H προσαρμογή (compliance) των επιχειρήσεων στο γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων (GDPR) θα απασχολήσει σημαντικά τη Διεύθυνση Πληροφορικής της Εγνατίας Οδού το 2018.
«Η πρόκληση αυτή, αν και δεν αφορά αποκλειστικά το χώρο του ΙΤ, υποχρεώνει τον CIO να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση του οργανισμού απέναντι σε πιθανούς κινδύνους και πρόστιμα» δηλώνει στο NetFAX, o Θανάσης Ιατρόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης Συστημάτων & Τεχνολογιών της εταιρείας. Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα Πληροφορικής και τεχνολογιών που θα τρέξει η εταιρεία φέτος περιλαμβάνονται projects που σχετίζονται με την υποστήριξη της λειτουργίας νέων σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού και των κάθετων αξόνων της.
«Σήμερα λειτουργούν 13 σταθμοί διοδίων και αναμένεται να λειτουργήσουν – κατ’ αρχή – άλλοι 4 εντός του 2018. Στόχος είναι να διασυνδεθούν όλοι οι σταθμοί στο δίκτυο οπτικών ινών που εγκαθίσταται σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού. Παράλληλα, αναμένεται να εφαρμοστεί το σύστημα αναλογικής χρέωσης κατά τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου πράγμα που απαιτεί εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής χρέωσης» επισημαίνει ο Θ. Ιατρόπουλος. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο MPS (Managed Print Services) σε όλο τον οργανισμό με σκοπό τον κεντρικό έλεγχο χρήσης των εκτυπώσεων, «ενώ ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού έχει προβλεφθεί για την υποστήριξη και επέκταση των συστημάτων της Γεωπύλης – GIS».
Παράλληλα, μέσα στο έτος θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το αναβαθμισμένο σύστημα οικονομικής διαχείρισης με τις προσαρμογές στη νέα νομοθεσία, με στόχο την αναλυτική παρακολούθηση των οικονομικών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η εταιρεία και θα εφαρμοστεί η ψηφιακή υπογραφή σε όλα τα έγγραφα με σκοπό την αξιοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων από όλους τους χρήστες και τον περιορισμό των εκτυπώσεων.
«Βασική αλλαγή στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών ICT από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Συστημάτων και Τεχνολογιών, θα είναι η εκχώρηση κάποιων υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) με σκοπό να επικεντρωθούν τα στελέχη στο ουσιαστικό μέρος του αντικειμένου τους και όχι στο διαδικαστικό» συμπληρώνει ο Θ. Ιατρόπουλος. H σημαντικότερη, ίσως, πρόκληση για το 2018 «θα είναι η ασφάλεια των συστημάτων και των δεδομένων, καθώς το λειτουργικό περιβάλλον της εταιρείας πλέον επεκτείνεται και εκτός του οργανισμού σε τρίτους που δεν ελέγχονται απόλυτα (cloud providers, mobile users).
Μια απλή περίπτωση διαρροής δεδομένων πλέον λαμβάνει δημοσιότητα αμέσως με καταστροφικές συνέπειες για όλο τον οργανισμό. Ίσως τελικά οι λύσεις ασφάλισης των δεδομένων (cyber insurance) πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τις τεχνικές λύσεις». Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2017 ξεκίνησε με αλλαγή της οργάνωσης της εταιρείας και με τη δημιουργία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Συστημάτων & Τεχνολογιών που έχει αναλάβει – πέραν των συστημάτων ICT και GIS – την προώθηση νέων έργων στους τομείς της αξιοποίησης δικτύων επικοινωνιών, διάθεσης mobile υπηρεσιών, παροχής υπηρεσιών προς άλλους φορείς και οργανισμούς, συμμετοχής σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Όπως ήταν η έναρξη λειτουργίας της Γεωπύλης της εταιρείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απεικόνιση τεχνικών στοιχείων των έργων πάνω σε τρισδιάστατες πανοραμικές εικόνες, οι αναβαθμίσεις εξοπλισμού με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και η προσαρμογή των εταιρικών διαδικασιών στη νέα νομοθεσία.