.
Net Week: Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες στρατηγικές για έναν CIO ώστε να καταστεί πιο σημαντικός για το business;
Τom Koulopoulos: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το γενικεύσουμε. Εκεί που βλέπω να δουλεύει, είναι όταν η συνεργασία μεταξύ CIO και CEO είναι στενή και με τον καιρό αναπτύσσεται μια προσωπική «χημεία» μεταξύ τους. Ένας άλλος λόγος για την επιτυχία είναι όταν ο CIO δαπανά χρόνο στον ίδιο κλάδο και κατανοεί τις πτυχές του ιδιαίτερα καλά.
<‘here’>
<‘Σελίδα 3: Οι απόψεις διακεκριμένω στελεχών Πληροφορικής για τη συμβολή της στην επιχειρησιακή καινοτομία’>
Λάβετε κι εσείς μέρος στο διάλογο του IT Directors Forum
Συνεχίζοντας το διάλογο που έχει ανοίξει το Συνέδριο των IT leaders για τη συμβολή της Πληροφορικής στην επιχειρησιακή καινοτομία, το netweek παρουσιάζει τις απόψεις διακεκριμένων στελεχών Πληροφορικής από γνωστές εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίοι σχολιάζουν τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας.
Λεωνίδας Φλωράκης, Διευθυντής Πληροφορικής, Τηλέτυπος Α.Ε. (Mega Channel), «Γιατί συζητάμε σήμερα για την επιχειρησιακή καινοτομία;»
Η καινοτομία στην επιχείρηση δεν είναι πολύ ή λίγο απαραίτητη. Είναι απλώς απαραίτητη. Πάντα ήταν και αποτελεί το θεμέλιο λίθο εκφοράς της επιχειρηματικότητας. Δεν υπάρχει νέο προϊόν/ υπηρεσία χωρίς καινοτομία.
Γιατί λοιπόν συζητάμε σήμερα γι’ αυτό; Γιατί αυτό που έχει αλλάξει στην εποχή μας είναι η συχνότητα. Παλαιότερα είχε κάποιος μία «καλή» ιδέα (πχ. Φορντ με την γραμμή παραγωγής) και αυτό ήταν ίσως ικανό να συντηρήσει το βαθμό επιχειρηματικότητας της εταιρείας επί μακρόν. Σήμερα απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και ταχεία προσαρμογή ή αντίδραση στον ανταγωνισμό που κατακλύζει την αγορά.
Οι λέξεις «συνέχεια» και «γρήγορα» υποδεικνύουν ως απαραίτητη τη χρήση Τεχνολογίας. Εδώ λοιπόν, εισέρχεται η Πληροφορική και προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη στην επιχειρησιακή καινοτομία. Πώς θα παίρνεις συνεχώς αποφάσεις αν δεν έχεις συνεχή πληροφόρηση; Πώς θα παίρνεις γρήγορα σωστές αποφάσεις αν δεν έχεις άμεση, σωστή και αξιόπιστη πληροφόρηση; Και πώς / πότε εντέλει θα υλοποιήσεις; Ο επιχειρηματικός οργανισμός καλείται να υλοποιήσει και να παραδώσει έγκαιρα στον Πελάτη το Προϊόν που θα είναι βέβαια καινοτόμο (αλλιώς δεν θα έχει λόγο ύπαρξης).
Η Καινοτομία είναι -εκ φύσεως- ανατρεπτική (αλλάζει τον τρόπο του επιχειρείν), ενώ η Τεχνολογία Πληροφορικής είναι προσαρμοστική (προσπαθεί να στηρίξει τη νέα διαδικασία).
Η Επιχειρησιακή Καινοτομία υπόσχεται, ενώ η Πληροφορική εκπληρώνει τις υποσχέσεις. Αντίστοιχα η Πληροφορική αποκτά λόγο ύπαρξης γιατί χωρίς την Καινοτομία θα τελμάτωνε η δουλειά της. Άρα είναι απαραίτητες η μία στην άλλη και κάθε μία ενισχύει την άλλη.
Γεώργιος Κιούσης, Διευθυντής Τεχνολογίας, Αττικές Διαδρομές, «Οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι καλύτερες»
Η αναγκαιότητα της επιχειρησιακής καινοτομίας στην Πληροφορική θεωρώ πως αποτελεί κομμάτι του γενικότερου puzzle της ευθυγράμμισης της Πληροφορικής με την εταιρική στρατηγική, στοχοθέτηση και κουλτούρα.
Πρέπει, πιστεύω, να έχουμε κατά νου ότι σε μια αγορά όπου:
- η εξωστρέφεια των περισσότερων επιχειρήσεων παραμένει χαμηλή,
- ο μέσος εταιρικός προϋπολογισμός για R&D και σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών υπολείπεται σημαντικά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών,
- πραγματικός και δημιουργικός ανταγωνισμός σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας ουσιαστικά δεν υφίσταται, τουλάχιστον με όρους διαφοροποίησης παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών,
- δεν ενθαρρύνονται κοινές δράσεις επιχειρήσεων και τεχνολογικών / ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλων «θερμοκοιτίδων» καινοτομίας,
- η Πληροφορική κατά βάση δεν αποτελεί σταθερό συμμετέχοντα στα executive boards και στα κέντρα χάραξης στρατηγικής και λήψης αποφάσεων, εξακολουθεί δε να θεωρείται εν πολλοίς κέντρο κόστους, οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι καλύτερες δυνατές για την ανάδειξη του ρόλου της Πληροφορικής ως πραγματικά καινοτομικής επιχειρησιακής δύναμης.
Τυπικός δείκτης επιβεβαίωσης των παραπάνω: οι υπηρεσίες υλοποίησης έργων εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού τζίρου της αγοράς Πληροφορικής, με το box moving να κατέχει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
<‘here’>