Οπως επισημαίνει και ο Ηλίας Πετρόπουλος, λαογράφος των περιφερειακών και συγγραφέας του Εγχειριδίου του Καλού Κλέφτη, το αρχαιότερο επάγγελμα είναι, στην πραγματικότητα, αυτό του κλέφτη. Η απατεωνιά και η κλεψιά είναι από τις πρώτες τάσεις που εκδηλώνει το ανθρώπινο είδος όταν βρίσκεται μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Κάθε νέα εκδοχή κοινωνικού συνόλου αναδεικνύει αναπόφευκτα τους δικούς της απατεώνες και παραβάτες. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα. Εκεί, μάλιστα, η έννοια του εγκλήματος αποκτά διπλή υπόσταση. Από τη μια, τα εγκλήματα του κυβερνοχώρου και, από την άλλη, τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο φυσικό κόσμο.

Η έννοια του κλέφτη δεν είναι βέβαια ολοκληρωμένη αν δεν υπάρχει και ένας αστυνομικός να τον κυνηγάει. Ετσι λοιπόν και οι παραβάτες των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων αναγκάζουν την αστυνομία να κάνει αισθητή την ηλεκτρονική της παρουσία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εθνική υπηρεσία βελτίωσης της αστυνόμευσης (National Policing Improvement Agency) ανακοίνωσε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης των αστυνομικών και τη διδασκαλία τρόπων εντοπισμού υπόπτων μέσα σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα «κυκλώματα» του διαδικτύου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μεθόδους άντλησης στοιχείων από το hardware -συμπεριλαμβανομένων των Η/Υ, των κινητών τηλεφώνων και του CCTV.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση αδικημάτων που προκύπτουν μέσα στα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, η αυστραλιανή αστυνομία είναι η πρώτη που έκανε ντου στα κοινωνικά δίκτυα.

Το περιστατικό αφορούσε άτομο που παρενοχλούσε την πρώην του στο facebook. Στο σημείο έσπευσε ο αστυνομικός Στιούαρτ Γουάλτον, ο οποίος έφτιαξε ένα βίντεο με τον ίδιο να διαβάζει την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα προς τον κατηγορούμενο και το ανάρτησε στη σελίδα του τελευταίου στο facebook (το οποίο μπορείτε να δείτε στο YouTube, με τον τίτλο: Intervention Order served via Facebook). Απώτερος στόχος της αυστραλιανής αστυνομίας είναι ο παραδειγματισμός του (ηλεκτρονικού) κοινωνικού συνόλου.

Λέτε να δούμε σύντομα και κρατητήριο στο facebook, όπου η αστυνομία θα μαντρώνει τα «κακά παιδιά»;