Με πολλά έργα και σημαντικές βραβεύσεις στο ενεργητικό του, ο Δήμος Τρικκαίων είναι ένας από τους πιο δραστήριους στην Ελλάδα, όσον αφορά τη χρήση των ΤΠΕ.

Ο Οδυσσέας Ράπτης, Διευθύνων Σύμβουλος της e-Trikala Α.Ε., μιλάει για τις δράσεις και τα έργα του Δήμου Τρικκαίων, καθώς και για την ίδρυση της πρώτης ψηφιακής κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας.

NetWeek: Το ΕΠ ΚτΠ ήταν η πρώτη ύλη που σας οδήγησε σε ένα τόσο ευρύ πλάνο ανάπτυξης με χρήση ΤΠΕ ή ήταν ένας καταλύτης που επιτάχυνε μια διαδικασία, η οποία έτσι και αλλιώς θα λάμβανε χώρα;

Οδυσσέας Ράπτης: Ο Δήμος Τρικκαίων είχε την ευκαιρία να «αναγνωρίσει» νωρίς τη δυνατότητα που του δίνονταν μέσα από το Ε.Π. «Η Κοινωνία της Πληροφορίας» για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών προς τους δημότες. Θα έλεγα πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε τον «σπινθήρα» για να ανάψει η ενασχόλησή μας κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με άλλους Δήμους της χώρας.

NetWeek: Η ασύρματη πρόσβαση στο Internet είναι ένα έργο με προφανή οφέλη για τους κατοίκους του Δήμου. Ωστόσο, η συντήρηση και η επέκταση αυτού του έργου απαιτεί πόρους. Είναι οι πόροι αυτοί εξασφαλισμένοι για τη συνέχεια ή θα χρειαστεί κάποια στιγμή να δημιουργήσετε υπηρεσίες με χρέωση ώστε να στηρίξετε αυτό το έργο;

Οδυσσέας Ράπτης: Το ασύρματο δίκτυο παροχής δωρεάν Internet δημιουργήθηκε για να «εισάγει» τους δημότες μας στο μαγικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και αν προσπαθήσουμε να αποτιμήσουμε σήμερα την ωφέλεια, 11.000 δημότες μας είναι μέλη – χρήστες αυτού, εξαιρουμένων των επισκεπτών.

Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από τον Δήμο Τρικκαίων και το κόστος αυτού ήταν και είναι μικρό – για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, συνεκτιμώντας πως η μελέτη-εγκατάσταση και αρχική λειτουργία του έγινε με εθελοντική εργασία νέων επιστημόνων της πόλης μας, πολλοί από τους οποίους σήμερα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, προσφέροντας την επαγγελματική εμπειρία που απέκτησαν από το έργο αυτό. Τη λειτουργία του δικτύου -σήμερα- την έχει η e-Trikala A.E. και δεν τίθεται ζήτημα χρέωσης της υπηρεσίας αυτής.

NetWeek: Για ένα Δήμο της Περιφέρειας πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα έργο Ευφυών Μεταφορών; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα από τα οφέλη του έργου που εσείς υλοποιήσατε;

Οδυσσέας Ράπτης: Οι ευφυείς μεταφορές, όσο και αν ακούγεται περίεργο, έχουν, κατά τη γνώμη μου, μεγαλύτερη ωφέλεια σε επαρχιακούς Δήμους καθόσον οι Αστικές Συγκοινωνίες εξυπηρετούν κυρίως Περιαστικούς χώρους (γειτονικά χωριά), όπου η πληροφόρηση άφιξης ή αναχώρησης είναι μεγάλης σημασίας για τους μετακινούμενους.

NetWeek: Πόσα άτομα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Τηλε-πρόνοιας και σε τι βαθμό χρησιμοποιούν τελικά τις συγκεκριμένες τεχνολογίες; Σκέφτεστε να επεκτείνετε το πρόγραμμα και εκτός των ορίων του Δήμου, παρέχοντας με χρέωση κάποιες υπηρεσίες;

Οδυσσέας Ράπτης: Σήμερα, οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα τηλε-πρόνοιας ανέρχονται στους 300 ασθενείς, χρόνιων -κυρίως- παθήσεων, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να αποστέλλουν μετρήσεις στο γιατρό τους χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους, με προφανή οφέλη για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

Προσφάτως, εγκρίθηκε η επέκταση αυτού στους 11 Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας και -εάν μου επιτρέπετε- με υπερηφάνεια σας γνωρίζω πως με το έργο αυτό θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας σε ευρωπαϊκό έργο για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στο e-health. Τα οφέλη για το Δήμο είναι προφανή και θεωρώντας τη λειτουργία του «Προνοιακή Υπηρεσία» δεν τίθεται θέμα χρέωσης της διαχείρισης των ιατρικών δεδομένων που σήμερα, επίσης, λειτουργεί η e-Trikala A.E.


