Ο αγώνας του IT σε έναν κόσμο πάμπολλων επιχειρηματικών επιλογών, δημιουργεί νέες εξελίξεις και δυνατότητες, όπως τονίζει η τελευταία εξειδικευμένη έρευνα της Gartner.

Πηγή: Gartner Executive Programs, Απόδοση: Χριστίνα Ροζάκη / [email protected] 

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο: η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, οι επιχειρήσεις αλλάζουν τις στρατηγικές τους από μείωση κόστους σε αύξηση παραγωγικότητας, και οι τεχνολογίες μεταμορφώνονται από «βαριές» λύσεις, σε «ανάλαφρες» υπηρεσίες. Επιπλέον, οι CIOs, από διαχειριστές πόρων, αναδεικνύονται σε υπεύθυνους managers. Η νέα, executive έρευνα της Gartner απαντά στο ερώτημα του ποιες είναι οι νέες στρατηγικές του CIO και του πώς αντιμετωπίζουν τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις του ΙΤ. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 CIOs από όλο τον κόσμο.

Η μεταμόρφωση του IT σε στρατηγικό συνεργάτη
Πριν από δέκα χρόνια, το διαδίκτυο δημιούργησε τεράστιες αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, εισάγοντας νέους επαγγελματικούς κλάδους και ηγέτες, μεταμορφώνοντας εν τέλει το σύγχρονο καταναλωτικό και επιχειρηματικό τοπίο.

Σήμερα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια πολυεπίπεδη φάση αλλαγής: από την ύφεση στην ανάκαμψη, από την αποδοτικότητα στην παραγωγικότητα, και από ιδιόκτητες σε κοινωνικές τεχνολογίες. Οι αλλαγές που θα συνοδέψουν κάθε μετάβαση θα επηρεάσουν διαφορετικά κάθε οργανισμό, αλλά η μία σταθερά θα είναι η αυξημένη αξία των έγκαιρων και ενημερωμένων αποφάσεων και πράξεων.

Για το άμεσο μέλλον, οι επιχειρηματικές προσδοκίες -όσο και οι στρατηγικές των CIOs- δείχνουν σταθερές, με μια συνεχή έμφαση στη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών, στην ανάλυση, και στη μείωση του κόστους. Παράλληλα, όμως, οι επιχειρηματικές προσδοκίες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην καλύτερη απόδοση και στα καλύτερα αποτελέσματα που στηρίζονται στην επιχειρηματική και την ΙΤ παραγωγικότητα. Η διαφορά μπορεί να μοιάζει μικρή, αλλά αλλάζει κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο οι CIOs ηγούνται του ΙΤ.

Εν έτει 2013
Οι CIOs προβλέπουν ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον για το ΙΤ μέχρι το 2013 – ένα που θα στηρίζεται στην καινοτομία, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την πελατειακή αύξηση. Πολλοί CIOs είχαν παρόμοιες φιλοδοξίες στο παρελθόν, αλλά οι σύγχρονες οικονομικές, στρατηγικές και τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν τη μετατροπή της φιλοδοξίας τους σε πράξη.

Αυτές οι αλλαγές αποτελούν τα θεμέλια της ατζέντας των CIOs για το 2010, η οποία και καλύπτει τρεις βασικούς παράγοντες:
• Οι οικονομικές αλλαγές προβιβάζουν την παραγωγικότητα, αντί για τις καλύτερες αποδόσεις στα κόστη
• Οι νέες επιχειρηματικές στρατηγικές προτιμούν λύσεις που στηρίζονται στη συνεργασία και την καινοτομία
• Η ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το virtualization, το cloud computing και το Web 2.0 δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον ΙΤ.

Κάθε σημείο από τα παραπάνω, συνεπάγεται νέες ευκαιρίες και προκλήσεις τόσο για την εταιρεία, όσο και για τον CIO. Το πώς ο CIO θα ηγηθεί κατά τη διάρκεια του έτους είναι θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς, περισσότεροι από τους μισούς CIOs που συμμετείχαν στην έρευνα της Gartner, πιστεύουν ότι οι οργανισμοί ΙΤ θα αλλάζουν, καθώς συνέρχεται η επιχείρηση. Δεν θα αλλάξουν εν μια νυκτί, ωστόσο.

Προκειμένου να ηγηθούν της αλλαγής, οι CIOs θα πρέπει πρώτα να δομήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν και, επίσης, θα χρειαστεί να καθοδηγήσουν το ΙΤ σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες της εταιρείας τους.

