O Αντώνης Μονοκρούσος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Oracle Ελλάς / Cluster Manager Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, μιλά για την επικαιρότητα των νέων λύσεων της Oracle στην ελληνική αγορά.

netweek: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της στρατηγικής της Oracle στην Ελλάδα;

Αντώνης Μονοκρούσος: Η στρατηγική της Oracle στην Ελλάδα δε διαφοροποιείται από τη στρατηγική της εταιρείας διεθνώς. Μέσα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διαδρομή ως θυγατρική στην Ελλάδα, και παρουσία περίπου 25 ετών στην ελληνική αγορά, έχουμε την εμπειρία και το μέγεθος να μεταφέρουμε και να υποστηρίζουμε στην Ελλάδα όλο το εύρος των λύσεων και υπηρεσιών της Oracle.

Και αυτό είναι πλέον ιδιαίτερα ορατό στους εκατοντάδες πελάτες μας που χρησιμοποιούν πρακτικά το σύνολο των λύσεων της Oracle, ανάλογα με το χώρο που δραστηριοποιούνται. Kατά πλειοψηφία δε, οι λύσεις μας βρίσκονται και στηρίζουν την «καρδιά» των κρίσιμων επιχειρηματικών λειτουργιών αυτών των πελατών. Μεγάλη ευθύνη, που μας είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά ταυτόχρονα μας βρίσκει απόλυτα έτοιμους να την αναδεχθούμε.

Βλέποντας τη σημαντική και συνεχώς αυξανόμενη ετήσια επένδυση της εταιρείας σε Ερευνα και Ανάπτυξη, αλλά και σε στρατηγικές εξαγορές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι σαφές ότι ο στόχος της είναι η παροχή της καλύτερης τεχνολογίας σε κάθε επίπεδο του χαρτοφυλακίου της. Η Oracle διαθέτει ένα best-of-breed, ανοιχτό, πλήρες και υψηλής απόδοσης χαρτοφυλάκιο προϊόντων και λύσεων, η ανάπτυξη του οποίου εστιάζει πλέον στον από κοινού σχεδιασμό και τη συνεργασία του hardware και του software.

Αποδεικνύεται ότι, κάνοντας όλα τα διαφορετικά κομμάτια του λογισμικού και του εξοπλισμού να συνεργαστούν μεταξύ τους, επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση, χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη ευχρηστία, ασφάλεια και αξιοπιστία, οφέλη πολύ σημαντικά για οποιονδήποτε πελάτη ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου. Ποτέ στην ιστορία της Πληροφορικής μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τέτοια «συστέγαση» λύσεων στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού (τεχνολογίας και εφαρμογών) και των συστημάτων hardware. Και τα αποτελέσματα αλλάζουν το χώρο αυτό με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ευθύνη μας είναι και οι πελάτες μας στην Ελλάδα να επωφεληθούν άμεσα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό περιλαμβάνει δραστική μείωση κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας.

Είναι πραγματικά ευχάριστο να ακούμε από τους πελάτες μας  ότι «όταν επενδύσεις στην Oracle, επενδύεις στο μέλλον».

Τα engineered systems -όπως τα Exadata, Exalogic, Exalytics, Big Data Appliance, κ.λπ., φέρνουν σημαντικές αλλαγές στη λογική της επιχειρηματικής Πληροφορικής. Το hardware προσφέρει μια πλειάδα διαφορετικών δυνατοτήτων για συγκεκριμένους όγκους εργασίας, ενώ το λογισμικό σχεδιάζεται έτσι ώστε να βελτιστοποιεί το πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες του hardware. Το πολύ σημαντικό είναι ότι οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να τρέξει πάνω σε αυτά τα συστήματα. Δεν απαιτείται αλλαγή των εφαρμογών. Αντίθετα, ως έχουν, μπορούν να τρέξουν 5-30 φορές ταχύτερα, απαιτώντας 5-10 φορές λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, απλοποιώντας ταυτόχρονα και το footprint του data centre.

Βασίζοντας δε, τα προϊόντα και τις λύσεις σε ανοιχτά πρότυπα, ο πελάτης δεν αισθάνεται εγκλωβισμένος. Αντίθετα, έχει πάντα την επιλογή να κάνει εκείνο το συνδυασμό τεχνολογιών και λύσεων που ταιριάζουν στις επιχειρηματικές του ανάγκες, τώρα αλλά και με πρόβλεψη για τη μελλοντική του ανάπτυξη. Του δίνονται οι δυνατότητες της διαλειτουργικότητας και της διασυνδεσιμότητας, ενώ οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές του μπορούν να βρίσκονται on premise ή σε κάποιο ιδιωτικό, δημόσιο ή υβριδικό cloud.

netweek: Πόσο έτοιμοι πιστεύετε ότι είναι οι οργανισμοί στην Ελλάδα για το cloud;

Αντώνης Μονοκρούσος: Μπορεί το cloud να είναι μια έννοια που συζητείται πολύ τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογίες όμως που το υποστηρίζουν είναι για την Oracle παλιά υπόθεση, και έχουν ωριμάσει με το πέρασμα του χρόνου. Εχοντας κάνει συστηματική προσπάθεια με τους πελάτες μας στην Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιούν στο βέλτιστο τις τεχνολογίες της Oracle, πιστεύουμε ότι είναι πιο έτοιμοι από ποτέ, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να υιοθετήσουν το cloud ως λογική και να επωφεληθούν από τα πολυάριθμα χαρακτηριστικά του.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή βέβαια όταν μιλάμε για δημόσια clouds, αφού ο πελάτης πρέπει να αισθάνεται σίγουρος για την ασφάλεια των δεδομένων του, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το cloud σε όλα τα επίπεδα -και όχι μόνο στις εφαρμογές. Κι αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί επιπλέον το δημόσιο cloud της Oracle από τα υπόλοιπα: ύψιστη ασφάλεια και κάλυψη όλων των επιπέδων τεχνολογίας.