Η Microsoft Corp. γνωστοποίησε την Ημέρα για την Προστασία των Καταναλωτών στο Διαδίκτυο, για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υψηλά κρούσματα πειρατείας.

Σύμφωνα με την 7η ετήσια μελέτη της BSA/IDC, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό πειρατείας της περιοχής ανέρχεται στο 64%, το υψηλότερο ποσοστό που σημειώνεται παγκοσμίως. Σκοπός της Ημέρας για την Προστασία των Καταναλωτών στο Διαδίκτυο είναι η ενημέρωση των καταναλωτών και η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πειρατικού λογισμικού στο διαδίκτυο. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το 60% των ιστοσελίδων του διαδικτύου που προσφέρουν πειρατικό λογισμικό ή εργαλεία απόκτησης αυτού, περιλαμβάνουν ποικίλες απειλές ασφαλείας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα λειτουργικά συστήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη για την πειρατεία της BSA/IDC, το 43% όλων των υπολογιστών παγκοσμίως χρησιμοποιούν πειρατικό ή μη αδειοδοτημένο λογισμικό, το οποίο αντιστοιχεί στην εμπορική αξία των 51.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Στην Ελλάδα η πειρατεία ανέρχεται στο 58%, ενώ εκτιμάται ότι έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 1000 θέσεων εργασίας και πάνω από 40 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο φόρων.  
Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει λάβει περισσότερες από 280.000 καταγγελίες από καταναλωτές που εν αγνοία τους απέκτησαν πειρατικό λογισμικό.