Παρόλο που κάθε επιχείρηση θα αλλάξει -σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετική ταχύτητα-, κάθε CIO πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα, να δημιουργήσει νέες ικανότητες και να χρησιμοποιήσει την ανάκαμψη για να αλλάξει τις δομές του τμήματος ΙΤ.


Η παραγωγικότητα σε πρώτη θέση
Σχεδόν κάθε CIO που κατάφερε να επιβιώσει κατά τη διάρκεια των δύσκολων προηγούμενων μηνών, είναι πιθανότερο ότι το κατάφερε με το να μειώσει τα κόστη και να φέρει καλύτερη αποδοτικότητα του ΙΤ. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί για το υπόλοιπο του έτους, ωστόσο, θα χρειαστεί να δώσουν έμφαση σε ακόμη περισσότερα ζητήματα πέραν της μείωσης κόστους.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επικεντρώνονται πλέον στην παραγωγικότητα. Χωρίς αυξήσεις στην παραγωγικότητα, κάθε επιχείρηση θα δυσκολευτεί να κάνει σωστές κινήσεις, όσο αλλάζει το οικονομικό τοπίο. Οι CIOs θα ανακαλύψουν ότι οι πόροι ΙΤ θα είναι δεσμευμένοι στην υποστήριξη των «χθεσινών» λειτουργιών, αντί να απελευθερωθούν για να δημιουργήσουν λύσεις και υπηρεσίες για το σήμερα – αμφότερα απαραίτητα για να επανατοποθετήσουν το ΙΤ στο νέο επιχειρηματικό του ρόλο.

Συνεργασία και καινοτομία
Τα κέρδη της παραγωγικότητας θα έλθουν από λύσεις καινοτομίας και συνεργασίας που εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες υπηρεσιών και κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των virtualization, cloud computing και Web 2.0. Ολα αυτά αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές τεχνολογίες για τον CIO. Η εκμετάλλευση αυτών παρέχει πόρους για να καθορίσουν, να εντοπίσουν, να δημιουργήσουν και να μεταφέρουν πληροφορίες – όπως και λύσεις διαδικασιών που θα ανασχεδιάσουν το ΙΤ και θα το προετοιμάσουν για το μελλοντικό του ρόλο.

Το ΙΤ στο μέλλον
Κάθε μετάβαση χρειάζεται ηγεσία. Κάθε ηγέτης, όμως, μεταμορφώνεται κατά τη μετάβαση. Επομένως, παρόλο που ο ρόλος του CIO σε μια επιχείρηση παραμένει ακλόνητος σε θέματα ΙΤ, σήμερα, ο μοντέρνος CIO είναι αυτός που εξελίσσει τις ικανότητες του ΙΤ, βελτιώνει τις επιχειρηματικές σχέσεις και αυξάνει τις προσδοκίες. Ο CIO καθορίζει τα αποτελέσματα του παρόντος και τις ευκαιρίες του μέλλοντος, με το να αυξάνει τις ικανότητες που προσφέρει το ΙΤ. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, οι CIOs θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη μετάβαση του ΙΤ από τη διαχείριση πόρων, στη διαχείριση για αποτελέσματα.

Παρόλο που στο παρελθόν οι CIOs αντιμετώπιζαν τεχνολογικά, στρατηγικά και οικονομικά εμπόδια, από σήμερα και στο άμεσο μέλλον αυτά θα ακυρωθούν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να οδηγήσουν το ΙΤ σε ένα νέο μέλλον.

Η δική σας μετάβαση
Οι οικονομικές, στρατηγικές και τεχνικές μεταβολές που ανέδειξε μέσα από την έρευνά της η Gartner, δείχνουν ότι θα έρθουν πολλές αλλαγές για πολλές εταιρείες και σε πολλές χρονικές φάσεις στα επόμενα χρόνια.

Περισσότερο από ποτέ, οι CIOs θα αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές μέσα από το πλαίσιο που οι ίδιοι θα δημιουργήσουν, το δικό τους χρονοδιάγραμμα και τους δικούς τους όρους. Επομένως, για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, οι CIOs πρέπει να δημιουργούν sur mesure αλλαγές και να αποφύγουν τις στάνταρ συνταγές ή στρατηγικές. Οι αλλαγές που θα κατακτήσουν, θα καθορίσουν την ικανότητά τους να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο του ΙΤ και της συμβολής του σε μια εταιρεία – κάνοντας τα επόμενα βήματά τους ιδιαίτερα σημαντικά για σπουδαίες αλλαγές.