Μία εταιρεία αποτελούν από την 1η Ιανουαρίου 2009 η Wind Ελλάς και η Tellas μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων και η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των δύο εταιρειών

Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2010. Συζητώντας με τον Νικόλαο Κωσταρά, Γενικό Διευθυντή του IT τμήματος της Wind Ελλάς, εκτός από την εξέλιξη και τους στόχους του έργου, ανακαλύψαμε και ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τις επενδύσεις σε τεχνολογία Πληροφορικής.

Netweek: Πότε ξεκίνησε το έργο της ενοποίησης των δύο πληροφοριακών συστημάτων και ποιες είναι οι φάσεις εξέλιξης μέχρι το τελικό αποτέλεσμα;
Νικόλαος Κωσταράς:
Οι συζητήσεις για την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2008, με πρώτο στόχο την ενοποίηση των ERP συστημάτων. Η πρώτη φάση του έργου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου του 2009, χωρίς περιθώρια αναβολής και ήταν πολύ κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία των δύο εταιρειών.

Συνέβη και οι δύο εταιρείες να χρησιμοποιούν το σύστημα του ίδιου προμηθευτή, της SAP, γεγονός που διευκόλυνε την προσπάθειά μας, η οποία εστίασε κυρίως στην ένταξη των διαφορετικών διαδικασιών που χρησιμοποιούσαν τα τμήματα της Tellas στο δικό μας ERP. Παράλληλα, με το ξεκίνημα αυτού του έργου, άρχισαν και οι συζητήσεις για τις επόμενες φάσεις της ενοποίησης, οι οποίες ήταν τρεις.

Η πρώτη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσε τη διασύνδεση των συστημάτων και τη διαμόρφωση του συστήματος POS, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί στα καταστήματα και τα προϊόντα της Tellas. Η επόμενη φάση θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και είναι η μεγαλύτερη και δυσκολότερη. Στη φάση αυτή αλλάζουμε το σύστημα έκδοσης λογαριασμών, το data warehouse, το fraud, το σύστημα εξυπηρέτησης πελατών και το σύστημα διαχείρισης παραγγελιών.

Η τελευταία φάση θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2010 και αφορά το σύστημα ενεργοποίησης στο δίκτυο. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι όταν ξεκινούσαμε αυτό το έργο, πρόκληση δεν ήταν μόνο η ενοποίηση των δύο πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και η ενοποίηση των δύο τμημάτων Πληροφορικής. Μάλιστα, η πρόκληση για το management ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η Πληροφορική ήταν η πρώτη διεύθυνση που θα προχωρούσε σε διαδικασία συγχώνευσης.

Και όπως καταλαβαίνετε η διαχείριση ανθρώπων είναι πολύ δυσκολότερη από τη διαχείριση συστημάτων. Οπότε για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να επικοινωνήσουμε σε όλα τα επίπεδα με τους συναδέλφους της Tellas και να αναγνωρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις διαδικασίες της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

Να υπενθυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια είχαμε προχωρήσει σε συγχώνευση με την Q και τα πράγματα ήταν πολύ ευκολότερα, γιατί οι διαδικασίες των δύο εταιρειών ήταν σε μεγάλο ποσοστό κοινές.

Netweek: Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα αυτών των διαφορών;
Νικόλαος Κωσταράς:
Ολες σχεδόν οι διαδικασίες της Tellas ήταν διαφορετικές, οι προμήθειες, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προϊόντων, η εξυπηρέτηση πελατών. Με εξαίρεση το SAP, και τα συστήματα των δύο εταιρειών ήταν όλα διαφορετικά. Για παράδειγμα, στην κινητή τηλεφωνία έχουμε συνηθίσει να πατάμε ένα κουμπί και ο συνδρομητής να είναι ενεργοποιημένος.

Στη σταθερή και το Internet δεν είναι το ίδιο γιατί εμπλέκονται αρκετές διαδικασίες που δεν είναι άμεσα ελεγχόμενες από εμάς. Η συγχώνευση των δύο συστημάτων είναι μια πρόκληση σε επίπεδο διαδικασιών και πιστεύω ότι το σύστημα που θα προκύψει θα πρέπει να είναι στην περιοχή της χρυσής τομής.


Netweek: Τα συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της Tellas έχουν απορροφηθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Wind;
Νικόλαος Κωσταράς:
Πλέον, υπάρχει μια ομάδα Πληροφορικής, η οποία έχει αναλάβει τους ρόλους της. Οσον αφορά τα συστήματα της Tellas, κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως ως πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία.

