Οικονομική Κρίση! Δεν υπάρχει κάτοικος αυτής της χώρας που να μην έχει στο μυαλό του αυτές τις λέξεις.

Για τους περισσότερους φαντάζει σαν τέρας της αποκαλύψεως που δεν μπορούμε να το νικήσουμε! Είναι όμως αλήθεια αυτό; Επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία μεγαλώνει, οι απολαβές συρρικνώνονται, η αισιοδοξία μας εγκαταλείπει.

Εχει σκεφτεί κανείς τις Οικονομικές Κρίσεις σαν μια διαδικασία μετεξέλιξης της κοινωνίας που ζούμε; Αυτή η κρίση δεν είναι η πρώτη στην πρόσφατη ιστορία του πλανήτη και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία! Το τι έγινε στις προηγούμενες, μπορεί να μας διδάξει πολλά για το μέλλον μας!

Διδάγματα από τις προηγούμενες κρίσεις… και από τη φύση
Τι λοιπόν έγινε στις προηγούμενες Οικονομικές Κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο; Μετά από μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας, οι χώρες και οι αγορές βγήκαν πιο δυνατές, πιο εξελιγμένες και καλύτερα οργανωμένες! Κατάφεραν όλες οι επιχειρήσεις να επιζήσουν; Οχι βέβαια! Στη θέση όμως αυτών που εξαφανίσθηκαν, ξεφύτρωσαν άλλες, καλύτερες, πιο ανταγωνιστικές και πιο σύγχρονες! Μα είναι αναγκαία μια τέτοια δοκιμασία που ταλαιπωρεί ανθρώπους και υποδομές; Και όμως φαίνεται ότι είναι! Και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι Νόμος της Φύσης να ξεκαθαρίζει και να εξελίσσει την ποιότητα των ειδών μέσα από καταστροφές (π.χ. επιδημίες, βιολογικός ανταγωνισμός στα ζώα, κλιματολογικές αλλαγές κ.ά).

Οτι παρατηρούμε στην Φύση, ισχύει σε γενικές γραμμές και για τιs αγορές. Σε περίοδο κρίσης, οι απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις αυξάνονται. Τα πραγματικά ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα επιζούν με ελάχιστες απώλειες για τις εταιρείες που τα παράγουν. Τα λιγότερο ανταγωνιστικά, είτε μετεξελίσσονται και βελτιώνονται, είτε βγαίνουν από τις αγορές. Παρομοίως βγαίνουν από τις αγορές οι επιχειρήσεις που στηρίζονται σε “ξύλινα πόδια”.

Αυτές δηλαδή που δεν κατέχουν πραγματική τεχνογνωσία, σωστή οργάνωση και σεμνό επαγγελματικό ήθος! Αλαζονείες και επικίνδυνοι ακροβατισμοί με μεγάλα ρίσκα, δεν συγχωρούνται στο σκληρό και υπερ-ανταγωνιστικό περιβάλλον της σημερινής αγοράς στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Προσεκτικά βήματα στις επενδύσεις ΙT
Ειδικότερα για τον κλάδο της Πληροφορικής, στον οποίο ασκώ την επιχειρηματική μου δραστηριότητα, όλοι γνωρίζουν τις πολλαπλές και αποτυχημένες (εν μέρει ή συνολικά) επενδύσεις που έγιναν σε πολλά έργα του Δημόσιου αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα! Αυτοί, λοιπόν, που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ιδιαίτερα στο πολύπαθο Δημόσιο Τομέα με την οικονομική ένδεια των ημερών μας, θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο συνειδητοποιημένοι στην προσεκτική επιλογή της καλύτερης και οικονομικότερης λύσης, ώστε να μη κληθούν να λογοδοτήσουν για δαπάνες χωρίς παραγωγική απόδοση.

Ομοίως, για τον ιδιωτικό τομέα που δοκιμάζεται σκληρά, οι υπερ-επενδύσεις στα ‘σούπερ’ προϊόντα λογισμικού, τα οποία είναι πανάκριβα, με ακόμα πιο πανάκριβο κόστος υλοποίησης και ελάχιστο ποσοστό ανταπόδοσης (το μεγαλύτερο μέρος της πολυπλοκότητάς τους και των άπειρων δυνατοτήτων τους ουδέποτε αξιοποιείται), θα μείνουν στο περιθώριο. Αντίθετα άλλα, μικρότερα, πλέον ευέλικτα και καλύτερα προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα προϊόντα θα προτιμώνται σε κάθε πιθανή ζήτηση!

Επιπρόσθετα, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πλέον ότι τις λύσεις δεν τις δίνουν τα προϊόντα, μέσα από ένα καλό marketing, αλλά η καταλληλότητα των αναδόχων των έργων! Πράγματι μια κακή επιλογή αναδόχου μπορεί να αχρηστεύσει το καλύτερο προϊόν, ενώ μια σοφή επιλογή αναδόχου, μπορεί να καταστήσει άπειρα πιο λειτουργική μια λύση με ένα άλλο προϊόν που στο παρελθόν το θεωρούσαμε ‘υποδεέστερο’. Ιδιαίτερα στο χώρο της παροχής υπηρεσιών.

The right attitude!
Θα ήθελα να κλείσω τη μικρή αυτή αναφορά, δίνοντας έμφαση στους υπ’ αριθμόν 1 κινδύνους της Οικονομικής Κρίσης: Στην απογοήτευση, το φόβο και στην εξ αυτών προκαλούμενη αδράνεια! Ας αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα στην άκρη. Είναι ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των πραγματικών αξιών και των σωστών ευκαιριών.

Ας ξεχάσουμε τις αρνητικές σκέψεις, ας αγνοήσουμε τις ανόητες και επικίνδυνες κινδυνολογίες και ας αφοσιωθούμε σε αυτά που εμείς οι Ελληνες είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο: στον αγώνα και στην εφευρετικότητα που για εμάς είναι αστείρευτη.

«Καλή Ανάσταση!».