Παράξενο πόση διαφορά κάνει ένας χρόνος. Πριν την πρεμιέρα του πρώτου iPad, την περασμένη άνοιξη, υπήρχαν πολλοί που αμφισβητούσαν την ίδια την αναγκαιότητα της ύπαρξής του. Ανθρωποι που χρησιμοποιούσαν laptops, netbooks κα smartphones αναρωτιόνταν ποιο κενό άραγε θα κάλυπτε μια ταμπλέτα, όσο κομψή κι αν ήταν.

Το ίδιο το κοινό ωστόσο βρήκε τις άμεσες απαντήσεις: μέσω iPad θα έβλεπαν ταινίες, θα σέρφαραν στον κυβερνοχώρο, θα έπαιζαν παιχνίδια, θα διάβαζαν περιοδικά, εφημερίδες άλλα και ebook, θα απολάμβαναν τη μαγική λειτουργία  flipboard που δίνει την αίσθηση του περιοδικού.

Ετσι, το iPad εξελίχθηκε στην πιο εκρηκτική τεχνολογική δύναμη στο χώρο, με πωλήσεις πάνω από 15 εκ., με μια παρέλαση ανταγωνιστών να διαγκωνίζονται για ένα κομμάτι στην «πίτα» της ταμπλέτας.

Η Apple όμως πρόσφατα εξαπέλυσε και το νέο αντικείμενο του πόθου: το ακόμα λεπτότερο και καλαίσθητο iPad2,το όποιο κάνει ένα εξαιρετικό προϊόν ακόμα καλύτερο, έστω κι αν η γενικότερη αναβάθμιση δεν είναι εντυπωσιακή, μια και η εταιρεία δεν ανέβασε την ευκρίνεια της οθόνης ούτε αύξησε τον αποθηκευτικό χώρο.  Το ντιζάιν είναι ελαφρύτερο, είναι ταχύ με εντυπωσιακά γραφικά, διαθέτει μπρος και πίσω κάμερες για FaceTime video chat, έχει πολύ περισσότερα applications και όμορφη οθόνη.

Οι περισσότερες εργασίες μπορούν, όχι απλά να γίνουν μέσα από ένα tablet, αλλά και σε οποιοδήποτε χώρο -με εξαιρετικά σημαντική διάρκεια μπαταρίας που μπορεί να ικανοποιήσει και άλλες ανάγκες, όπως αναπαραγωγή βίντεο κ.λπ. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι αλλάζει τον τρόπο χρήσης της ηλεκτρονικής συσκευής. Πατάς ένας κουμπί και περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα για το boot, κανείς pinch για zoom και swipe για τον έλεγχο των φωτογραφιών αντί να κλικάρεις ατελείωτα, να μεγεθύνεις ποσοστιαία κ.λπ.

Η μεγάλη επιτυχία των tablets ίσως σημαίνει και το τέλος του ποντικιού και του πληκτρολογίου. Πάνε τα κλικ και τα QWERTY. Μια πραγματική επανάσταση στη χρήση του υπολογιστή που θα σημάνει τη νέα εποχή, η εποχή της αφής και της χειρονομίας… Μέχρι να έρθουν οι άυλες οθόνες…