Ως εκ τούτου κάποιοι συνάδελφοι παραμένουν στο χώρο στέγασης αυτών των συστημάτων για να φροντίζουν τη σωστή λειτουργία τους. Ωστόσο, θεωρώ ότι μέχρι το 2010, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ενοποίησης, όλη η ομάδα της διεύθυνσης Πληροφορικής θα είναι συστεγασμένη.

Netweek: Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα συστήματα της Tellas;
Νικόλαος Κωσταράς:
Κάποια εξ’ αυτών θα παραμείνουν ζωντανά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητα, κάποια άλλα ίσως αξιοποιηθούν για το έργο της ενοποίησης, ενώ τα περισσότερα αναμένεται να καταργηθούν.

Netweek: Το έργο που υλοποιείτε βασίζεται σε λύσεις που είναι διαθέσιμες στην αγορά ή δημιουργείτε και customize λύσεις για να καλύψετε τις ανάγκες σας;
Νικόλαος Κωσταράς:
Εμείς ως πολιτική στη διεύθυνση πριν κάποια χρόνια επιλέξαμε την προμήθεια εξελιγμένων τεχνολογικά συστημάτων για τον κάθε τομέα λειτουργίας μας. Δεν έχουμε in house developed συστήματα και επομένως δεν έχουμε τους μηχανικούς που θα μπορούσαν να εργαστούν σε ένα low level customization. Πάνω σε αυτά τα συστήματα θα μεταφέρουμε όλες τις λειτουργίες της Tellas και άρα θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που αυτά τα συστήματα μας δίνουν.

Τα κομμάτια αυτού του παζλ συνδέονται με ένα middleware, ώστε να αποφεύγουμε το duplication. Επομένως, ο δικός μας ρόλος έχει να κάνει κυρίως με τη δημιουργία scripts που αξιοποιούν τις λειτουργίες των συστημάτων μας και μόνο αν προκύψει σημαντική ανάγκη θα αναζητήσουμε λύση σε low level customization.

Netweek: Πόσα άτομα απαρτίζουν το τμήμα Πληροφορικής της Wind Ελλάς;
Νικόλαος Κωσταράς:
Συνολικά είμαστε 180 άτομα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων που ενσωματώθηκαν από την Q και την Tellas. Από τη συνολική δύναμη, περίπου 80 άτομα είναι standby για να υποστηρίζουν τα 80 περίπου διαφορετικά συστήματα που ανήκουν στην ευθύνη της διεύθυνσης Πληροφορικής.

Netweek: Η ερώτηση μου δεν προάγει τις προσπάθειες αντιμετώπιση της ανεργίας, ωστόσο εκφράζει μια πραγματικότητα. Η τεχνολογία μας προσφέρει εργαλεία, τα οποία αφενός βελτιώνουν τη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά επιπλέον δημιουργούν αυτοματισμούς που επιτρέπουν οι ίδιες εργασίες να γίνονται με λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό. Θα συμβεί το ίδιο και με τη δική σας εταιρεία;
Νικόλαος Κωσταράς:
Είμαι στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας από το 1992, έχοντας ξεκινήσει από τη Vodafone. Τότε, το τοπίο ήταν ακόμα θολό σχετικά με την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότεροι θεωρούσαμε ότι τα πράγματα θα ήταν σχετικά απλά και η υλοποίηση των υπηρεσιών θα ήταν αυτοματοποιημένη. Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η πολυπλοκότητα συνεχώς αυξάνεται όσον αφορά το σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών. Επομένως, υπάρχει αυτοματοποίηση συστημάτων που βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά είναι τόσα τα νέα πράγματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση, ώστε συνήθως χρειαζόμαστε επιπλέον δυναμικό και όχι λιγότερο.

Θα φέρω σαν παράδειγμα το ERP της SAP, το οποίο εγκαταστήσαμε από τους πρώτους στην ελληνική αγορά. Το σύστημα αυτό δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Πρόσφατα, το ενισχύσαμε με τη λύση business warehouse και τώρα ανεβάζουμε το collection management. Ο προμηθευτής μας προτείνει συνεχώς νέα προϊόντα, τα οποία εξυπηρετούν το business και εμείς καλούμαστε να υλοποιήσουμε και να υποστηρίξουμε. Αλλωστε αυτός πιστεύω ότι είναι και ο βασικός ρόλος του τμήματος Πληροφορικής πλέον σε κάθε εταιρεία. Θα πρέπει το τμήμα Πληροφορικής να λειτουργεί ως driver. Να βλέπει νέα προϊόντα, να τα προτείνει στο business και με αυτό τον τρόπο να κάνει την εταιρεία πιο δυνατή στο περιβάλλον του έντονου ανταγωνισμού.


