Καλώς ήρθατε στη γενιά του cloud computing. Μπορεί να μη το έχετε συνειδητοποιήσει ότι ανήκετε σε αυτήν, αλλά τα δεδομένα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αν χρησιμοποιείτε email, διαθέτετε blog, έχετε καταχωρήσει τις φωτογραφίες σας online ή έχετε αναζητήσει πληροφορίες στο διαδίκτυο, τότε είστε μέλος μιας νέας εποχής στον κλάδο της Πληροφορικής. Αν όλα τα παραπάνω σας ακούγονται περίεργα, δεν χρειάζεται να φοβάστε, βρισκόμαστε στην κρίσιμη καμπή, όπου κάθε φοιτητής, καταναλωτής, εργαζόμενος και επιχείρηση μπορούν να γίνουν μέλη αυτής της νέας εποχής.

Οπως στην τέχνη, τη μουσική και τον πολιτισμό, ο κόσμος της τεχνολογίας διαθέτει τάσεις και στάδια. Ο όρος «cloud computing» στην ουσία σημαίνει πληροφορία που είναι διαθέσιμη παντού, μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο, τα οποία θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αφορά τους ίδιους τους ανθρώπους.

Υπολογιστές και επικοινωνία
Το διαδίκτυο είναι εδώ και αρκετό καιρό στο προσκήνιο. Εχουμε συνηθίσει πια το πόσο εύκολα μια απλή αναζήτηση μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέα μέρη, επαφές, μουσική αλλά και σημαντική πληροφόρηση. Στην πορεία της εξέλιξής μας και στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε πράγματα, αρχίσαμε να συναναστρεφόμαστε μεταξύ μας και να πραγματοποιούμε συζητήσεις, συχνά με ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πιο ουσιαστικά, ανακαλύψαμε ότι αυτού του είδους η δικτύωση με άλλους ανθρώπους, είναι περισσότερο συναρπαστική, παρά απλά χρήσιμη. Είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά πλάσματα και έχουμε ανάγκη να συναναστρεφόμαστε και να συνεργαζόμαστε με τους άλλους, έτσι ώστε να υλοποιούμε πράγματα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι υπολογιστές έχουν ίσως αποτελέσει εμπόδιο στην επιθυμία μας να επικοινωνούμε με τους άλλους.

Εχουμε δεθεί με την πληροφόρηση η οποία «διαμένει» στον προσωπικό μας υπολογιστή ή στο εταιρικό μας δίκτυο. Αν θέλαμε να μοιραστούμε μια άποψη με κάποιον ακαδημαϊκό ή να συνεργαστούμε με κάποιον συνάδελφο που βρίσκεται στο εξωτερικό, περιοριζόμασταν μόνο στην αποστολή επισυναπτόμενων αρχείων, μέσω email, και μία περίπλοκη σειρά επεξεργασίας δεδομένων, υπογραμμίσεων και πολλαπλών εκδόσεων του ίδιου αρχείου.Ολα αυτά, όμως, πρόκειται να αλλάξουν.

Το «σύννεφο»
Το cloud computing μεταφέρει όλη αυτή την πληροφορία -email, αρχεία, παρουσιάσεις, φωτογραφίες, spreadsheets κ.α.- στο Διαδίκτυο, όπου υφίσταται μέσα σε ένα εικονικό πλαίσιο, το οποίο στη Google ονομάζουμε «το σύννεφο» (the cloud). Εχοντας μεταφέρει όλη αυτήν την πληροφορία στο διαδίκτυο, κάθε εργαζόμενος γίνεται πιο ευέλικτος, παραγωγικός και συνεργάσιμος.

Η ουσία είναι ότι το διαδίκτυο είναι παντού και αυτό καταρρίπτει τα εμπόδια του χρόνου, του χώρου και της γεωγραφίας. Η αυξανόμενη διαδραστικότητα που προσφέρει το cloud computing δημιουργεί μία παγκόσμια συνομιλία, μία συνεισφορά πολλαπλών διαστάσεων, η οποία πλέον φαίνεται απίστευτα εφικτή. Αυτού του είδους η επικοινωνία από μόνη της γίνεται επαναστατική: τα σύνορα καταρρίπτονται όταν οι ιδέες μοιράζονται και γίνονται ορατές σε όλους.

Φυσικά, δεν έχουν πειστεί ακόμα όλοι ότι το cloud computing είναι το μέσο προς την πρόοδο. Υπάρχουν λογικές ανησυχίες σχετικά με την καταχώρηση όλων των δεδομένων στο διαδίκτυο και με το πώς αυτά μπορούν να προστατευθούν. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίσαμε τα ίδια σενάρια όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι ήταν ασφαλέστερο να φυλάσσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα, παρά κάτω από το στρώμα τους.

Οσο το διαδίκτυο μετουσιώνεται σε πλατφόρμα για όλο και περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, το cloud computing αντιπροσωπεύει μια φυσική εξέλιξη.
Λοιπόν, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια το cloud computing εξαπλώνεται και βελτιώνεται διαρκώς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς που θα μας οδηγήσει. Όσο εντείνεται η τάση υιοθέτησης λύσεων cloud computing, η ζωή μας ως καταναλωτές, επιχειρηματίες και ως πολίτες αλλάζει.

Η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι μία δύναμη δημοκρατικοποίησης και το cloud computing κάνει τη συνεργασία, αλλά και τη διανομή της πληροφορίας, φθηνότερη και ευκολότερη. Στον επιχειρηματικό κόσμο, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι πιο μικρές εταιρείες μπορούν, τώρα, να έχουν διαδικτυακή παρουσία εφάμιλλη με αυτή μιας πολυεθνικής εταιρείας.

Σε ατομικό επίπεδο, συνεπάγεται τη χρήση του διαδικτύου για τα καθημερινά καθήκοντα, έτσι ώστε να απομένει περισσότερος χρόνος για τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.