Στα 47,7 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της ΕΥ, «M&A Barometer 2016: Central and Southeast Europe», η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία). Με βάση τον αριθμό των Σ&Ε κατά το 2016, η μεγαλύτερη δραστηριότητα καταγράφηκε για ακόμη μία χρονιά στον τομέα της Πληροφορικής (189 συμφωνίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου), η μεταποίηση (148 συμφωνίες – 13%) και η παροχή υπηρεσιών (104 συμφωνίες – 9%).
Στην Ελλάδα το 2016 πραγματοποιήθηκαν 33 συμφωνίες Σ&Ε, έναντι 28 το 2015 και 22 το 2014. Ωστόσο, η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμφωνιών στα 1,27 δισ. δολάρια ήταν αισθητά μειωμένη έναντι του 2015 (1,77 δις δολάρια) και οριακά έναντι του 2014 (1,33 δις δολάρια). Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, οι 14 ήταν ενδοσυνοριακές, οι 12 προήλθαν από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και επτά συναλλαγές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Καμία από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Οι κλάδοι με την εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε στη χώρα μας ήταν τα κτηματομεσιτικά (real estate), η ενέργεια και οι εξορύξεις.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρόμετρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η αύξηση του αριθμού των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα είναι θετική, ωστόσο η πτώση της συνολικής αξίας των συμφωνιών προκαλεί ανησυχία. Ειδικότερα, η χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων από το εξωτερικό πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς αντανακλά ενδεχομένως τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».