Ενας στους δέκα Βρετανούς πιστεύει ότι ο Steve Jobs είναι συνδικαλιστής εργατικού σωματείου...

Το παραπάνω, και άλλα εξίσου χαριτωμένα συμπεράσματα, προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Lewis PR προκειμένου να αποτιμήσει το επίπεδο της εθνικής γνώσης της Βρετανίας στον τομέα της τεχνολογίας. Ενα επιπρόσθετο 20% παραδέχθηκε ότι δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Steve Jobs και ένας στους 20 πιστεύει ότι (ο ιδρυτής της Apple) κερδίζει τα προς το ζην ως ποδοσφαιριστής της Β’ Εθνικής(!).

Το 25% των ερωτηθέντων δεν αναγνώρισε επίσης τον Sir Tim Berners-Lee ως ιδρυτή του Internet. Το 9% πιστεύει ότι ήταν ο επικεφαλής του MI5. Το 6% πιστεύει ότι είναι εξερευνητής της Αρκτικής και ένα 5% θεωρεί ότι ήταν ο πρώτος βρετανός αστροναύτης που επισκέφτηκε το διάστημα.

Μεταξύ των μονόφθαλμων βασιλεύει το… Facebook
Εκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι, παρά την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, το 11% των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να ονομάσει ένα τέτοιο website. Μεταξύ εκείνων που αναφέρθηκαν, το Facebook είναι μακράν το πιο αναγνωρίσιμο. Αναφέρθηκε από το 72% των ερωτηθέντων, ενώ το αμέσως επόμενο στη σειρά είναι το Twitter, με ποσοστό αναγνώρισης μόλις 12%.

Η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν 1.000 άτομα, κατέδειξε ακόμα ότι το 6% των Βρετανών νομίζουν ότι το VHD – Virtual Hard Disk – είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, ενώ το 4% θεωρούν ότι το phishing είναι μέθοδος ψαρέματος που χρησιμοποιούν οι Εσκιμώοι. Ενας στους 20 πιστεύει ότι το ακρωνύμιο SaaS (Software as a Service) σημαίνει Special Aviation and Army Squadron, ενώ το 6% πιστεύει ότι πρόκειται για μουσικό συγκρότημα της δεκαετίας του ’80.

Τέλος, αν και το 88% αναγνωρίζει τον Bill Gates ως ιδρυτή της Microsoft, το 3% πιστεύει ότι είναι αμερικανός κωμικός και το 2% τον αναφέρει ως έναν από τους μεγάλους ληστές των σιδηροδρόμων.

Η τεχνολογία και το Internet διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας αλλά προκαλεί μεγάλη έκπληξη το πόσο λίγα γνωρίζουμε σχετικά με κάποια από τα βασικά στοιχεία, πρόσωπα, έννοιες και εξοπλισμό. Αν και πολλοί άνθρωποι γνώριζαν τις σωστές απαντήσεις, μια σημαντική μειοψηφία δεν είχε ιδέα.

Παρατηρείται ένα ψηφιακό χάσμα μεταξύ εκείνων που κατανοούν τη σημασία της τεχνολογίας και εκείνων που είτε δεν ενδιαφέρονται για αυτήν, είτε τη φοβούνται. Αυτό υπαγορεύει την ανάγκη για όλους όσοι εμπλέκονται στην αγορά να μιλήσουν για την τεχνολογία και τα οφέλη που αυτή επιφέρει με τρόπο σύντομο, εύληπτο και ξεκάθαρο. Η Lewis PR καταλήγει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η τεχνική ορολογία η οποία αποτρέπει πολύ κόσμο από το να αναπτύξει ενδιαφέρον για την τεχνολογία.

Η Ελλάδα σε ψηφιακή «επιτήρηση»
Αν, βέβαια, οι Βρετανοί αγνοούν τι εστί VHD, οι Ελληνες αγνοούμε τι εστί.. πληκτρολόγιο. Ας θυμηθούμε τα στοιχεία που δημοποίησε πρόσφατα το Παρατηρητήριο για την Κονωνία της Πληροφορίας, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 18,2% των ελλήνων πολιτών διαθέτουν ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση του Διαδικτύου, συγκριτικά με το 31% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών μελών της ΕΕ. Τουλάχιστον, σημειώνουμε βελτίωση σε σχέση με το τι ισχύε 3 χρόνια πριν.