Είναι κοινώς παραδεκτό και έχει ανακοινωθεί και από την Ε.Ε. ότι μέχρι το 2012 ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των κατοίκων της που αγγίζει το 12% δεν θα είναι συνδεδεμένο με καλώδιο και κατά συνέπεια με τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.

Η δυσχέρεια αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτό το ποσοστό του πληθυσμού διαμένει στις αγροτικές και άλλες απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση με το καλώδιο είναι πολύ δύσκολη και οικονομικά ασύμφορη για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αν μάλιστα το ποσοστό του 12% είναι το μέσο ποσοστό για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε το ποσοστό αυτό θα είναι ψηλότερο για την Ελλάδα, αφού η μορφολογία του εδάφους της χώρας μας με τις ορεινές περιοχές και τις εκατοντάδες νησιά δεν επιτρέπει εύκολα την κατάστρωση ενός αξιόπιστου καλωδιακού δικτύου.

Ακόμα και αν ο ΟΤΕ και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εγκαταστήσουν DSLAM σε κάθε τηλεφωνικό κέντρο της Επαρχίας, ανεξαρτήτως του κόστους εγκατάστασης, θα υπάρχει ένα ποσοστό συνδρομητών, που θα βρίσκεται μακριά από τα τηλεφωνικά κέντρα, το οποίο θα αδυνατεί να έχει αξιόπιστη σύνδεση και αυτό οφείλεται κυρίως στην τεχνολογία του ADSL, η οποία επιβάλλει την εγγύτητα του χρήστη με το τηλεφωνικό κέντρο.

Πολίτες δύο κατηγοριών
Το γεγονός του αποκλεισμού ενός μεγάλου σχετικά μέρους των κατοίκων της Ελλάδος από την πρόσβαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών: Στους πολίτες δηλαδή που απολαμβάνουν τα αγαθά της ευρυζωνικότητας και είναι μόνιμα συνδεδεμένοι με μηνιαία συνδρομή με το διαδίκτυο και στους πολίτες των απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με μεγάλες ταχύτητες χωρίς να μπορούν να ανταλλάσσουν πολυμεσικές πληροφορίες και να τρέχουν διάφορες άλλες δημοφιλείς σήμερα ευρυζωνικές διαδικτυακές εφαρμογές.

Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών και μάλιστα η νεολαία έχει πολύ μεγαλύτερη  την ανάγκη των ευρυζωνικών υπηρεσιών διότι το διαδίκτυο είναι το μόνο παράθυρο αμφίδρομης επικοινωνίας τους με τον κόσμο, αλλά και η μόνη τους ψυχαγωγία και παρηγοριά ειδικά τις μέρες του χειμώνα που έρχονται. Από την άλλη, η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης στις απομακρυσμένες περιοχές παρέχει και ευκαιρίες στους κατοίκους να εκπαιδευτούν επαγγελματικά, να πληροφορηθούν τις νέες εξελίξεις στις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις, αλλά ακόμα να εργάζονται και να αναπτύσσουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στην πληροφορική από το σπίτι τους στις απομακρυσμένες περιοχές.

Σήμερα λειτουργούν στην υφήλιο πολλές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού που κατανέμουν ηλεκτρονικά την εργασία στους διάφορους προγραμματιστές που κατοικούν οπουδήποτε στον κόσμο και ανταλλάσσουν την εργασία αυτή μέσα από το διαδίκτυο χωρίς καν να γνωρίζονται προσωπικά μεταξύ τους, αλλά τις περισσότερες φορές επικοινωνούν με τους εργαζόμενους τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη μέσα από το διαδίκτυο.

Η ώρα του δορυφορικού Ίντερνετ
Για να μπορέσουν να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες θα πρέπει να παρέχεται οπωσδήποτε πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα. Στις περιοχές που δεν μπορεί αυτό να επιτευχθεί με την καλωδιακή σύνδεση ο μόνος ασφαλής τρόπος σύνδεσης σήμερα για το χρήστη είναι το δορυφορικό ίντερνετ. Με την υπηρεσία αυτή μπορεί οποιοσδήποτε να συνδεθεί με μεγάλη ταχύτητα με το διαδίκτυο σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος και αν βρίσκεται, φτάνει να υπάρχει ορατότητα στο δορυφόρο και φυσικά ηλεκτρικό ρεύμα.

Με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών έχει απλοποιηθεί κατά πολύ η εγκατάσταση της δορυφορικής κεραίας και έχει ελαττωθεί επίσης, και το κόστος της υπηρεσίας, ενώ το κόστος τερματικού είναι το ίδιο με το κόστος ενός καλού κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα η εγκατάσταση όλου του συστήματος είναι τόσο εύκολη ώστε μπορεί να γίνει σε μερικές ώρες ακόμα και από τον ίδιο το συνδρομητή.

Πρόσφατα εγκατέστησε η Hellas Sat σε συνεργασία με το ΥΜΕ και τον ΟΤΕ δορυφορικό ίντερνετ στη Γαύδο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κίναρο και εκεί διαπιστώσαμε την ουσιαστική διαφορά ενός κατοίκου των απομακρυσμένων περιοχών με ένα κάτοικο που είχε δυνατότητα πρόσβασης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Ενώ προηγουμένως οι συνδρομητές για να στείλουν μια φωτογραφία πλήρωναν μισή ώρα τηλεφωνική σύνδεση τώρα μπορούν να στείλουν δύο φωτογραφίες μέσα σε 20 δευτερόλεπτα!

Η δορυφορική σύνδεση είναι ο μόνος οικονομικός και άμεσος τρόπος της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα και θα πρέπει να βοηθήσει και η Πολιτεία τουλάχιστον με την επιδότηση του τερματικού ή ακόμα και μέρους της συνδρομής ώστε να υπάρχει η ίδια χρέωση για παρόμοιες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτή είναι άλλωστε και η πολιτική που επιδιώκουν από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. όλοι οι ευρωπαϊκοί δορυφορικοί οργανισμοί.