Το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών της Ινδίας επισημοποίησε την απαγόρευση αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Κινέζικης προέλευσης από Ινδικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Άτυπα, η απαγόρευση έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς. Τότε, η Ινδική κυβέρνηση είχε εκδηλώσει την ανησυχία της για την δυνατότητα ελέγχου των τηλεπικοινωνιών από την υπέρτερη τεχνολογικά Κίνα. Η απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας επηρεάζει άμεσα τα έσοδα μεγάλων τηλεπικοινωνιακών κατασκευαστών, όπως η Huawei και η ZTE, για τις οποίες η αγορά της Ινδίας είχε σημαντική θέση στην αναπτυξιακή τους πορεία.

Οι εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού της Κίνας κατάφεραν να αναρριχηθούν στις ψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς την τελευταία πενταετία, βασιζόμενες εκτός από την ποιότητα του εξοπλισμού τους και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες απόψεις η εξέλιξη αυτή δεν έγινε αποκλειστικά με την επένδυση των Κινέζικων εταιρειών σε έρευνα και ανάπτυξη. Πριν από μερικούς μήνες, παραλίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, όταν Κινέζος εργαζόμενος σε τηλεπικοινωνιακό κατασκευαστή της Β. Ευρώπης, αφαίρεσε πολύτιμο υλικό από υπολογιστές της εταιρείας.

Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Κίνα εξελίσσεται σε ένα πολύ δυνατό παίκτη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που σε συνδυασμό με την πληθώρα εργατικού δυναμικού ανώτατης εκπαίδευσης, κυρίως σε πανεπιστήμια χωρών της Ευρώπης και των Η.Π.Α., μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή ισορροπιών τα ερχόμενα χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο, η Huawei κατάφερε να κερδίσει συμβόλαιο με την Telia Sonera, με έδρα τη Νορβηγία, για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς, παρέχοντας με ολοκληρωμένη λύση τεχνολογίας LTE.