NetWeek: Πόσες κλήσεις και emails δέχεται σε ετήσια βάση η υπηρεσία «Δημοσθένης» και ποια είναι η ροή διαχείρισης των αιτημάτων που προκύπτουν; Είναι όλες οι συνδεόμενες υπηρεσίες εντεταγμένες σε ένα μηχανογραφικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αυτόματη καταχώριση, διαχείριση και αναφορά επίλυσης των αιτημάτων;

Οδυσσέας Ράπτης: Ο «Δημοσθένης» είναι ένα προϊόν της e-Trikala A.E. και δέχεται σήμερα πάνω από 6.000 κλήσεις και e-mails το χρόνο. Σε ποσοστό 60% αυτών επιλύονται στις πρώτες 24 ώρες και ένα 10% «αργεί», καθόσον αφορά τεχνικά έργα τα οποία εξαρτώνται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες. Ολα γίνονται αυτόματα και η ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων είναι διαρκής, όπως και η επικοινωνία με τον πολίτη συνεχής, μέχρι και την επίλυση του προβλήματος.

NetWeek: Ο Δήμος Τρικκαίων έχει λάβει κάποιες αποφάσεις στις οποίες το πρόγραμμα e-Διάλογος έπαιξε καθοριστικό ρόλο;

Οδυσσέας Ράπτης: Για να είμαι ειλικρινής ο e-dialogos λειτουργεί έως σήμερα σαν ένα ανοικτό forum διαβούλευσης του Δημοτικού Συμβουλίου με τους Δημότες. Η αναμενόμενη επέκταση αυτού στους 11 Δήμους και η αξιοποίηση της εξαιρετικής υποδομής του εργαλείου θα δώσει «ώθηση» για διαβουλεύσεις – δημοσκοπήσεις ευρείας κλίμακας, όπου και τα δεδομένα θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Το έργο αυτό έχει προταθεί, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΣ για Εθνική εκπροσώπηση στα e-government awards του 2009 της Ε.Ε.

NetWeek: Η μετεξέλιξη του γραφείου για το ΕΠ ΚτΠ στην e-Trikala A.E. ποιους στόχους θα εξυπηρετήσει; Σκέφτεστε να αναλάβετε έργα, τα οποία καλύπτουν ανάγκες άλλων Δήμων ή  επιχειρήσεων;

Οδυσσέας Ράπτης: Οπως προανέφερα, η λειτουργία των υποδομών του Δήμου, σήμερα πραγματοποιείται από την  e-Trikala A.E. Στόχος μας είναι η μεταφορά της πλούσιας τεχνογνωσίας που έχουμε αποκτήσει -με αμοιβή- σε άλλους Δήμους, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς, για την άντληση εσόδων που θα εξυπηρετήσουν τη σημερινή λειτουργία του και θα αναπτύξουν νέες εφαρμογές με στόχο την «από απόσταση  εξυπηρέτηση των Δημοτών» και την «προβολή» του τοπικού προϊόντος.

NetWeek: Ποιους στόχους εξυπηρετεί η ίδρυση της 1ης Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας;

Οδυσσέας Ράπτης: Η πρώτη Ψηφιακή Κοινότητα δημιουργήθηκε μέσα από το όραμα του Δημάρχου Τρικκαίων, Μιχάλη Ταμήλου, και με την στήριξη του Ειδικού Γραμματέα του Προγράμματος « Ψηφιακή Σύγκλιση», Β. Ασημακόπουλου, με στόχο τη δημιουργία έργων «υπό οικονομία κλίμακος» και την άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε άλλους Δήμους.

Ηδη εγκρίθηκαν 4 μεγάλης σημασίας έργα για την Ψηφιακή Κοινότητα από το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω Δημόσια τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως και της διαχειριστικής αρχής του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την ευγενική τους διάθεση και εργασία μηνών για την κατοχύρωση της ενέργειας (ένα έργο με 11 δικαιούχους) στο Ε.Σ.Π.Α.

NetWeek: Τι δυνατότητες θα δώσει το ΕΣΠΑ στην επέκταση της χρήσης ΤΠΕ στο Δήμο Τρικάλων;  Μπορείτε να μας περιγράψετε ορισμένα από τα νέα έργα που σχεδιάζετε και τα  σημαντικότερα οφέλη τους;

Οδυσσέας Ράπτης: Συνολικά έχουμε καταθέσει 12 προτάσεις έργων για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Κάποια εξ αυτών είναι συμπληρωματικά έργων που έχουμε ολοκληρώσει, ενώ κάποια άλλα θα δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες για τους δημότες μας, αλλά και τους δημότες της Ψηφιακής Κοινότητας Κεντρικής Ελλάδας.

Ενδεικτικά, θα αναφέρω το δίκτυο τηλε-υποστήριξης των περιφερειακών ιατρείων των απομακρυσμένων δήμων και κοινοτήτων του Νομού Τρικάλων, το οποίο θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη υπηρεσιών τηλε-ιατρικής.

Επίσης, σχεδιάζουμε ένα σύστημα δανεισμού -χρήσης ποδηλάτων, το οποίο όχι μόνο θα επιτρέπει στους πολίτες να μετακινηθούν με ποδήλατο, αλλά θα αποθηκεύει στην έξυπνη κάρτα που ο καθένας θα διαθέτει πληροφορίες για την απόσταση που διανύθηκε, τις θερμίδες που κάηκαν και τους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο ενιαίο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση στους πολίτες των 11 Δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας.