O Γιάννης Τσαβδαρίδης, Διευθυντής Πληροφορικής & Οργάνωσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, αναλύει τη μετασχηματιστική ισχύ της Πληροφορικής στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα πληροφοριακά συστήματα προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στο business.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας της Πληροφορικής έχουν μεταμορφώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στο σύνολό του. Ομως μέχρι να φτάσει η στιγμή να αξιοποιηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα από μια επιχείρηση πρέπει να περάσουν πολλά στάδια και να ξοδευτεί πολύς χρόνος και χρήμα.Σ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκει εφαρμογή η διοίκηση των έργων Πληροφορικής (IT Manager) για να μπορέσει να γίνει σωστή διαχείριση της ανάπτυξης ενός πληροφοριακού συστήματος. Η ιδιαίτερη φύση των έργων Πληροφορικής απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από τους εμπλεκόμενους σ αυτό.

Αλλο μείωση δαπανών, άλλο περικοπές
Θα έλεγα ότι οι μειώσεις εν μέσω κρίσης στα budgets των επιχειρήσεων δεν είναι απαραίτητα να συμπεριλαμβάνουν και το ΙΤ, δεδομένου ότι μια επένδυση σε τεχνολογία αιχμής μπορεί να δώσει στην επιχείρηση μεσο-μακροπρόθεσμα σημαντικά οικονομικά οφέλη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι και στο ΙΤ δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των δαπανών. Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου, πλέον, μπορείς να προβείς σε μειώσεις και να εξοικονομήσεις χρήματα, αρχής γενομένης από τους vendors (συμβόλαια συντήρησης κ.λπ).

Οταν γίνεται ο ετήσιος σχεδιασμός των έργων τίθενται, πλέον, με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια οι ανάγκες υλοποίησης, έτσι ώστε να υπάρχει ανταποδοτικό όφελος από την επένδυση το συντομότερο δυνατόν. Σ αυτό το σημείο η Πληροφορική παίζει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι,πλέον, η τεχνολογία μάς βοηθά να υλοποιήσουμε με μικρότερο κόστος πολύ πιο πολύπλοκες εφαρμογές. Η ενοποίηση των συστημάτων μέσα από τη τεχνολογία VM, οι νέες αρχιτεκτονικές και οι πιο φιλικές προς στο περιβάλλον συσκευές είναι κάποιοι από τους τομείς που, πλέον, κοιτάμε πιο προσεκτικά για την υλοποίηση των έργων μας.Η σημαντική επίδραση της ΠληροφορικήςΑναμφίβολα, η Πληροφορική έχει σημαντική συμβολή στην επιχειρησιακή στρατηγική της επιχείρησής μας, δεδομένου ότι είμαστε μια τοπική τράπεζα και προσπαθούμε να γίνουμε στο έπακρο εξωστρεφείς, κάνοντας χρήση των τεχνολογικών εργαλείων. Αυτή η προσπάθειά μας είχε σαν αποτέλεσμα η τράπεζα να τιμηθεί στο Διαγωνισμό Business IT Excellence Awards 2013 στην κατηγορία «Σύνδεση Τεχνολογίας με Επιχειρηματική Στρατηγική – Re-engineering». Επίσης, έχουμε υλοποιήσει Inhouse το πρώτο στην Ελλάδα συνεταιριστικό e-marketplace που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας – που παράγουν τοπικά προϊόντα και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προβάλλουν – να πωλήσουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα εντελώς δωρεάν.

Παράλληλα, μέσα από την υπηρεσία προσπαθούμε να εγγράψουμε νέα μέλη στη τράπεζα – κυρίως απόδημους Ηπειρώτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η Πληροφορική μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κόστη, αλλά παράλληλα και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών της. Για παράδειγμα, καταφέραμε να μειώσουμε 20% το κόστος των αναλώσιμων, δημιουργώντας εσωτερικό e-shop, έτσι ώστε όλες οι παραγγελίες να είναι ηλεκτρονικές και να παρακολουθούνται ανά υπηρεσία. Στους τομείς και τις τεχνολογίες Πληροφορικής, στους οποίους θα πρέπει μια επιχείρηση να επενδύσει, σημαντικό ρόλο παίζουν η ενοποίηση των συστημάτων, καθώς και η χρήση των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου.

Η τράπεζα έχει, ήδη, ξεκινήσει ενοποίηση των συστημάτων της με βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα. Παράλληλα έχουμε στοχευμένο επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνοντας χρήση τεχνολογιών mobile, ηλεκτρονικής τιμολόγησης κ.λπ. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταλλάξουμε τον IT Manager σε business manager, όμως δεδομένου ότι η τεχνολογία, πλέον, έχει γίνει πολύ φιλική στο τελικό χρήστη ο IT Manager θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα, ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εξυπακούεται ότι η καλή γνώση του business είναι βασικό πλεονέκτημα ενός IT Manager, προσόν που είναι προς όφελος του ιδίου και της επιχείρησης.