Netweek: Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι στόχοι αυτού του έργου, του οποίου η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ;
Νικόλαος Κωσταράς:
Ο σημαντικότερος στόχος είναι η δημιουργία μιας μοναδικής εικόνας του κάθε πελάτη και αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο στόχος που θα προσθέσει τη μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία. Οταν γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά του πελάτη, τα προϊόντα που επιλέγει, τη συμπεριφορά του σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, τότε μπορείς να προβλέψεις, να προλάβεις και να προτείνεις.

Μόνο από τη στιγμή που η εταιρεία έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο γνώσης του πελάτη, μπορεί να μιλά ουσιαστικά για customer experience και έχει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή που δεν έχει φτάσει σε αυτό επίπεδο. Πρόσφατα, μιλώντας με κάποια εταιρεία συμβούλων, διαπιστώσαμε ότι είναι ελάχιστες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο.

Netweek: Μια επένδυση σε τεχνολογία έχει σύμφωνα με τους προμηθευτές δύο οφέλη για τις εταιρείες. Το ένα είναι η βελτίωση των λειτουργιών και το δεύτερο είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους. Ωστόσο, από όσα μου έχετε πει μέχρι τώρα διαπιστώνω ότι η δική σας επένδυση θα έχει οφέλη κυρίως στον πρώτο τομέα. Είναι αυτό αποδεκτό;
Νικόλαος Κωσταράς:
Οταν το έργο ολοκληρωθεί το ένα από τα δύο περιβάλλοντα θα σταματήσει να λειτουργεί, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα όφελος όσον αφορά το κόστος συντήρησης. Ωστόσο, το νούμερο αυτό εξισορροπείται από τις επενδύσεις που θα γίνουν για τη λειτουργία και συντήρηση των νέων συστημάτων, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένους τομείς, όπως το storage για παράδειγμα, το κόστος να είναι και υψηλότερο.

Οπως ήδη ανέφερα, το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί ένα σημαντικό λειτουργικό έξοδο, θα παραμείνει στα προ ενοποίησης μεγέθη. Επομένως, πρόκειται για μια επένδυση που το βασικό της όφελος είναι η βελτίωση της λειτουργίας της Wind Ελλάς και άρα η ενδυνάμωσή της στο πεδίο του ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμα αυτό είναι αποδεκτό από την εταιρεία και βάσει αυτών των στόχων ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το συγκεκριμένο έργο.

Netweek: Από τις τεχνολογίες που ακούγονται τον τελευταίο καιρό με ποιες φλερτάρετε περισσότερο;
Νικόλαος Κωσταράς:
Κάθε διεύθυνση Πληροφορικής με επαρκή προϋπολογισμό πρέπει να κοιτάει όλες τις νέες λύσεις και να τις αξιολογεί. Εμείς στο πλαίσιο του ομίλου Orascom κοιτάμε τις νέες τεχνολογίες συνολικά και στις συναντήσεις που κάνουμε ανταλλάσσουμε απόψεις σχετικά με τη χάραξη πολιτικής. Σε αυτή τη φάση το virtualization είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και ήδη έχουμε αρχίσει να επενδύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Περίπου 80 μικροί servers θα γίνουν consolidate σε ένα σύστημα. Επίσης, κοιτάμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το open source. Κάποια μικρά μας συστήματα είναι ήδη σε λειτουργία πάνω σε open source πλατφόρμες.

Netweek: Η λέξη outsourcing σας κινεί το ενδιαφέρον; 
Νικόλαος Κωσταράς:
Εχουμε κάνει outsourcing την υποστήριξη όλων των προσωπικών υπολογιστών, δηλαδή περίπου 3300 υπολογιστών. Επίσης, έχουμε κάνει outsourcing τη δικτυακή υποδομή μας, την υποστήριξη του ERP και δεν σταματάμε να σκεφτόμαστε επιλογές. Πιστεύω ότι ένα σωστό outsourcing προϋποθέτει ότι το IT department έχει ορίσει KPIs και επομένως γνωρίζει τι περιμένει από τον πάροχο των υπηρεσιών. Για μένα outsourcing σημαίνει μια πρόταση που θα δώσει στην εταιρεία περισσότερη ποιότητα, μεγαλύτερη ευελιξία και θα μειώσει το κόστος λειτουργίας της. Επομένως, κάθε φορά που βρίσκουμε ένα τέτοιο πακέτο μας ενδιαφέρει.