Αν και ακόμη 17 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαθέτουν mobile δίκτυο 4ης γενιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών πέμπτης γενιάς.

Όπως ανακοίνωσε η επίτροπος ψηφιακής ατζέντας της Ε.Ε., Neelie Kroes, πρόκειται να επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ στην έρευνα, μέσα στο 2013, για την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και των λειτουργικών αναγκών της τεχνολογίας 5G. Το ποσό αυτό πρόκειται να μοιραστεί μεταξύ διαφόρων έργων, με το έργο METIS (Mobile and wireless communications Enablers for the Twenty-twenty Information Society) να λαμβάνει 16 εκατ.

Επίσης, κατέκρινε τον τρόπο που κάποιες χώρες της Ε.Ε. κατανέμουν τις ασύρματες συχνότητές τους, λέγοντας ότι δεν αποβλέπουν στο δημόσιο συμφέρον μέσω επενδύσεων στο δίκτυο, αλλά στην αύξηση των  εσόδων τους, ενώ ανάλογα μίλησε και για τις χώρες που δεν κατανέμουν τις συχνότητές τους. Μέρος της επένδυσης πρέπει να τοποθετηθεί στην έρευνα για την ασύρματη τεχνολογία επόμενης γενιάς, και η Ε.Ε. προσφέρεται να βοηθήσει το σκοπό αυτό.

Αλλά η Kroes θέλει η ίδια η βιομηχανία να παίξει το δικό της ρόλο και προειδοποιεί τους CEOs ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός ήδη έχει επενδύσει στην τεχνολογία 5ης γενιάς. Ζήτησε, λοιπόν, από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής βιομηχανία να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή συνεργασία, ώστε να βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος αυτός συνεκτικά.